Nogomet

Kranjčar sjajan, braniči odlični

Tomislav Pacak • subota, 04.06.2005.

Nakon sjajne izvedbe Hrvatske protiv Bugarske i pobjede od 3:1 koja nas je pogurnula još bliže SP-u, teško je izdvojiti bolje među odličnima, lošije među izvrsnima. Niko Kranjčar odigrao je utakmicu života, a o snazi Hrvatske dovoljno govori što su dosadašnji nositelji igre, Pršo i Srna bili među manje zapaženima...

Kako su igrali:

Tomislav Butina 6: Djelovao vrlo sigurno u svim situacijama do pogotka koji ide na njegovu "dušu". Istrčavanja na bugarske običaje obavio bez greške, no primio je pogodak koji nije smio primiti te je time vratio Bugare u susret. Ipak, suigrači su ga ovoga puta izvukli, kao što je niz puta on izvukao njih.

Slika 1 od 2.
Foto: Dragan Kovač

Robert Kovač 8: Slično kao i u Švedskoj, obrambena trojka odigrala je sjajnu utakmicu, a Kovač je i u takvoj odličnoj obrani djelovao najsigurnije. Mlađi Kovač dobio je gotovo sve duele, počistio sve lopte koje su prošle Tomasa i Šimunića i još jednom potvrdio svoj status jedne od najvažnijih karika u hrvatskoj selekciji.

Stjepan Tomas 8: Potvrdio je da hvalospjevi iz Turske nisu bili nezasluženi, odlično se borio prvenstveno s Martinom Petrovom, a ponekad i Berbatovom kada je ovaj naišao na njega. Nije sudjelovao u napadačkim akcijama, što je vjerojatno imalo pozitivan učinak na njegovu ukupnu ocjenu.

Josip Šimunić 8: Joe je odigrao još jednu dobru utakmicu u hrvatskom dresu, nije imao sebi karakterističnih pogrešaka, a kada je tako uistinu je koristan igrač za Hrvatsku. U zraku nepobjediv, a i na zemlji vrlo siguran, uostalom, ocjena govori dovoljno.

Darijo Srna 6,5: Jedan od najboljih igrača u dosadašnjem dijelu kvalifikacija danas je bio među slabijim karikama, djelomično i zbog toga što su po njegovog strani nadirala dvojica Bugara, Petrov i Georgijev pa se Srna često našao u brojčano inferiornom položaju. Međutim, Srna svakako mora popraviti igru u obrani, Georgijev mu je zadao puno previše problema, zbog čega su izostali uobičajeni prodori po boku.

Slika 2 od 3.
Foto: Dragan Kovač

Marko Babić 7,5: Kao i Srna, Babić je imao problema na svojoj strani, no ipak ih je nešto uspješnije rješavao. Naravno, postigao je prvi pogodak, načeo Bugare i prekinuo početni pritisak domaćih, pa je tako među ključnim figurama utakmice.

Igor Tudor 8: Odigrao sjajnu utakmicu, postigao ključan pogodak, razgradio niz napada Bugara i pritom davao i dobre lopte prema naprijed. Tudor u vezi ili Tudor u obrani? Kada je pravi, kao danas, svejedno je, sjajan je svugdje. Na najbolji način iskupio se za prethodnu predstavu u Bugarskoj kada je odigrao svoju najslabiju utakmicu u dresu reprezentacije.

Niko Kovač 7,5: Kapetan je već po običaju odigrao kapetanski, dobio niz duela u sredini terena i odigrao svoju ulogu perfektno. S obzirom na raspoloženog Kranjčara, te dobru igru Tudora, nisu se osjetile Kovačeve mane u kreiranju igre, pa je i ocjena zbog toga viša.

Niko Kranjčar 8,5: Igrač utakmice, još jednom odigrao odličnu utakmicu protiv Bugara, direktan asistent kod prvog gola, sudjelovao kod drugog gola i postigao fantastičan gol za konačnih 3:1. Pravi igrači odigraju najbolje u najvažnijim utakmicama, nakon Bugarske više ne može biti onih koji sumnjaju u njegove sposobnosti. Nadajmo se da je ova utakmica u potpunosti oslobodila Kranjčara, pokazao je da može briljirati na velikoj pozornici, kritičarima, navijačima, suigračima i, najvažnije, samome sebi.

Dado Pršo 7,5: Ovoga puta nije bio strijelac ili asistent, no odradio je golemi dio posla. Istrčao za dvojicu, znao primiriti loptu i spustiti je na zemlju, bio jak u duelima, ukratko, Pršo kakvog svi volimo!

Ivica Olić 6,5: Sudjelovao kod prvog i drugog pogotka, u obje situacije bio je nesebičan, puno istrčao kao i obično, no pokazao i dosta slabosti poput loše kontrole lopte zbog čega je često gubio duele. Ipak, konačni rezultat pokazuje da je bio dobro rješenje za ovu utakmicu.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!