Pivo i Hrana

basketas
basketas
Moderator
Pristupio: 28.08.2011.
Poruka: 25.670
20. srpnja 2025. u 20:23

Luk, mrkva i celer je opce-poznata baza za svako tako jelo, ja u 99% njih stavim i slaninu (valjda jedino ne u klasicni cobanac) ponekad dodam ribanu tikvicu (da svoje i da gustocu), nekad krumpir, nekad ne (ako nema priloga onda da, ako cemo jest njoke il tjesteninu onda ne).

 

To izdinstam na vinu s prvim mesom koje ide, vrela voda, jedno 1h kuvam, pa paradajiz (sta imam - obicno je domaci, al znam stavi i kupovnu passatu, pelate, kockice, kako kad) jos sat, dva - ovisno o mesu i zeljenoj gustoci i to je to.

 

Plus sto zelim da od povrca ostane, kao jucer mrkva - rezem na vece komade, sta zelim da "nestane" u umaku - ribam.

"Can they do it on a cold, rainy night in Stoke?"
Stefan84
Stefan84
Dokazano ovisan
Pristupio: 10.10.2018.
Poruka: 15.122
20. srpnja 2025. u 20:37

kad sam bio klinac jeli smo mandza jednom svaki tjedan. gulas skoro i nikada ali mandza i gulas se jako slicni iako ne u cijelost isto bar jako slicno. rekao bi da mandza je makedonska verzija na gulas. 

 

redoviti sa svinsko meso ili meso od vol. krompiri mora u mandza. rajcice, mrkva i paprika, luk isto.

 

ali nikada pivo ili vino. 

 

imali smo red taj vremena. jedan dan riba, drugi dan mandza, treti nesto drugo. 

 

danas se djesava da jadem slicna hrana 10 tak dana sta naravno nije dobro. a i malo salata a potrebno zbog zdravje, salata, omega 3, itd. a ne jebem nista.

 

bolje je bio kada sam imao zenu u kuci. a sada ko singel citava rutina propao. sin je odrastio i zive sam sa zensku.

[uredio Stefan84 - 20. srpnja 2025. u 20:40]
Rukometni Profesor
Konfuzije
Konfuzije
Većinski vlasnik Foruma
Pristupio: 20.11.2004.
Poruka: 24.122
20. srpnja 2025. u 20:40

basketas je napisao/la:

S pivom sam par puta napravio nejestivu hranu (gorko), tako da sam odustao od pivkana u kuhinji

Vidi cijeli citat


Kad se meso popeče i dobije koricu, prvo ga krčkam u pivu dok alkohol ne ispari, pa onda dodam ranije prodinstani luk, dijon, povrće i pomalo podlijevam. Bude baš slatkast gulaš, milina.

227398
terryboy
terryboy
Potencijal za velika djela
Pristupio: 23.03.2011.
Poruka: 2.219
21. srpnja 2025. u 12:36

Kod.nas u Istri ne stavljamo krumpire i radimo bez mrkve. Mi to zovemo šugo. Sve najjednostavnije,  kao što je i zemlja bila oko naših starih, siromaški. Naravno uz male tajne dodataka koji se uče predajom s koljena na koljeno. Danas to prenosi na starijeg sina. Napreduje.

Smatraju me prvakom svijeta za šugo, pogotovo od divljači. Ja.misli da moram još napredovati. Skroman i ponizan 😀

basketas
basketas
Moderator
Pristupio: 28.08.2011.
Poruka: 25.670
21. srpnja 2025. u 15:22

terryboy je napisao/la:

Kod.nas u Istri ne stavljamo krumpire i radimo bez mrkve. Mi to zovemo šugo. Sve najjednostavnije,  kao što je i zemlja bila oko naših starih, siromaški. Naravno uz male tajne dodataka koji se uče predajom s koljena na koljeno. Danas to prenosi na starijeg sina. Napreduje.

Smatraju me prvakom svijeta za šugo, pogotovo od divljači. Ja.misli da moram još napredovati. Skroman i ponizan 😀

Vidi cijeli citat


Ko ti iz Slavonije salje divljac? 🤭

"Can they do it on a cold, rainy night in Stoke?"
terryboy
terryboy
Potencijal za velika djela
Pristupio: 23.03.2011.
Poruka: 2.219
21. srpnja 2025. u 16:51

Iz Slavonije dolazi svinjetina za svjetski poznati i zaštićeni istarski pršut. Ono što se baš i nezna iz slavonije dolazi brdo grožđa koje se mješa sa malvazijom i onda se po centrima prodaje Istarska malvazija.  Za poluditi što prodaju pod malvazijom. 

Divljači ima kod nas i previše. Veprovi su gotovo postali kućni ljubimci. Hladno šecu kudgod. Malo je frka sa srnecom divljači jer ima čagljeva previše a oni ih tamane nemilice

čoban2343
čoban2343
Dokazano ovisan
Pristupio: 27.09.2010.
Poruka: 10.151
21. srpnja 2025. u 18:09

Evo kad si spomenuo već za Malvaziju, prije jedno dvije godine sam na poslu slao neku robu za Rijeku i dolazi kamion na utovar, pun vina.

Pitam ja šofera kakvo je to vino, veli on vozi to iz Erduta na Krk pa tamo to prepakiravaju i prodaju pod žlahtinu.

 

Drobilica za kičmu. Pokušat će Sulejmani.
terryboy
terryboy
Potencijal za velika djela
Pristupio: 23.03.2011.
Poruka: 2.219
21. srpnja 2025. u 18:16

Miješa se graševina s malvazijom. U Iloku me uvjeravali da je onda malvazija puno bolja 😅. Nema nasada ni žlahtine na Krku ni malvazija u Istri za količine koje se inače traže i prodaju

basketas
basketas
Moderator
Pristupio: 28.08.2011.
Poruka: 25.670
21. srpnja 2025. u 18:42

čoban2343 je napisao/la:

Evo kad si spomenuo već za Malvaziju, prije jedno dvije godine sam na poslu slao neku robu za Rijeku i dolazi kamion na utovar, pun vina.

Pitam ja šofera kakvo je to vino, veli on vozi to iz Erduta na Krk pa tamo to prepakiravaju i prodaju pod žlahtinu.

 

Vidi cijeli citat


Jel roba bila "vino iz Erduta"?

"Can they do it on a cold, rainy night in Stoke?"
da_ka
da_ka
Željan dokazivanja
Pristupio: 23.07.2009.
Poruka: 523
21. srpnja 2025. u 19:00

terryboy je napisao/la:

Miješa se graševina s malvazijom. U Iloku me uvjeravali da je onda malvazija puno bolja 😅. Nema nasada ni žlahtine na Krku ni malvazija u Istri za količine koje se inače traže i prodaju

Vidi cijeli citat


 

[uredio da_ka - 21. srpnja 2025. u 19:00]
da_ka
  • Najnovije
  • Najčitanije