Carlsberg Euro 2004

Portugal - Engleska: "Gordi Albion" opet ispao na jedanaesterce

Hrvoje Pavić • petak, 25.06.2004.

Kakva utakmica u Lisabonu! Ovakve se dramatike ne bi postidio niti veliki Sheakespeare osobno. Rano vodstvo Engleza, pa Portugal stiže u 83. minuti, pa prečka Engleza u 90. minuti, pa produžeci, pa vodstvo Portugala, pa stižu Englezi. I zatim, jedanaesterci... A svi znamo kako Englezi vole izvođenje udaraca s "kreča"...

Idealni početak Engleza. James je ispucao loptu pred suparnički gol, Costinha krivo vratio prema svom vrataru, Ricardu, a lopte se domogao Owen, koji iz okreta u zraku spretno postiže svoj prvi gol na ovom prvenstvu.

Portugal tada pa sve do kraja kreće u potpunu ofanzivu. Upućuju Portugalci puno udaraca prema Jamesu, ali rijetko kad su oni bili precizni te se rezultat u prvom poluvremenu nije mijenjao. U 27. minuti dogodilo se ono čega su se Englezi najviše bojali. Ozlijedio se Wayne Rooney, umjesto koga je ušao Vassell te utakmica dobiva potpuno drugi tijek.

Drugo poluvrijeme nije nam donijelo ništa novoga. Portugalci napadaju svim silama, ali lopta neće u gol. Najbliže golu bio je Figo, koji je danas, vidno umoran, pružio vrlo slabu partiju. Oko 70. minute Scolari je povukao par vrlo značajnih izmjena. U igru je uveo Simăoa, Heldera Postigu te Rui Costu, a njih trojica će se sve do jednoga pokazati punim pogocima.

U 83. minuti Simao je ubacio loptu na šest metara gdje se našao Helder Postiga, koji je glavom zabio za 1:1 i veliko slavlje na Luzu. Stisli su tada i jedni i drugi, a najbliži golu bio je Sol Campbell, koji je u 90. minuti glavom prvo pogodio gredu, a zatim i postigao gol koji je poništen zbog prekršaja na Ricardu.

Produžeci su nam donijeli nove promjene u rezultatu. U 110. minuti Rui Costa je prekrasnim golom, koji je uslijedio nakon vrlo snažnog i preciznog udarca sa 16 metara, doveo u vodstvo Portugal. Veselje im nije dugo trajalo. Englezi su naime, izjednačili u 115. minuti. Nakon kornera Beckhama Terry je loptu vratio za Lamparda, a ovaj ju iz okreta pospremio u gol.

Jedanaesterci su uvijek lutrija. Nikad se ne zna tko će na kraju slaviti, ali kad su u igri Englezi protivnicima su šanse malo veće jer Englezi gotovo uvijek ispadnu sa velikih natjecanja nakon jedanaesteraca. Već prvi udarac donio nam je veliko iznenađenje. Beckham je loptu poslao "nebu pod oblake", a Beckham je pogledom tražio krivicu na busenu trave.

Ostali izvođači bili su sigurni sve dok loptu nije na bijelu točku namjestio Rui Costa. Apsolutno isti učinak kao i Beckham. Lopta visoko preko gola. Tako su jedanaesterci došli do sedme serije, a za Engleze izvođač je bio Vassell. Ricardo je baš za taj udarac odlučio skinuti rukavice i obranio. Tada je loptu uzeo sam Ricardo, te manirom vrhunskog centarfora svladao Jamesa i tako Portugal odveo u polufinale.

Domaćini su se baš svaki put plasirali najmanje u polufinale EP, a izgleda da Englezi kada igraju stvarno dobro, baš svaki put ispadnu nakon izvođenja udaraca s bijele točke.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!