Sportnet forum

Dobrodošli na najbolji hrvatski sportski forum!

Pravila korištenja

Tenis trivia

Dar
Dar
Mali dioničar
Pristupio: 06.03.2013.
Poruka: 6.979
Dar
Dar
Mali dioničar
Pristupio: 06.03.2013.
Poruka: 6.979
22. siječnja 2023. u 18:06

Je li Đoković bio u transu kada je protiv Federera spašavao zaključne lopte?

 

DRAGO PLEČKO
 
Rijetki oblik samoizazvanog transa, nalik hipnotičkom, koji „usporava vrijeme“, se ponekad vidi u sportu a najbliži nam je primjer – Livaković
 
 
NEJASNO JE DA LI TO STANJE SVIJESTI KOJE JE JEDNO OD 134 IMENA ZA „UM“ U LAMAIZMU IMA KORIJENE U GENIMA
 
 
Nogometno ludilo koje nas je sve ponijelo i umalo prikrilo jedan neobičan fenomen koji je opisan u povećem broju nejasnih drevnih spisa ali i neki današnji istraživači su ga uočili. Riječ je o obliku transa koji ne osjećamo i koji – usporava vrijeme. Uzeo sam primjer našeg golmana koji se pokazao najboljim na svijetu a proslavile su ga obrane penala kao i udaraca na gol iz blizine koji su se odvijali tako brzo da se to ne može nikako pripisati refleksima. Već samo njegovoj netipičnoj sposobnosti ulaženja u optimalno stanje svijesti i vraćanje iz njega bez razmišljanja.
Radi se naime u transu u koji osoba ulazi nesvjesno, najčešće pod pritiskom situacije, no to mogu samo rijetki. Tek naknadno, kada razmišlja unatrag, čovjek ima dojam da se vrijeme nekako usporilo. Još je dr Leonard Mlodinow naglasio izuzetno važan pojam „čitanje govora tijela“ što se nevjerojatno dobro vidjelo kod udaraca koje je branio naš vratar. Kad god nije krenuo na jednu stranu gola PRIJE no što je pucač prišao lopti, obranio je penal! Jer mu se činilo da ima dosta vremena i nesvjesno je iščitao govor tijela igrača.
Neposredno prije toga je samoizazvao neosjetni oblik transa koji prvi precizno opisuje psihoterapeut dr Forbes Blair. Koji je slučajno utonuo u takovo stanje – gledajući televiziju. Vježbom se slično stanje može postići na razne načine, ali je to različito od stanja kod kojeg se to događa kod otvorenih očiju. Usporavanje vanjskog filma zahtijeva ili prirodni dar ili specifičan oblik vježbe.
Može se prepoznati po pogledu golmana koji djeluje odsutno i mehanički poskakuje kako bi ritmičkom radnjom ostao u tom stanju. Subjektivno osjeća kao da je prekopčao tijelo na automat koji onda sam brani. Neposredno nakon obrane se vraća u standardno stanje svijesti ali, zbog nekih biokemijskih reakcija, još kratko vrijeme ima dojam da je okružje oko njega nekako nestvarno, kao da je zaronio pod vodu, i ne čuje zvukove. Dakako, za to postoje neurofiziološka tumačenja. Čarolija nestaje ako pokuša razmišljati o tome kuda će izvođač penala pucati.
Nisam imao prilike izbliza promatrati druge igrače i golmane ali zasigurno se taj fenomen javlja i kod drugih. Odličan je primjer Boba Beamona, u Mexico Cityu 1968. Kada je skočio u dalj 8.90 m i time poboljšao svjetski rekord za čak 0,55 metra! To je proglašeno jednim od najboljih sportskih rezultata 20. stoljeća. Kada dovoljno puta pogledate tu snimku i znate što tražite jasno vidite trenutak kada on upada u stanje „svih mogućnosti“ kako se to zove u jednoj školi meditacije.
Mislim da je odličan slučaj i Armina Harija koji je 1960. prvi pretrčao 100 metara za 10 sekundi. Očito je za probijanje granica potrebno i uskakanje u neobična stanja svijesti.
Spomenuo sam lamaističke vježbe od kojih neke, primjerice, „sabijaju“ energiju chi u vrhove prstiju ili šaka. Otuda drevna kineska vještina „željeznog dlana“, kada praktikant udari otvorenim dlanom deset cigli naslaganih jednu na drugu i one puknu. Uvijek sam se pitao zašto takove vježbe ne koriste boksači, borci MMA i drugih borbenih vještina. No, izgleda da evoluiramo kroz korake i tek povremene skokove.
 
Pa ostaje otvoreno ono pitanje: je li nam do dano genima kako tvrde mnogi istraživači?
 
Dar
Dar
Mali dioničar
Pristupio: 06.03.2013.
Poruka: 6.979
26. siječnja 2023. u 15:57

https://sportske.jutarnji.hr/sn/tenis/tenis-mix/hrvat-na-setu-netflixova-serijala-kyrgios-pet-dana-nije-taknuo-lopticu-kamere-su-ulazile-i-u-hotelske-sobe-15299281

Dar
Dar
Mali dioničar
Pristupio: 06.03.2013.
Poruka: 6.979
26. siječnja 2023. u 20:40

Upravo sam odigrao teniski kviz na Prvoj sportskoj kladionici. Mogli su se prijaviti i neregistrirani igrači. Imao sam 9 od 10 mogućih odgovora, a pogriješio sam misleći da je Navrátilová bila najdulje na WTA-ovoj ljestvici. Ipak dulji staž imala je Steffi Graf. Na kraju sam završio među prvih 50, ali ipak daleko od 30. mjesta koje je  nosilo 30 EUR. Pobjednik je zaradio 500 EUR.

Dar
Dar
Mali dioničar
Pristupio: 06.03.2013.
Poruka: 6.979
30. siječnja 2023. u 16:45

Novak Djokovic, age 35, sometimes hangs out in a pressurized egg to enrich his blood with oxygen and gives pep talks to glasses of water, hoping to purify them with positive thinking before he drinks them. Tom Brady, 45, evangelizes supposedly age-defying supplements, hydration powders and pliability spheres. LeBron James, 38, is said to spend $1.5 million a year on his body to keep Father Time at bay. While most of their contemporaries have retired, all three of these elite athletes remain marvels of fitness. But in the field of modern health science, they’re amateurs compared to Bryan Johnson.

 

https://www.bloomberg.com/news/features/2023-01-25/anti-aging-techniques-taken-to-extreme-by-bryan-johnson

 

Dinko Bilich
Dinko Bilich
Većinski vlasnik Foruma
Pristupio: 08.07.2012.
Poruka: 21.107
30. siječnja 2023. u 20:41

Đoković je skijao kao dijete, Jannik se prebacio sa skijana u Dolomitima na prebacivanje lopte prek mreže, a Zrinki Ljutić  je put do vrha svjetskog skijanja bar malo olakšao najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić, koji joj je dodijelio stipendiju svoje Zaklade. Zrinka je dobila stipendiju u dva navrata.


Afirmativa PP- pisana parlaonica Jučer, danas, sutra Središte za svačiju zanimaciju
Dar
Dar
Mali dioničar
Pristupio: 06.03.2013.
Poruka: 6.979
05. veljače 2023. u 15:32

ĐOKOVIĆ JE U RUSIJI NAVIJAO ZA NAS PA MU TREBAMO UZVRATITI

Nenadmašni Novak Đoković osvojio je Australian Open, a u tom uspjehu ima i hrvatskog udjela. Đokoviću je majka Hrvatica, trener Ivanišević je Hrvat, a veliki srpski igrač sklon je Hrvatskoj, pa je tako izazvao bijes nekih sunarodnjaka kada je, nakon što je Srbija ispala sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, izjavio da sada navija za Hrvatsku i želi joj da osvoji prvo mjesto.

 

Predsjednik Srbije Vučić suradnju Đokovića i Ivaniševića, ne bez trunka zlobe, komentirao je riječima: "Umjetnost je od neprijatelja napraviti prijatelja". A slavni McEnroe poslije australskog turnira reče: "Pogledajte Gorana i Novaka. Hrvatska i Srbija su bile u ratu, a oni su sada zajedno." Ivanišević je u vrijeme rata o kojem govori McEnroe na svjetskim turnirima na povezu oko čela imao hrvatski grb. Ali sada trenira Đokovića, za kojeg bi Hrvati trebali navijati kao i on za Hrvatsku u Rusiji.

 

https://www.vecernji.hr/vijesti/modric-se-ne-bi-smio-ponizavati-bolje-bi-bilo-da-u-realu-prestane-igrati-1654476

 

 

Dar
Dar
Mali dioničar
Pristupio: 06.03.2013.
Poruka: 6.979
01. ožujka 2023. u 21:25

Nekad najbolja tenisačica svijeta postala je majka: ‘Ovo je za nas najljepši trenutak koji smo mogli zamisliti‘

Bila je prva tenisačica svijeta, a danas je izvan kruga sto najboljih igračica
 
 

Njemačka tenisačica Angelique Kerber objavila je na društvenim mrežama kako je postala majka, rodila je djevojčicu Lianu.

„Dobrodošla u našu obitelj, Liana i tvoj je dolazak za sve nas najljepši trenutak koji smo mogli zamisliti“, napisala je 35-godišnja Kerber koja je tijekom karijere osvojila tri od četiri Grand Slam turnira.

 

Pehar pobjednice je podizala na Australian Openu i US Openu 2016. godine, dok je Wimbledon osvojila dvije godine kasnije. U Roland Garrosu je njen najbolji rezultat četvrtfinale u dva navrata.

Osvojila je i olimpijsko zlato, na turniru 2016. godine u Rio de Janeiru. U karijeri je ukupno osvojila 14 WTA titula.

 

<p>Angelique Kerber</p>

Dar
Dar
Mali dioničar
Pristupio: 06.03.2013.
Poruka: 6.979
09. ožujka 2023. u 15:45

Gua sha je vrsta terapeutske tehnike masaže koju možete izvoditi sami pomoću alata s okruglim rubom. To se naširoko prakticira u Kini tisućama godina. "Gua" znači strugati ili trljati, dok "sha" opisuje privremeno crvenilo koje nastaje. Princip je da se pritisne i pomazi po koži dok se ne pojavi crveni osip - otuda i naziv. Možda je crvenilo razlog zašto se gua sha dosad nije uvozila na Zapad. Pretpostavljam da je ljudima neprikladno, iako tragovi brzo blijede. Načelo iscjeljivanja koje stoji iza gua sha-a je isto kao i kod kupiranja – možda se sjećate negativnog izvještavanja u tisku o tragovima kupiranja Gwyneth Paltrow?

U novije vrijeme postojale su i te signalne kružne oznake uočen na Andyju Murrayu, Amiru Khanu i Michaelu Phelpsu; vrhunski sportaši čija cijela karijera počiva na održavanju sebe u vrhunskoj kondiciji. Ono što smatram zanimljivim je da je svaki tretman koji radite drugačiji. Gua sha govori o uklanjanju topline – ili upale – iz vašeg tijela, tako da će količina ofshe koja se pojavi ovisiti o količini topline koju imate. Početna istraživanja sugeriraju da gua sha ima protuupalna svojstva i svojstva za jačanje imuniteta, iako je zašto još uvijek nije znanstveno jasno. Suvremene studije pokazuju da gua sha povećava protok krvi do površine kože. To pomaže u jačanju cirkulacije kože, dovodeći hranjive tvari u kožu i jačajući limfni sustav, ključan za odlaganje otpada i imunitet. Redovita gua sha također je dokazana u studijama za ublažavanje mišićne napetosti, a može biti od pomoći i za poboljšanje sna.