SP 2006.

Njemačka pod pritiskom, Poljaci favoriti

Bojan Poturica • četvrtak, 08.06.2006.

Dugo očekivani događaj napokon će započeti. Svjetsko nogometno prvenstvo 2006. startat će utakmicom između domaćina Njemačke i Kostarike, a nakon toga slijedi okršaj između Poljske i Ekvadora...

Nakon svečanog otvaranja Svjetskog prvenstva u nogometu koje započinje poslije 16 sati, s početkom u 18 sati bit će odigrana prva utakmica između domaćina Njemačke i Kostarike pred rasprodanom Alianz Arenom u Münchenu. Izabranici Jurgena Klinsmanna bit će u prvom susretu pod velikih pritiskom, a izbornika sigurno ne veseli podatak da će nastupiti bez Michaela Ballacka. Ballack će propustiti susret zbog ozljede lista koji je zaradio na prijateljskoj utakmici protiv Kolumbije, a pitanje je hoće li biti spreman za susret drugog kola protiv Poljske. Na njegovom mjestu zasjest će Tim Borowski iz Werdera.

Očekivanja domaće javnosti su velika, ali po mnogima su nažalost neutemeljena. Nijemci će doduše sutra imati priliku da pokažu koliko mogu, a iako igraju bez Ballacka, Kostarika domaćinu ne bi smjela predstavljati problem želi li Elf nešto napraviti na ovom SP-u.

Što se tiče same Kostarike, njihov izbornik je odmah živnuo nakon informacije da će protiv Njemačke zaigrati njegov najbolji igrač Wanchope koji je postigao 43 pogotka u 67 utakmica za nacionalnu momčad. Wanchope se proslavio igrama u Manchester Cityju, a iako mu je 29 godina, ovo će mu biti posljednje SP zbog problema s ozljedama. Wanchopeov nastup protiv Njemačke je bio upitan zbog problema s koljenom, ali on će ipak zaigrati usprkos bolovima.

U drugom susretu skupine A, s početkom u 21h snage će odmjeriti Poljska i Ekvador. Ako je suditi prema prijateljskom susretu iz studenog prošle godine, Poljska će biti veliki favorit protiv Ekvadora s obzirom da je tu utakmicu dobila rezultatom 3:0. Ipak, kad se realnije pogleda situacija, jasno je da će ovaj meč biti izjednačen. Poljaci nisu pokazali neko posebno znanje u prijateljskom susretu protiv Hrvatske, a Ekvador će sad na neutralnom terenu biti znatno opasniji.

I jedna i druga momčad žele u drugi krug, a izuzev Njemačke, koju mnogi vide kao najsigurniju, Poljska, Ekvador i Kostarika će se boriti za drugo mjesto. Upravo je zato sutrašnji meč između i za Poljake i za Ekvadorce od izuzetnog značaja s obzirom da će momčad koja eventualno pobijedi, napraviti veliki korak prema drugom krugu, a toga je svjestan i igrač Ekvadora Edison Mendez: "60 posto naših šansi leži u utakmici s Poljskom."

Spektakl započinje!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!