Nogomet

Benfica - Dinamo: "Modri" bez izgleda na Luzu

Tomislav Pacak, Dario Dodić • četvrtak, 25.11.2004.

Ilija Lončarević ipak nije uspio u nekoliko dana promijeniti "krvnu sliku" Dinamove momčadi - "modri" su u 3. kolu skupine G Kupa Uefe poraženi na Luzu od Benfice s uvjerljivih 2:0, prikazavši pritom anemičnu igru s kakvom se ne prolazi ni u HNL, a kamoli u Europi. Benfica je s "pola snage" već u prvih 30 minuta razotkrila sve slabosti Dinama, okrunila to s dva pogotka, što je zadovoljilo Trapattonijevu momčad koja se do kraja susreta uglavnom - odmarala.

Slika 2 od 2.
Foto: Nikola Movrić

Pravu Benficu vidjeli smo samo na početku susreta, kada je snažnim pritiskom zagospodarila na terenu u potrazi za pogotkom. Ipak, prvi je zaprijetio Dinamo, i odmah propustio najbolju priliku susreta. Eduardo da Silva, jedan od rijetkih koji zaslužuje prosječnu ocjenu, sam je oduzeo loptu portugalskom braniču, sjurio se u šesnaesterac, ali dobar udarac još boljom reakcijom brani Moreira.

Benfica je uzvratila već par minuta kasnije, no Agić u posljednji trenutak izbacuje loptu ispred Tome Šokote u korner. Ipak, Šokoti nije dugo trebalo da ponovno bude opasan, s tom razlikom da je ovoga puta postigao pogodak - u 12. minuti s lijeve strane nabacio je rastrčani Simao, a Šokota bez problema glavom dovodi Benficu u vodstvo. Zanimljivo je bilo vidjeti kako ni blizu Šokote nije bilo maksimirskih stopera, tek je omaleni Pranjić pokušao spriječiti domaćeg centarfora.

Pokušao je uzvratiti Buljat topovskim udarcem s 22 metra, no lopta je fijuknula iznad grede. Akciju sličnu onoj za pogodak vidjeli smo i u 15. minuti - Bošnjak se nije mogao nositi sa Simaom koji je opet nabacio s lijeva, a ovoga puta udarac glavom Karadasa blokira Vasilj. Benfica do novog pogotka stiže u 27. minuti - Niko Kranjčar nehotično je, i vrlo nes(p)retno igrao rukom u šesnaestercu, a sudac Paparesta pokazao je na bijelu točku. Nakon što je Simao napravio predugu zadršku kod prvog pokušaja udarca, Paparesta je tražio ponovno izvođenje, no to nije omelo kapetana domaćih - još jednom je poslao loptu lijevo, a Vasilja desno, za 2:0 Benfice.

Sigurno vodstvo umirilo je domaće, koji su dali Dinamu da dođe do daha, točnije, da se Milinović, Mijatović i Poldrugač dodavaju bez pritiska na svojoj polovici. Takva igra, naravno, nije mogla uroditi nekom prilikom pred golom Benfice, pa se na poluvrijeme otišlo, s više nego zasluženih, 2:0 za Portugalce.

Lončarević je pokušao izmjenama u poluvremenu, Bošnjaka i Kranjčara zamijenili su Karić i Lučić, no ni to nije unijelo živosti u momčad Dinama, koja je apsolutno razočarala pristupom igri u ovom susretu. Istina, Lučić je malo primirio Simaa, ali i to je više bilo plod činjenice da se Benfica u cjelini zadovoljila rezultatom, i nije "ganjala" novi gol.

Slika 1 od 1.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Opasno je glavom pucao Karadas u 54. minuti, no lopta je prošla tik pored lijeve vratnice. Možda i najljepši trenutak utakmice dogodio se u 58. minuti kada je Šokota podsjetio Zlatka Kranjčara zašto bi mogao dobro doći hrvatskoj reprezentaciji - lijepo se oslobodio čuvara na rubu kaznenog prostora, i potom krasnim "suhim listom" pokušao nadmudriti Vasilja, no lopta je odsjela na gredi.

"Uspavanka" na Luzu u drugom poluvremenu malo je prodrmana s dvije dobre prilike Dinama u kratkom razdoblju od 73. do 76. minute. Prvo je Karadas pogodio svoju vratnicu nakon ubačaja Mujčina iz slobodnog udarca, da bi se potom Karić nakon asistencije Pranjića oslobodio čuvara i pucao s 15 metara, ali pored gola. Posljednju priliku na utakmici imali su domaći u samom smiraju utakmice - Dos Santos je pobjegao Poldrugaču, dodao Simau, no nakon što se riješio Vasilja, kapetan Benfice pogodio je Milinovića na crti Dinamovog gola.

Benfica je u drugoj brzini slomila Dinamo u prvom dijelu, da bi potom u prvoj brzini s lakoćom odbila sve pokušaje Dinama da dođe do pogotka u drugom poluvremenu. Srećom, ova utakmica nema rezultatske posljedice, no pitanje je može li ovakav Dinamo svladati solidnu momčad Heerenveena u Maksimiru...

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!