Ostali sportovi

Odbojka na pijesku: Nova pravila

Sanda Pavlinić • četvrtak, 04.04.2002.

U srijedu 03. travnja 2002. na sastanku Administrativnog odbora FIVB-a, formalno su usvojena nova pravila igre te promjene veličine terena odbojke na pijesku. Ova pravila predložena su još prošle sezone u svrhu stvaranja još dinamičnije igre, ali prošla godina je poslužila samo za njihovo testiranje. Od 3.travnja, ona su i formalno usvojena i od sada će se koristiti na svim natjecanjima uključujući i Olimpijske igre u Ateni 2004. godine.

Do promjena je došlo u veličini terena čije dimenzije su smanjene na 8m x 16m, a s njime je promijenjena i dužina mreže koja sad iznosi 9m. Uz promjene dimenzija terena, usvojen je i novi način bodovanja, identičan bodovanju u dvoranskoj odbojci (svaka završena akcija će se bodovati). Ovim promjenama se željela postići veća dinamičnost igre i marketinški prihvatljiviji vremenski uvjeti televizijskih prijenosa. Po novome, prva dva seta igraju se do 21 poena, a eventualni treći set (tie-break) do 15 poena. U svakom setu primjenjuje se pravilo za dva pobjednička poena razlike.

Vezano za odbojku na pijesku, Administrativni odbor FIVB-a na sastanku je donio odluku i o promjeni kvalifikacijskog procesa za Olimpijske igre 2004. u Ateni, koji bi otvorio mogućnost svim kontinentima da sudjeluju na ovom najprestižnijem sportskom natjecanju.

Ako u selekciji 24 muških i 24 ženskih najboljeplasiranih ekipa svijeta ne budu obuhvaćeni svi kontinenti svijeta, ekipe sa tih ostalih kontinenata koje se budu natjecale na osam najboljih turnira prema svojem plasmanu mogu postati dio spiska za odlazak na Olimpijadu. Samo dvije muške i dvije ženske ekipe iz bilo koje zemlje mogu se ovako kvalificirati.

Posebni uvjeti odnose se i na zemlju domaćina koja se kvalificira automatski, uz mogućnost kvalificiranja i druge ekipe, ako normalnim putem ispuni uvjete kvalifikacija. Kontinentalna prvenstva priznaju se kao osam najboljih rezultata za kvalifikacije na Olimpijadu , s tim da ekipa smije koristiti rezultat samo jednog Kontinentalnog prvenstva za kvalifikacije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Odbojka
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!