Rukomet

Skupina A: Slovenci izraziti favoriti

Bernard Jurišić • srijeda, 25.01.2006.

I da su sami slagali skupinu na Europskom prvenstvu, Slovenci bi teško uspjeli složiti laganiji početak. Švicarska, Poljska i Ukrajina imaju malo šansi napraviti nešto veće na ovom Europskom prvenstvu, no Slovence ipak čekaju neke "zamke"...

Slovenija će u Švicarskoj braniti srebro, koje je osvojila prije dvije godine kad je bila domaćin. Zanimljivo, osim tog srebra i petog mjesta na EP u Hrvatskoj 2000., Slovenci nemaju zapaženih rezultata na velikim natjecanjima. Štoviše, nakon srebra 2004., na OI u Ateni osvojili su 11., a na SP u tunisu 12. mjesto.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Ipak, čvrsta i snažna momčad, u kojoj su skupljeni igrači iz snažnih europskih klubova, sigurno će ovog puta tražiti prolaz u sam vrh. Aduta ima dovoljno, Rutenka, Vugrinec, Pajovič, Zorman, Lapajne, Kavtičnik, Žvižej, Lubej... Čak bismo rekli da na nekim pozicijama imaju dužu klupu nego naša reprezentacija.

Zamka za Slovence dolazi u drugom krugu, u kojem ih za prolazak u polufinale čekaju teški okršaji protiv Španjolske, Francuske i Njemačke.

Najveći izazov Slovencima trebali bi biti Poljaci, koji imaju hendikep što su prilično neiskusni na velikim natjecanjima. Tri njihove udarne igle igraju u najjačim njemačkim klubovima, Tkaczyk i Bielecki u Magdeburgu, Lijewski u Flensburgu i sposobni su gotovo svakome utrpati porciju pogodaka s vanjskih pozicija. Posebno ako ih se ne shvati ozbiljno. Jurasik i Obrusiewicz su kvalitetna podrška udarnom trojcu.

Domaćini uvijek imaju prednost i šansu nešto napraviti, bez obzira kakvim kadrom raspolažu. Dvorane će biti pune kad god Švicarci budu igrali, što ih ipak stavlja u bolji položaj za prolazak u drugi krug, od Ukrajinaca.

Trener Arno Ehert složio je mladu momčad, u kojoj je prva zvijezda Gautschi iz španjolskog Santandera. Iskustvo će mladim snagama ubrizgavati Kostadinović i odlični vratar Meisterhans, a iskustvo igranja u njemačkoj ligi imaju Liniger i Ursić.

Ukrajinci su osim autsajdera, zapravo i najveća nepoznanica turnira. Velika većina igrača dolazi iz domaćih klubova, a najzvučnije je ime 34-godišnjeg Kostetiskyja. Sa Slovenijom će se teško nositi, no Poljaci i Švicarci nisu značajno kvalitetniji od njih i mogli bi nekome otkinuti poneki bod.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!