Pod Netovom lupom

Godina Zeca (3)

Tomislav Ćuto • četvrtak, 27.12.2001.

Možda ćete mi zamjeriti što sam nogomet gurnuo ispred – "family Kostelić". Da, nije u redu, ali nije bilo ni namjerno. Ante, Janica i Ivica. Fantastična kombinacija, luđačka želja, čelična volja, ustrajnost koja graniči s fanatizmom. Gips je vjerovao, Gips je bio sam, sam kada je bilo najteže. Po staroj "dobroj" hrvatskoj navadi, ove godine, kada je Janica potukla konkurenciju, pobacala sve prognoze, poderala logiku, krenulo je samodopadno komentiranje o "uspjehu hrvatskog skijanja".

Sam termin "hrvatsko skijanje" je vrlo, vrlo klimav, a i ova čudesa koja su naslagali Kostelići, gospodo draga, neće ići u kategoriju "zajedničkog uspjeha". Ni slučajno. Jer, ovo je uspjeh ljudi kojima su svi okretali leđa, koji su spavali po ledenjacima, u šatorima, kojima gotovo nitko nije davao ni podršku, ni previše šanse. Još jedan dokaz dokle može otići pojedinac. Obitelj, zapravo.

Slika 1 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

Janica se popela na snježni krov svijeta, Janica je postala čudo. Postala je i zaštitni znak Hrvatska. Hrvatska i skijanje? Zaboravi, zaborav. Sve dok nije došla Janica. Za njom su doslovce trčali svi, a kad su Bad Blue Boysi otišli, pazite, na skijašku utrku, moj dobri kolega, pasionirani ljubitelj svih sportova, nije znao što da misli, "je… ga, ovo je previše, previše i za mene, kad nogometni navijači odu na skijanje, onda je sve otišlo u onu stvar…" Kakva storija, čovječe moj. Navijački vlak za skijašicu u Hrvatskoj, koja ima "jedno i pol skijalište". Domena naučne fantastike. Koja je ispunjena. Ni tu nisu stali Kostelići. Nije ih smetalo ništa, nije ih promijenilo ništa. Iako su sponzori "uredno stali u red i natjecali se tko će biti uz Janicu."

Vezane vijesti

Ivica, za kojega će sestra reći, "on je daleko bolji skijaš od mene" bio je na marginama. Daleko od skijanja i uspjeha. Sam, u Termama Selce "guslao" je na rehabilitaciji. Jedna jedina poruka, "ja ću postati olimpijski pobjednik." Lud? Tako su svi mislili. U Aspenu je doslovce "poludio", sa startnim brojem 64 postao je – pobjednik!? Ivica "nazionale".

Opet, i opet, i opet, priča o jednom čovjeku i jednom snu. Ništa nije nemoguće, samo moraš vjerovati. Takvu poruku smo morali kupiti svi. Čudo je preslaba riječ. Ionako su Kostelići odavno prestali biti čudo. U Hrvatskoj, zemlji koja je "oduvijek priznavala samo loptu, sve ostalo tretirano je uzaludnim poslom" skijanje su podigli na najviši mogući nivo. Nevjerojatno, definitivno nevjerojatno…

Nastavak slijedi ...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!