Ostali sportovi

Split želi svjetsku atletsku elitu

Bernard Jurišić • četvrtak, 06.03.2003.

Danas je i službeno potvrđeno - Split će se kandidirati za domaćina Svjetskog atletskog prvenstva 2009. ili 2011. godine! Grad koji još uvijek stoji u lijepoj uspomeni sjajnom organizacijom Mediteranskih igara 1979. i Europskog atletskog prvenstva 1990., sad kreće na još veći "kolač".

Danas je u Poglavarstvu grada Splita predstavljen inicijalni projekt kojeg službeno trebaju podržati Vlada RH, Hrvatski atletski savez i Hrvatski olimpijski odbor, koji su neslužbeno već pružili podršku ovom projektu. Taj projekt predviđa kandidaturu Splita za organiziranje Svjetskog atletskog prvenstva 2009. godine, ali zapravo s realnim izgledima da se prvenstvo dobije dvije godine kasnije, kao što je to uglavnom uobičajena praksa.

Poglavarstvo grada Splita, predvođeno gradonačelnikom Slobodanom Berošem istaknulo je kako u atletskoj Europi još uvijek spomen Splita izaziva lijepe uspomene, od 1990. godine i sjajno organiziranog Europskog prvenstva. To će svakako biti veliki adut Splita u lobiranju za dobivanje organizacije ovog natjecanja, u što će biti uključeni i mnogi poznati sportaši i ugledni hrvatski sportski djelatnici. U organizacijski odbor uključen je i legendarni Artur Takač, jedan od najuglednijih Hrvata uopće u svjetskim sportskim organizacijama. Vremena je dovoljno - posla još više, no Split i Hrvatska već su se dokazali, pa ne treba sumnjati da će i ovaj posao biti sjajno odrađen, a značilo bi to strahovito puno, kako Splitu, tako i Hrvatskoj, u sportskom, gospodarskom i turističkom aspektu.

Ova ideja živi u glavama sportskih ljudi u Splitu već nekoliko godina, no sad su se stekli i mnogi uvjeti koji su kočili Split i Hrvatsku u ovoj ideji prošlih godina. Ponajprije donedavno loša prometna povezanost Splita s "ostatkom Europe", ali i "nedefinirana" pozicija Hrvatske, te ratni ožiljci kroz koju su mnogi gledali Hrvatsku. Autocesta Zagreb - Split bit će gotova kroz dvije godine, željeznica također najavljuje generalnu revitalizaciju, a i zračna luka Split-Kaštela već je počela s proširenjem kapaciteta i usluga. Slika naše zemlje sve je ugodnija izvan naših granica, splitsko gospodarstvo bilježi pozitivne pomake, a turizam je sve veći adut prepoznatljivosti Hrvatske u svijetu, pa su i izgledi Splita da dobije ovako velik "zalogaj" - zaista vrlo realni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportoviSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!