Nogomet

Hajduk - Wisla: Pobjeda pobjegla sa zadnjom loptom

Bernard Jurišić • četvrtak, 20.09.2001.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Hajduk je ispustio važnu pobjedu protiv Wisle doslovce u posljednjim sekundama utakmice, pa će na uzvrat u Krakow za tjedan dana ići s imperativom pobjede. Wisla se pokazala kao čvrsta, organizirana momčad, ali nije impresionirala, dojam je nakon odlaska sa stadiona da je Hajduk mogao i morao puno bolje proći večeras. Momci u bijelom pokazali su i želju i agresivnost, no lopte su fijukale pored vratiju najboljeg poljskog igrača večeras - vratara Sarnata. Minuta šutnje koju je Uefa namijenila u čast poginulih u terorističkom napadu u New Yorku, u Poljudu je protekla u gromoglasnom sjećanju na Vukovar.

Najbolji igrač domaćih večeras bio je Srđan Andrić, njemu uz bok bio je i Carević, kojem je titula igrača utakmice izmakla tek zbog nesmotrenosti prije prvog pogotka Wisle, kojem je kumovala njegova izgubljena lopta na centru. Upravo je Andrić otvorio seriju udaraca prema poljskom golu, u 8. minuti, no njegov je udarac putem netko skrenuo u korner. Minutu kasnije Carević je oduzeo jednu loptu nadomak šesnaesterca gostiju, ušao iskosa sam prema Sarnatu, ali je njegov udarac poljski vratar obranio i najavio svoju dobru večer.

Slika 2 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

Nakon laganog početnog pritiska bijelih, Wisla je zagospodarila terenom sredinom prvog dijela, ali prvu pravu prijetnju složili su tek iz slobodnog udarca Kosowskog u 22. minuti. No, nakon dohvaćene lopte, Pletikosa ju je poslao prema napadu, gdje je Deranja napravio pravi nered u šesnaestercu, prešavši čak i nemoćnog Sarnata, te ubacio loptu u mrežu za 1:0.

Wislu pogodak nije poremetio, nastavili su početnim sustavom igre, a u 26. minuti prvi put su opasnije ugrozili Pletikosu. Szymkoniak je dobio loptu pred šesnaestercem, lijepo pucao po podu u lijevi kut, ali je Hajdukov vratar uspio krajnjim naporom stići do lopte i zaustaviti je prije gol-linije. Minutu kasnije Carević je otvorio seriju slobodnjaka, sjajnim udarcem sa oko 20 metara - ravno u gredu.

U 29. minuti prvi put smo na djelu vidjeli najboljeg strijelca Wisle Macieja Zurawskog, koji je zdesna ubacio loptu u sredinu, na nju je natrčao Sunday, ali je pucao preko gola. Četiri minute kasnije Andrić je još jednom pokušao udarcem izvan šesnaesterca, ali lopta je odskakutala pored lijeve Sarnatove vratnice. Zadnju prigodu u prvom dijelu imao je Deranja, nakon kombinacije Bošnjaka i Srne na desnom boku, no "Popajev" udarac glavom završio je malo pred vratnice.

Slika 3 od 3.
Foto: Dražen Patarčić

U nastavak se ušlo s bombom Andrića koju je Sarnat jedva ukrotio, a u 51. minuti na Carevićev korner Vuković je zakasnio samo trenutak, sam ispred praznih vrata na drugoj vratnici. I kad se očekivao još veći pritisak bijelih na vrata gostiju, stigao je šokantan pogodak. Carević je pokušao proći kroz trojicu Poljaka na centru, bilo je i potezanja, no mladi Hajdukovac ostao je na nogama, pa portugalski sudac nije svirao prekršaj. Oduzetu loptu Czerwiec je poslao duboko pred šesnaesterac Hajduka, gdje se našao Zurawski i lagano poentirao pored iznenađenog zadnjeg reda bijelih za 1:1.

Taj pogodak kao da je šokirao Splićane, pa je Wisla ponovno preuzela konce igre u svoje noge. U 58. minuti milimetri su dijelili Wislu od vodstva, kad je Zurawski sam i neometan dobio loptu na vrhu šesnaesterca, namjestio se i pogodio unutarnji dio desne vratnice. Lopta je odskakutala u polje, a uzdah s tribina najbolje je govorio o udarcu...

U 75. minuti dotad najbolji igrač gostiju Kamil Kosowski udario je Andrića s poda, što je pomoćni sudac vidio, a glavni sankcionirao direktnim crvenim kartonom. Ostalo je 15 minuta da bijeli s pokušaju materijalizirati igrača više i stignu do prednosti pred uzvrat u Krakowu.

Slika 4 od 4.
Foto: Dražen Patarčić

No, Hajdukovci su očigledno pali u snazi, nije bilo previše smislenih akcija, sve je nekako išlo do šesnaesterca, ali dalje ne. Ostali su tako samo prekidi, iz kojih je vrlo opasan bio Mario Carević. U 84. minuti sjajno je tukao pod prečku, ali Sarnat je majstorski izvadio loptu u posljednji trenutak. No, četiri minute kasnije - bio je nemoćan. Negdje na dvadesetak metara od vratiju po sredini, ponovno se Carević spremao za novo nadmudrivanje sa Sarnatom, ali je njega, kao i sve na tribinama iznenadio Srna, prebacivši živi zid i poslavši loptu u mrežu za 2:1. Erupcija oduševljenja na tribinama, Hajduk je stigao do prednosti, u Krakowu će biti potpuno drugačija priča.

Trebalo je izdržati još samo dvije-tri minute, igrala se treća i zadnja minuta sudačke nadokande, a Poljaci su dobili slobodan udarac na tridesetak metara od Hajdukova gola, uz desnu aut liniju. Dugačak ubačaj pred peterac, Zurawski je prebacio na suprotnu vratnicu gdje se našao sam samcat i zaboravljen Olgierd Moskalewicz i lagano matirao nemoćnog Pletikosu. Bilo je to konačnih 2:2, a šok i ne nevjerica još su jednom zaledile tribine poljudskog stadiona. U Krakowu Hajduku treba pobjeda, ili neriješen rezultat veći od 2:2 za prolazak u drugo kolo. Vidjevši stvari večeras - unatoč nepovoljnom rezultatu, naš prvak još uvijek ima šanse za prolazak dalje.


Slika 5 od 5.
Foto: Dražen Patarčić

Nenad Gračan, trener Hajduka: "Očekivali smo ovako kvalitetnu i organiziranu Wislu, znali smo da su momčad vrijedna respekta. U prvom poluvremenu smo igrali puno bolje od njih, šteta što tada nismo zabili još koji pogodak i stvorili prednost koja bi nam omogućila mirniju igru u drugom dijelu. Nakon njihovog nesretnog prvog gola momčad Wisle se digla, a mi smo bili malo pod šokom. Kad smo se opet vratili u utakmicu, ponovno smo bili bolji i stvarno je šteta što nismo sačuvali tu prednost od 2:1, koju smo svakako zaslužili. Mislim da su nam šanse i dalje 50-50."

Francizek Smuda, trener Wisle: "Ništa nije gotovo, igraju se dvije utakmice, u Krakowu Hajduk nije bez šansi. Zadovoljan sam rezultatom i igrom u drugom dijelu, Hajduk je u prvom poluvremenu bio bolji, ali mi smo drugim dijelom dokazali da smo dobra momčad."

Tomislav Erceg, Hajduk: "Primili smo glupo prvi gol koji nas je šokirao i malo izbacio iz takta. Šteta je što nismo iskoristili još koju šansu u prvom dijelu, imali smo i vratnicu, ali što se može. Idemo dalje, pokazali smo danas da se možemo nositi s njima, da nisu bolji od nas, zašto mi u Krakowu ne bismo njih iznenadili, kao što su oni nas večeras?"

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!