Rukomet

Deset pretendenata na europsko zlato

Bernard Jurišić • srijeda, 25.01.2006.

Europsko prvenstvo jedino je natjecanje na kojem se hrvatska rukometna reprezetnacija još nije popela na vrh. U žestokoj konkurenciji, u kojoj desetak reprezentacija može doći do postolja, Hrvatska kreće u novu avanturu. Predstavljamo vam sve skupine i sudionike Europskog rukometnog prvenstva u Švicarskoj...

Europsko prvenstvo u Švicarskoj tek je 7. po redu, od najtecanja koje je počelo 1994. godine. Šveđani su dosad imali najviše uspjeha - čak četiri od šest puta uzeli su zlato. Odlazak njehove velike generacije ostavio ih je bez nastupa u Švicarskoj.

Naša reprezentacija u kolekciji europskih medalja ima samo jedan primjerak, broncu s prvog EP 1994. Za razliku od Olimpijskih igara (zlato 1996. i 2004.) i Svjetskih prvenstava (srebro 1995. i 2005., zlato 2003.), na europskim smotrama naši su imali puno više problema, pa se znalo dogoditi i da osvojimo pretposljednje mjestao, kao 2002. godine, uoči "rađanja" velike generacije predvođene Ivanom Balićem.

Europsko prvenstvo zapravo je najjače svjetsko rukometno natjecanje, jer uvijek gotovo polovica sudionika ima kvalitetu za sam vrh.

Tako je i ovog puta. "Prolaznika" je jako malo, možete se kladiti da tek Švicarska, Ukrajina, Portugal i Slovačka neće osvojiti medalju. Sve ostalo je otvoreno.

U prvom krugu favorita, prema svim stručnjacima i kladionicama uoči prvenstva su Hrvatska, Španjolska i Francuska. Za nijansu iza njih su Danska, Njemačka, SiCG, Rusija i Slovenija, treći krug zatvaraju Norveška, Mađarska, Island i Poljska.

Hrvatska je, s obzirom na rejting i činjenicu da je aktualni olimpijski pobjednik i svjetski doprvak, u krugu najužih favorita za zlato. Možda je ponekad i nepošteno uvijek od njih tražiti medalje i postolja, no sudbina šampiona takva. A hrvatski rukometaši su - svjetska sila.

Medalje na Europskom prvenstvima

1994: 1. ŠVEDSKA, 2. RUSIJA, 3. Hrvatska
1996: 1. RUSIJA, 2. ŠPANJOLSKA, 3. SRJ
1998: 1. ŠVEDSKA, 2. ŠPANJOLSKA, 3. Njemačka
2000: 1. ŠVEDSKA, 2. RUSIJA, 3. Španjolska
2002: 1. ŠVEDSKA, 2. NJEMAČKA, 3. Danska
2004: 1. NJEMAČKA, 2. SLOVENIJA, 3. Danska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!