Juriš

Elitna Cedevita, Cibona na strani, Split i Široki na domaći pogon, Zadar najveća nepoznanica

Bernard Jurišić • utorak, 25.09.2012.
Elitna Cedevita, Cibona na strani, Split i Široki na domaći pogon, Zadar najveća nepoznanica

Četiri hrvatska i jedan "hrvatski" klub narednog vikenda ulaze u novo izdanje regionalne košarkaške ABA lige. Natjecanje koje je i dalje dominantno i pretpostavljeno domaćim prvenstvima, a s obzirom na nova pravila i uvjete - bit će još dominantnije - ove sezone okuplja klubove iz čak sedam država regije. S kakvim arsenalom raspolažu klubovi s "hrvatskog govornog područja"?

Jadranska liga opet je na Jadranu. Prošla sezona bila je (zasad) jedina bez kluba s jadranske obale, no Split i Zadar opet su se vratili u društvo onih koji se smatraju košarkaškom elitom država iz ovog dijela Europe.

Službenog imena ABA liga (generalnog sponzora ni ove godine nema,gospodarska kriza udarila je po sportu sa svih strana) u narednoj sezoni bit će jedino mjerilo plasmana u Eugoligu u sezoni 2013/14. Drugim riječima - samo će dva najbolja kluba iz ABA lige osigurati plasman u europsku elitu, treći će dobiti prigodu za kvalifikacije. Državna prvenstva tako će se spustiti još za jednu stepenicu i postati tek kvalifikacije za ABA ligu. Iz hrvatskog prvenstva dalje od Slovenije više se neće moći.

Zanimljivost je i da od sezone 2013/14 u ABA ligu neće moći ući više od dva kluba iz istog grada. To će dodatno otežati put povratka u regionalnu ligu Zagrebu, koji će morati biti ispred Cedevite i(li) Cibone u narednoj Ligi za prvaka, ali i onemogućiti realno lošu situaciju iz prošle sezone kad su sva tri hrvatska predstavnika bila iz glavnog grada.

Ove sezone četiri će hrvatska kluba i Široki koji forsira isključivo hrvatske igrače, krenuti u regionalnu sezonu svaki u svom "kvalitativnom razredu". Cedevita bi se trebala boriti za sam vrh, Cibona spada u "drugi startni blok", Splitu i Širokom se procjenjuje "zlatna sredina", a s najviše nepovjerenja gleda se prema Zadru, koji nije značajno kvalitetniji u odnosu na prošlu, prilično razočaravajuću sezonu.

Treneri

Jedan "profesor", jedan "asistent" i tri "studenta". Božo Maljković opet je u Hrvatskoj, nakon Jugoplastike povest će i Cedevitu, a konkurencija na klupi Cibone, Splita i Zadra bit će mu mladi, neafirmirani, trenerski neoblikovani, ali "gladni" Veljko Mršić, Mladen Erjavec i Ante Nazor. Trener Širokog Ivan Velić jedini je negdje između i slovi za jednog od najzanimljivijih hrvatskih trenera iz mlađe generacije, iza kojeg je višegodišnja konstanta uspjeha u Širokom Brijegu s isključivo hrvatskim igračima.

Ako već zajednički zagovaramo mlade hrvatske igrače kao zalog izlaska hrvatske reprezentativne košarke iz krize, onda vrijedi dati prigodu i povjerenje i mladim trenerima. Mršić, Erjavec i Nazor nemaju velikog trenerskog iskustva, ali nije ga imao ni Božo Maljković kad je preuzimao klupu Jugoplastike, zar ne? I nije to ispalo baš tako loše. Nemojte ih smjenjivati nakon dva poraza i nemojte prema njima biti kritični nakon prve pogreške ili propusta. Dajte im šansu i bar zrno povjerenja. Vrijedi za uprave, ali i navijače. Tko zna u kome od njih se možda krije novi "šjor Božo"?

Cedevita: Mi nismo ni Zagreb, ni Cibona

Prošle dvije sezone Cedevita je gubila prvenstvena finala od svojih gradskih rivala iz Zagreba i Cibone. Ove sezone su Vitamini napokon - prvi favoriti. Ne samo hrvatskog prvenstva, nego i regionalne lige. Potvrdila je to pobjeda protiv Partizana na prošlogodišnjem završnom turniru ABA lige u Tel Avivu. Cedevita raste iz sezone u sezonu, a ovo je ona u kojoj bi trebali kulminirati.

Cedevita u euroligašku sezonu ulazi s namjerom da ni slučajno ne ponovi pogreške koje je prošle sezone na istom mjestu radio Zagreb ili Cibona godinu ranije. Došao je ozbiljan trener, došli su ozbiljni hrvatski igrači (Tomas, Andrić, Suton, Babić), ozbiljni stranci (Gelabale, Wright, Green, Šuput) - Cedevita ove sezone ima potencijal za velike stvari. Došli su na najvišu moguću klupsku razinu i sad je glavno pitanje hoće li se na toj razini znati zadržati dulje od svojih sugrađana iz Trnskog. U svakom slučaju - djeluju puno ozbiljnije od Cibone i Zagreba u prošle dvije euroligaške sezone.

ABA prognoza: 1.-3. mjesta.

Cibona: Strano je strano

Cibonu su napustila oba prošlogodišnja "match-winnera", trener Jasmin Repeša i iznenađujuće dobri američko-bosansko-hercegovački razigravač Zachary Wright. Teško je očekivati da će novi, mladi trener Mršić i novi, mladi američki razigravač(i) tako brzo "kompenzirati" ono što su spomenuta dvojica donosila Vukovima u završnici prošle sezone, posebno kad se zna da su klub napustili i Suton i Rudež.

Vukovi su se ovog ljeta u potpunosti okrenuli inozemstvu, pa su za narednu sezonu "ulovili" četvoricu Amerikanaca, od kojih je najzvučniji onaj posljednji - DJ Strawberry. Branič Demond Carter nešto je iskusniji, dok će dvojica 22-godišnjaka, Dustin Ware i Justin Hamilton, tek u Ciboni igrati svoje prve profesionalne minute. Iz BiH je stigao Marko Jagodić Kuridža, iz Zagreba BiH reprezentativac Ante Mašić, a uz iskusne Kusa, Rozića i Žižića, od Marčinkovića i Zubčića očekuje se korak naprijed u odnosu na prošlu sezonu.

ABA prognoza: 4.-6. mjesta.

Split: Domaće je domaće

Splićani su se idejama i vizijom Nikole Vujčića nakon tri sezone izbivanja vratili u regionalno društvo i to je samo po sebi veliki doseg donedavnog "kluba na umoru". U odnosu na prošlu sezonu Žuti su čak i jači, jer su odlazak Luke Babića u Cedevitu kompenzirali iskusnim i provjerenim Vedranom Vukušićem, te tandemom 23-godišnjaka Krušlinom i Kraljevićem. Ipak, najveći "ulov" tek se očekuje. Dario Šarić trebao bi provesti sezonu na Gripama ukoliko se riješe njegovi odnosi sa Zagrebom. Godina u splitskom dresu sigurno bi iznimno koristila i Splitu i Šariću, ali i hrvatskoj košarci koja u Šariću vidi novog "spasitelja".

Splitska momčad sa svim ovim igračima prilično je dobro izbalansirana i opet će funkcionirati na već provjerenom sustavu fuzije iskustva (Vujčić, Subotić, Mimica, Vukušić, Dijan) i mladosti (Sobin, Markulin, Vuković, Katić, Marinelli, Kraljević, Krušlin, Šarić (?)). Najveći problem bit će pozicija razigravača, na kojoj je zasad jedina alternativa Subotiću 17-godišnji Marinelli, koji ipak još nije spreman za ABA razinu na toj poziciji. Na Gripama željno iščekuju oporavak Tonija Katića, čijim povratkom će Žuti dobiti sasvim drugu dimenziju.

ABA prognoza: 7.-9. mjesta.

Zadar: Ni sami još nismo sigurni što želimo

Zadar je najveća nepoznanica. U prošloj sezoni zadarska momčad nije djelovala uvjerljivo, no pobjede protiv "raspadnutog" Zagreba donijele su im mogućnost da ovog ljeta budu pametniji pri slaganju kockica za novu sezonu. No, teško je reći da je zadarska momčad za ABA ligu išta posebno snažnija od one koja je prošle sezone doživljavala poraze i u A-1 ligi. A konkurencija je bitno ozbiljnija.

Plus je svakako ostanak dvojice stožernih igrača iz prošle sezone, Vrbanca i Ivanova, kao i povratak Tonija Prostrana. Bez obzira što mu dio navijača zamjera na načinu na koji je prije dvije godine otišao iz Zadra u Zagreb, Prostran je zaslužio još jednu šansu u svom gradu, u svom klubu. Ipak, čude neke druge odluke klupskog vodstva koji su se opet odlučili za dovođenje "stranih" igrača dok su brojni zadarski košarkaši sličnih ili čak većih kvaliteta još uvijek bili bez ugovora. Već se traži novi američki razigravač iako sezona još nije ni počela, a tanak je prilično Zadar i ispod koša. Nadajmo se ipak da će profunkcionirati i da se neće ostvariti prognoze koje momčad iz Višnjika svrstavaju u najužu borbu za "opstanak" u ABA ligi.

ABA prognoza: 10.-14. mjesta.

Široki: Više Hrvata nego ZG-klubovi zajedno

Nema više potrebe objašnjavati zašto Široki držimo uz bok hrvatskim predstavnicima u ABA ligi. Tko god u svom sastavu ima 15 Hrvata, zaslužuje pozornost hrvatske javnosti. Široki će u novoj sezoni biti slabiji nego u prošloj, jer je ostao bez dva stožerna igrača - Vladovića i Pilepića. No, u Širokom su na to već navikli i nema dvojbe da će tamošnji sustav i u narednoj sezoni biti stabilan i izbaciti neko novo ime u orbitu.

Najbolji izbor za to su dva potencijalna hrvatska reprezentativca Darko Planinić i Ivan Ramljak, koji su ovog ljeta odbili ponude Cibone i u narednoj sezoni će biti nositelji igre Širokog. S posebnom pažnjom pratit ćemo igre mladih hrvatskih reprezentativaca Borisa Baraća i Domagoja Bošnjaka, ali i tražiti odgovor na pitanje može li 22-godišnji 217 centimetara visoki Robert Rikić uhvatiti "zadnji vlak" za stvaranje ozbiljne karijere. Boljeg mjesta za taj "lakmus" od Širokog nije mogao izabrati.

ABA prognoza: 7.-9. mjesta.

Pet klubova, pet različitih priča i politika

Još jedan zanimljivost za kraj. Dolazak Bože Maljkovića u Cedevitu kao da je otvorio vrata hrvatskih klubova i srbijanskim košarkašima. Cedevita je angažirala iskusnog Predraga Šuputa, rođenog Ličanina, Cibona Marka Jagodića Kuridžu, a u Široki je iz Hemofarma stigao Marko Šutalo. No, ne brinite, nije Široki "redefinirao" politiku. Riječ je o 28-godišnjem Hrvatu čiji su se roditelji prije nekoliko desetljeća preselili iz BiH u Vojvodinu, gdje se novi branič Širokog rodio i započeo košarkašku karijeru.

Pet klubova, pet različitih priča i politika. Sretno svima u novoj sezoni, uz puno više pobjeda nego poraza na kontu. I uz puno punih tribina i lijepih trenutaka za sve "košarkaške sladokusce".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.10.2012. u 20:19
    Arapovića i Mazalina u prvu Cibosa i neka se igra!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.09.2012. u 11:52
    Btw James zanimljiv je taj vaš stav o Hamletu, on je kakti dole prošel školu, bla, bla i on je fetivi Splićanin vaš, ali kad ja velim da su Eduardo ili Modrić dinamova deca onda se južnjaci smiju da je to glupost, iako su dotični proveli više vremena u zagrebu nego Hamlet u splitu. Dvostruki neki... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.09.2012. u 11:39
    James ja imam jedan nick i ne znam očemu pričaš jer nisam danas pratil raspravu??? Uglavnom kaj se tiče stranaca moj je stav poznat. Igrači se dijele na dobre i loše, a ne na domaće i strane. Zato podržavam projekt Medveščak gdje se ne gleda ko je kaj i ne broje krvna zrnca. Oni imaju 90% stranaca... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.09.2012. u 15:08
    dokle god se ta dva kluba budu razbacivali drzavnim novcima poput pijanih bogatasa (a takva ih je politika dovela na rub propasti), oni moju podrsku nece imat.. umjesto da nauce nesto iz svojih greski i konacno se okrenu mladjim igracima, oni placaju strane poluigrace od kojih nema koristi klub ni... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.09.2012. u 10:30
    kako bi bilo da Hrvatska ima najpespektivnijeg mladog svjetskog hokejaša i on ne igra u medveščaku uz obrazloženje da ga neće nekome razvijat za 1 godinu???
    Obrisan korisnik