Rukomet

Skupina D: Što nam kuha Lino Červar?

Hrvoje Vuković, Bruno Blumenschein • srijeda, 25.01.2006.

Dva dana prije Europskog rukometnog prvenstva odlučili smo zaviriti u skupinu D i provjeriti kako "dišu" reprezentacije uoči "bitke za Švicarsku". Hrvatska je naravno jedan od favorita skupine, no i Rusi i Norvežani svoga konja za trku imaju...

Hrvatska:

Slika 1 od 1.
Foto: Nikola Movrić

Ozlijeđeni Mirza Džomba, neoporavljeni Lacković, načeti Metličić, tužna je realnost dan prije pohoda hrvatske rukometne mašinerije na jedini trofej koji nam nedostaje u vitrini. Ogroman udarac, no je li i odlučujući? Odustajemo li od zlata prije negoli smo i ušli u navijačkim ludilom okupane dvorane? Normalno da ne. Olimpijski pobjednici nemaju na to pravo, a i da imaju, ne bi pobjegli. Jednostavno su škvadra; kao da žive u istom kvartu; ulaz do ulaza. I kad je najteže, kad nema najboljih, uskočit će drugi, podmetnuti leđa i proliti zadnju kap krvi na parketu. Okrnjeni jesmo, to je sigurno; Džomba propušta prve dvije utakmice, "Lac" ne skače kao i inače, Metličić nije trenirao, ali sve to pada u zaborav kada ljudi u crnom označe početak; ili sa štitom ili na štitu, treće nema.

Prostor između stativa braniti će prema Červarovom izboru Šola, Losert i Blažičko. Dakako da je Šola ovdje prvo ime i ako njega ne krene mogli bi imat dosta problema. Svaki prosječan Hrvat zna za koga je rezervirano mjesto na desnom krilu, no ovoga puta, barem ispočetka, Džombu će tu mijenjati Horvat i Čupić, dok će na suprotnoj strani glavnu riječ voditi Šprem i Vukić. Na crti će se konačno Voriju pridružiti i Sulić koji je u sjajnoj formi, dok će srednjeg vanjskog normalno većinu vremena igrati Ivano Balić. Alternativa Metličiću na desnom vanjskom je Buntić, igrač razornog ali i nepreciznog udarca. Uz to, Denis ne surađuje s krilom tako dobro kao Pero, pa bi Horvat mogao dosta patiti zadobije li Metličić težu ozljedu. Lijevog vanjskog pokrivaju Lacković i Špoljarić, koji se teško odlučuje na udarac, jer ipak, u napadu nije "doma". Obrambene zadaće obavljat će Dominiković i Goluža, koji će vjerojatno ponekad "krpati" i u napadu. Veliko iznenađenje za javnost bilo je nepozivanje Zrnića, Valčić je već dulje vrijeme "bez mobitela", no i bez njih drugi krug i prijenos dva boda nameću se kao realan rezultat, a onda, sve je moguće, naravno i zlato koje bi se divno uklopilo uz ono olimpijskog i svjetskog sjaja.

Lino je prije prvenstva dobro oznojio momčad, potjerao ih do granica i potom dodatno nagazio na Croatia-Slovenia Cupu koji je ostao u našim rukama. Iako su se kao najveći suparnici spominjali Španjolci, Nijemci i Francuzi, čini se kako nam je najgori neprijatelj postala božica Fortuna, okrutno se "našalivši" s ključnim igračima. Rekli su, obećali, zakunuli se: dat ćemo sve od sebe. I to je sve što tražimo; krv, znoj i suze, pa neka poginu - i Don Kihotovski ako treba, samo neka nas učine ponosnima, ostalo nije važno.

Slika 2 od 2.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Norveška:

Norvešku mnogi stavljaju kao treću reprezentaciju po snazi u skupini D, ali su Skandinavci na Svjetskom prvenstvu u Tunisu pokazali koliko mogu biti neugodni. Na afričkom tlu su porazili i reprezentaciju Hrvatske, baš kao i Rusiju. Na tom prvenstvu su se od nacionalnog dresa oprostila dva dosta važna igrača, Glenn Solberg, te Frode Hagen. Međutim i bez njih će Norvežani biti jako opasni za bilo koga tko ih podcijeni.

Prvo ime momčadi je jedan od najboljih vanjskih pucača Europe, Kristian Kjelling. Kjelling je jedno od najpoželjnijih pojačanja svih europskih velikana nakon što mu istekne ugovor s Ademarom. Uz Kjellinga u napadu će najviše prijetiti Frank Loke, pivot danskog Handbolda koji će raditi s Johnnyem Jensenom, iskusnim igračem na crti njemačkog Flensburga. Jensen će biti i jedan od glavnih igrača u čvrstoj 6-0 obrani koju postavlja izbornik Gunnar Pettersen. Vratar njemačkog Gummersbacha Steiner Ege koji je u Tunisu negirao naše vanjske pucače ovu sezonu nije u najboljoj formi i zato će Pettersen birati između njega i Ole Erevika, golmana španjolske Bidasoe. U napadu će još prijetiti Lauritzen, Tvedten, te Jorgensen koji zatvaraju prvi red opasnosti za protivnike i čine momčad koja nikome prije borbe neće priznati da je lošija.

U posljednjim pripremnim utakmicama su završnu formu dorađivali u porazima od Španjolske. U dvije utakmice su gubili sa 28:19 i 31:26 u kojima je Kjelling predvodio norveške strijelce, ali nisu imali snage za španjolski ritam tijekom cijele utakmice. Norveška u Švicarsku dolaze i s mislima o slijedećem Europskom prvenstvu kojemu su domaćini, što im daje dodatan motiv za kvalitetnim rezultatom.

Slika 4 od 5.
Foto: Davor Sajko

Rusija:

Koliko vrijedi ruski spoj iskustva i mladosti pokazat će prvi susreti u Švicarskoj pošto je novi/stari izbornik, proslavljeni Aleksandar Maksimov svoju momčad maknuo od očiju javnosti smjestivši ih u Njemačku, u jedan od pripremnih kampova. Maksimov je svoju reprezentaciju utemeljio na igračima ruskog predstavnika u Ligi prvaka, Čehovski Medvedi, te im dodao iskusnog internacionalca Eduarda Kokšarova, dok prvenstvo neće vidjeti Dimitrij Torgovanov i Oleg Kulešov.

Kokšarov je u slovenskom prvaku Celju jedan od nositelja igre i među najzaslužnijima za europske uspjehe kluba, a rijetko kad se našla obrana koja ga je u potpunosti uspjela zaustaviti. Osim u napadu biti će vrlo važan u obrambenoj koncepciji Maksimova kada prijeđu u obranu 5+1 u kojoj Kokšarov odlično odrađuje ulogu razbijanja ritma protivničkih napada. Osim spomenute 5+1 obrane, zbog visine igrača najčešća obrambena formacija je 6-0. Torgovanov je jedan od najpoznatijih ruskih rukometaša i sa 34 godine na leđima ovo mu je vjerojatno posljednje natjecanje za Rusiju, te će se pokušati oprostiti od reprezentacije sa što boljim rezultatom i vratiti u njemački Kronau Ostrigen, gdje trenutno igra. Vanjske pucače predvodi trojac Ivanov-Egorov-Rastvorcev, koji je već u nekoliko navrata u Europi pokazao kako mogu biti vrlo neugodni kada je njihov dan.

U tri pripremna susreta su poraženi od Španjolske 30:25, nadvisili su Ukrajinu 30:24, te su imali nešto jači trening protiv Brazila. Ukoliko iskusni Maksimov uspije stvoriti pozitivnu kemiju unutar momčadi, dobro tempiraju formu i zaobiđu ih ozljede, Rusi bi mogli dosta daleko. Zasigurno će dvoboj s Hrvatskom biti jedan od najboljih susreta prvog kruga.

Portugal:

Po svemu sudeći, simpatični Portugalci najlošija su reprezentacija u našoj grupi i ozbiljne momčadi poput Hrvatske, Rusije i Norveške zaista ne bi trebale imati problema s njima, no stari rukometni lisci Mats Olsson i Thomas Sivertsson spojili su sjajnu švedsku školu i portugalski temperament te ih ponovno doveli na prestižno natjecanje nakon propuštenog Svjetskog prvenstva u Tunisu prošle godine.

Slika 3 od 3.
Foto: Nikola Movrić

Zanimljivo, najbolji rezultat na Europskim prvenstvima ostvarili su upravo na EP-u u Hrvatskoj 2000. godine osvojivši sedmo mjesto, no kako sada stvari stoje teško će ponoviti takav uspjeh. Naravno, bilo kakvo podcjenjivanje ne dolazi u obzir i ako odigramo maksimalno ozbiljno Portugalci će nakon prvog kola ostati na nula bodova. Prva zvijezda momčadi zasigurno im je 29-godišnji Ricardo Andorinho, lijevo krilo Portland San Antonia s kojim je ostvario i najveći uspjeh u karijeri osvojivši španjolsko prvenstvo. Drugi čovjek na kojeg je potrebno obratiti pažnju je lijevi vanjski Eduardo Coelho koji s 33 godine na leđima broji svoje posljednje dane u reprezentaciji za koju je do sada zabio 916 golova. Kao najjači adut ove ekipe spominje se obrana koju su švedski treneri "tupili" Portugalcima do besvijesti i donekle uspjeli oformiti solidan zid ispred golmanskog para Fernandes/Figueira

Portugalci su u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo slavili protiv neugodnih Čeha, dokazavši kako su taktike Šveđana pale na plodno tlo. Sigurno je da na prvenstvo dolaze neopterećeni i bez ikakvog pritiska, no vrlo je vjerojatno kako će otići kući već nakon prvog kruga.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!