Tenis

"Teniska škola" Davida Nalbandiana

Hrvoje Vuković • utorak, 24.01.2006.

Strašan je. Jednostavno fenomenalan. Kad hoće, nema mu ravna. Naravno, osim Federera koji je ipak priča za sebe, ali nastavi li David Nalbandian s igrama kao protiv Fabricea Santoroa, i švicarski "svemirac" bi mogao "pišati krv"...

Atipični Argentinac reći će mnogi. I David Nalbandian baš to i je. Nije se "rodio" na prašnjavoj zemlji kao većina njegovih teniskih kolega iz Argentine, već je prigrlio brze, tvrde podloge koje su mu u Australiji uzvratile - polufinalom. Veteran Fabrice Santoro pokazivao je znakove života samo u prvom setu; nakon toga postao je "topovsko meso" i samo dio Davidove statistike, još jedan zarez na reketu.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Zamjeraju mu što bogomdani talenat ne troši samo na tenis, i to je istina. Nalbandian voli život; ne samo onaj teniski. No, strah me i pomisliti što bi bilo kada bi živio samo za sport - isti Federer, usudio bih se reći, ili nijansu do u najgorem slučaju.

Fabrice je krenuo pun samopouzdanja, znajući kako nema što izgubiti i to ga je držalo u meču. U sedmoj igri čak je napravio i break zahvaljujući par pogrešaka Argentinca i onda se jednostavno morao maknuti u stranu. Razljućeni David vratio se odmah u sljedećem gemu, da bi potom kod 6:5 ponovno uzeo servis Francuzu, a samim time i set.

Nastavak je ponudio "masakr". 6:0, 6:0, a Fabrice nije mogao shvatiti što mu se dogodilo. Odgovor je jasan. Nalbandian ga je pregazio s 13 gemova zaredom, a Santoro samo što nije zaplakao od muke. Ništa nije poklonio Argentincu, imao je čak i manje neprisiljenih pogrešaka od njega, no kad vam neko zabije 47 winnera i prepusti vam svega dva poena na vaš servis u cijelom setu, ishod je jasan - kiseli osmijeh i stisak ruke.

I što sad? Nalbandian već ima odgovor. Čovjek koji je kompletirao polufinala na sva četiri Grand Slama najteži je meć odigrao u prvom kolu protiv Tajlanđanina Udomchokea, ostatak je bio mačji kašalj, mečevi sve lakši i lakši. "Na koga se kladiti kao osvajača Australian Opena?", pitao je jedan novinar. "Na mene", hladno je odgovorio David, "spreman sam za osvajanje Grand Slama". I to je Nalbandian, sigurniji nego ikad. Uostalom, "riješio" je i "Ljubu" i Federera na prošlogodišnjem Mastersu, cilj mu je naravno ponoviti scenarij. Nadajmo se kako će Ivan spriječiti reprizu tog finala, ali sve u svemu uspije li naš tenisač proći danas Baghdatisa, kakav će to sukob biti, creme de la creme Australian Opena...

Ženska četvrtfinala ponudila su daleko više neizvjesnosti. Nadja Petrova probala je sve moguće i nemoguće, no u trećem uzastopnom četvrtfinalu na Grand Slamu susrela se s Marijom Šarapovom koja je ponovno slavila, baš kao i prethodna dva puta. U ruskom dvoboju prvi set otišao je u tie-break u kojem je Petrova imala 6:4, da bi sa četiri neprisiljene pogreške poklonila set svojoj suparnici.

Nervoza Petrove glavni je uzrok njezinog poraza i u drugoj dionici susreta. Šarapova se susrela s 0:40 kod servisa za meč, ali po tko zna koji put loša koncentracija i manjak smirenosti odnijeli su Petrovoj veliku priliku za povratak u susret.

Drugo četvrtfinale ponudilo je dvoboj prve nositeljice Lindsay Davenport i osmopostavljene Justine Henin-Hardenne. Prvi set, čista teniska lekcija Amerikanke koja je sa 6:2 nagovijestila prolaz u polufinale. Ipak, Belgijka je imala nešto drukčije planove. Na početku drugog seta dolazi do 3:0, zatim i 5:1, da bi set završila u svoju korist s identičnih 6:2. Odlučujući set donio je više veselja za Justine koja je nakon 2:2 napravila seriju 4:1 i poslala prvu nositeljicu kući.

Australian Open, 24.1.2006, četvrtfinale:
David Nalbandian (Argentina, 4) - Fabrice Santoro (Francuska) 7:5, 6:0, 6:0

Australian Open, 24.1.2006, četvrtfinale:
Justine Henin-Hardenne (Belgija, 8) - Lindsay Davenport (SAD, 1) 2:6, 6:2, 6:3
Marija Šarapova (Rusija, 4) - Nadja Petrova (Rusija, 6) 7:6(6), 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!