SP 2006.

Nizozemci ne poklanjaju putovnice

Branimir Korać • utorak, 21.03.2006.

Slučaj napadača Feyenoorda i reprezentacije Obale Bjelokosti Salomona Kaloua ovih dana puni stupce nizozemskih medija. Kalou je preko svog odvjetnika ponovno zatražio da mu se dodijeli nizozemska putovnica, ali ministrica useljeništva ponovno ga je odbila...

Za razliku od Hrvatske, u Nizozemskoj je malo teže doći do državljanstva. Najnoviji slučaj Salomona Kaloua, 20-ogodišnjeg napadača Feyenoorda najbolje to pokazuje. Iako je izbornik nizozemske reprezentacije Marco Van Basten izjavio kako će Kaloua pozvati u reprezentaciju ukoliko dobije putovnicu, Kalouov zahtjev za državljanstvom ponovno je odbijen.

Ključna osoba u cijeloj priči je ministrica useljeništva Rita Verdonk koja se strogo drži zakona, a on kaže kako za dobivanje nizozemskog državljanstva morate najmanje pet godina živjeti u Nizozemskoj. Kalou je u Rotterdamu tek dvije godine i ne ispunjava tražene uvjete. Postoji i odredba u zakonu koja kaže kako se državljanstvo u "posebnim slučajevima koji su u interesu države" može dati i ranije, ali u ministarstvu ne smatraju kako Kalou spada u tu skupinu.

Novi pokušaj za dobivanje državljanstva Kalou će imati devetog svibnja iako njegov odvjetnik kaže kako ne namjeravaju toliko čekati i ukoliko im žalba bude ponovno odbijena, povući će zahtjev za dobivanjem državljanstva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!