Rukomet

Skupina B: Slovaci jedini bez briga

Branimir Korać • srijeda, 25.01.2006.

Tri reprezentacije koje žele naslov prvaka i jedan potpuni autsajder smjestili su se u skupini B. U skupini koja se igra u Baselu suprotstavit će Španjolska, Njemačka, Francuska i Slovačka. Prevelike dvojbe oko prolaska u drugi krug ne bi trebalo biti. Slovačka je veliki autsajder i samo čudo ju može odvesti u drugi krug...

Francuzi, Nijemci i Španjolci ne skrivaju svoje ambicije. Svjetske rukometne velesile najavljuju i u Švicarskoj pohod na tron, a prve međusobne dvoboje odradit će već u skupini. Slovaci bi im trebali biti lagana prepreka dok će međusobno odlučivati o "brojevima" za drugi krug.

Brand s novom Njemačkom po medalju

Njemačka nam je jako dobro poznata s ranijih natjecanja gdje smo se često susretali, a snagu nove Njemačku okusili smo i na Croatia-Slovenia kupu gdje su nas u Puli svladali bez većih problema. No, to je bio pripremni susret u kojem je već na samom startu doživljen šok zbog ozljede Metličića tako da to ne treba uzimati za glavno mjerilo. No, upozorenje svakako je.

Njemačka liga uz španjolsku svakako čini najjači ligaški dvojac svijeta. Veliki broj kvalitetnih igrača igra u vodećim njemačkim klubovima, a uz njih se razvijaju i mladi njemački igrači koji u ovoj reprezentaciji danas čine okosnicu. Iako su se od državne momčadi oprostili velikani poput Kretzschmara i Schwarzera, Njemačka je i dalje vrlo jaka.

Slika 2 od 3.

Izbornik Brand na ovom Prvenstvu ne može računati niti na Ukrajinca s njemačkom putovnicom Olega Velikog koji se ozlijedio neposredno prije odlaska u Švicarsku. Obzirom da ee Veliki u pripremama pokazao kao jedan od jačih njemačkih aduta, to će biti veliki hendikep po ovu reprezentaciju.

Najiskusniji reprezentativac je odlični vratar Henning Fritza koji već godinama u Kielu i reprezentaciji potvrđuje kako je jedan oid najboljih vratara svijeta. Johannes Bitter i Carsten Lichtlein nisu njegove kvalitete, ali pokazuju se kao dostojne zamjene.

Na desnom krilu Brand ima dugogodišnjeg reprezentativca Thorstena Jansena i novo lice Dominika Kleina iz Grosswalstadta dok će na lijevom krilu najveći dio minutaže dobivati neizostavni Florian Kehrmann.

Zeitz, Von Behren i Hens glavni su aduti oslabljene vanjske linije, a uz njih tu su Kraus, Volker i Hegemann. Na crti su Klimovets i Preiss te obrambeni specijalist Oliver Roggisch.

Svjetski prvaci traže i europsku titulu

Po mnogim anketama Španjolska je najveći favorit za osvajanje zlata. Odlična momčad koja je već dugo na okupu svakako posjeduje i kvalitetu za to, a osvajanjem zlata u Tunisu vjeruju kako su probili psihološku barijeru koja ih je ostavljala bez najsjajnijeg odličja na ranijim natjecanjima.

Slika 3 od 4.

U pripremnim utakmicama izbornik Gomez isprobavao je neke netipične varijante za Španjolce kojima bi mogli iznenaditi ostale favorite. Najveći adut, sudeći po pripremama, mogla bi im biti brza 3-3 obrana u kojoj veliku ulogu ima Juanin Garcia koji u toj varijanti nešto više izlazi prema naprijed.

Sam roster im je prepun zvijezda, Okosnicu reprezentacije i dalje čine igrači najjačih španjolskih klubova Barcelone, Ciudad Reala, Portland San Antonija i Ademar Leona.

Vratarski dvojac Barrufet - Hombrados spada u sam svjetski vrh. Kada se njih razbrani, teško je do pobjede.

Niti ostale linije nemaju posebnih slabosti. Juanin Garcia, Antonio Ugalde, braća Entrerrios, Demetrio Lozano, Iker Romero, Juan Perez, Ion Belaustegui, Mateo Garralda, Ruben Garabaya igrači su koji bude respekt kod svakog protivnika.

Francuzi tihi favoriti

Reprezentacija koju mnogi bespotrebno potcjenjuju je svakako Francuska. Fizički savršeno pripremljena reprezentacija, odlične obrane i vrlo raznovrsnog napada spada u sam vrh svjetskog rukometa. Francusku je teško razbiti, nisu nepobjedivi, ali svakako su i teško pobjedivi.

Slika 1 od 2.

Vodi ih iskusni Claude Onesta, a najveći broj igrača igra u domaćem prvenstvu. Ipak, oni najbolji su se odlučili na inozemstvo tako da nastupaju većinom po njemačkim i španjolskim klubovima.

Glavni aduti su im braća Bertrand i Guillaume Gille iz Hamburga, Joel Abati iz Magdeburga, odličan obrambeni igrač Didier Dinart, "Nijemci" Nikola Karabatic i Daniel Narcisse te najopasniji igrač reprezentacije Jerome Fernandez.

Na vratima već neko vrijeme nema legendarnog Brune Martinija, a umjesto njega konačno je priliku dočekao Thierry Omeyer kojeg sve više pritišće i Daouda Karaboue iz Montpelliera.

Slovaci popunjavaju broj

Iako nikoga ne treba potcjenjivati, slovački prolaz u drugi krug bio bi prava senzacija. U kvalifikacijama su svladali Austriju te se tako plasirali na Europsko prvenstvo, ali u Švicarskoj ih čekaju tri velesile koje će ipak biti prevelika zapreka.

Jedini slovački igrač koji igra u klubu iz samog europskog vrha je mladi Martin Stranovsky koji nastupa za Ademar Leon. No, od njega ne treba očekivati da bude lokomotiva reprezentacije obzirom da nema još pravog iskustva, a niti ne nastupa previše u klubu tako da bi se i to moglo osjetiti.

Najpoznatiji igrač slovačke reprezentacije je svakako Daniel Valo. Valo je i najbolji strijelac reprezentacije, a igra za njemački Melsungen. Uz njega treba obratiti pažnju i na Radoslava Antla iz švicarskog Grasshoppersa, odličnog strijelca i solidnog obrambenog igrača.

Najviše reprezentativaca daje njihova najbolja momčad Tatran iz Prešova (četvoricu) dok ostatak društva većinom igra u manjim klubovima u Njemačkoj, Mađarskoj i Švicarskoj.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!