Tenis

"Ljubo" uz puno muke

Ivor Krapac • srijeda, 01.02.2006.

Ivan Ljubičić nije imao lak posao u prvom kolu Zagreb Indoorsa. Prvi hrvatski "reket" i vodeći nositelj proslavio je 4:6, 6:2 i 6:3 protiv mladog Škota Andyja Murrayja, koji je u ždrijeb ušao s wild-cardom...

Izgubljeni prvi set, ekspresni break zaostatka u drugom, problemi s leđima od sredine trećeg seta... Puno stvari u ovom meču govorilo je da neće završiti dobro za Ivana Ljubičića, no prvi hrvatski tenisač ipak je našao put do pobjede. Nije bio ni blizu svom najboljem izdanju, ali i ovo se pokazalo dovoljnim; piše se jedino rezultat.

Slika 1 od 2.
Foto: Igor Jurišić

"Mislim da je dobro završilo kako sam igrao", rekao je "Ljubo" nakon pobjede: "Bilo je to vrlo prosječno, no još je slađe dobiti ovako - kad ne odigraš najbolje. Pritisak je definitivno postojao jer bi bilo užasno za turnir da sam ispao, no nadam se da ću i ja, a i svi ostali naši, igrati bolje u nastavku tjedna."

U prvom setu Ivan je počeo dosta čvrsto i nekoliko puta zaprijetio Škotovom servisu. Murray se u drugom gemu izvukao nakon 15:30, a u osmom nakon 40:40, no sve dotad prošlo je bez break-lopti. Ipak, Ljubičićev nastavak je bio puno slabiji.

Nakon što je bio blizu i ostao bez nagrade, "Ljubo" je jednostavno potonuo. U narednom gemu imao je 30:15, izgubio idući poen nakon što je Murrayju pomogao dodir s mrežom, pa dvaput pogriješio i pomogao suparniku da stigne do 5:4 i servisa za prvi set. Škotu više nije ni trebalo, iako je Ivan imao manju šansu i na tom Murrayjevom servisu - nakon 30:0, stigao je do 30:30, no to je bilo sve.

Prvi set završio je loše, a drugi počeo u istom stilu. Murray je iskoristio nove Ivanove poklone (dupla, forhend u aut) i napravio break za 1:0, no ta prednost nije trajala dugo. "Ljubo" je odmah vratio break i poravnao na 1:1, pa držao za 2:1 u možda i ključnom gemu meča, uz tri spašene nevezane break-lopte. U igri je i dalje išlo teško, no u tim trenucima pomogao je servis - Ivan je izvukao prve dvije break-lopte servis-winnerom, a treću asom.

Slika 3 od 4.
Foto: Igor Jurišić

U nastavku su sve riješila dva breaka prvog hrvatskog "reketa", uz mali pad u igri dotad praktički nepogrešivog Murrayja. Prvi se dogodio kod 3:2 (okrenutih 30:0), a drugi u posljednjem gemu, pri Ivanovom vodstvu od 5:2.

Kad je postalo gusto, "Ljubo" je odigrao najbolje i time naznačio da bi i treći set mogao biti njegov. No, sav trud skoro je uništila bol u leđima nakon neugodnog smeša u kretanju unatrag u četvrtom gemu, zbog koje je Ivan tražio pomoć fizioterapeuta i istezanje na izmjeni strana kod 3:2.

"Nezgodno sam skočio na tom smešu i osjetio leđa, no sad je sve u redu", rekao je Ivan o trenutku koji je zabrinuo sve na tribinama: "Srećom, imam dosta jake mišiće u tom predjelu, mislim da me neće smetati u nastavku turnira."

Da se nije igralo u Zagrebu, pitanje je bi li "Ljubo" uz bol uspio izvući meč u svoju korist, obzirom da ni dotad nije igrao najbolje što može - no, pred svojim navijačima pronašao je dodatne rezerve i ipak otišao u naredno kolo. Presudio je break u osmom gemu, pa završetak posla na servisu kod 5:3, uz okretanje 0:30.

"Bio sam sve bolji kako je meč išao dalje", istaknuo je Ivan, dodavši i rečenicu-dvije o suparniku: "Murray je definitivno nezgodan, dobro se brani, no još mu nedostaje prijelaz iz obrane u napad; tu je najtanji."

Slika 2 od 3.
Foto: Igor Jurišić

U završnici je postao tanak i sa živcima, možda i zbog publike koja je sve glasnije podržavala prvog hrvatskog aduta... Ivan nije propustio zahvaliti: "Popodnevni termin nije najsretniji, no ipak je bilo dosta ljudi. Pomogli su mi."

U osmini finala čeka dvoboj s ljevorukim Dancem Kennethom Carlsenom, koji je prvo kolo riješio jučer, u dva seta protiv Jana Hernycha. Bit će to Ivanov prvi ogled s Dancem - dosad su igrali samo na treningu: "Carlsen je tipični ljevak, nazvao bih ga malo mekšom verzijom Rusedskog." Dobro da je mekša verzija, Rusedski je uvijek bio jak na nekadašnjem zagrebačkom Indoorsu...

Zagreb Indoors, 1.2.2006., prvo kolo: Ivan Ljubičić (Hrvatska, 1) - Andy Murray (Velika Britanija, WC) 4:6, 6:2, 6:3, Mihail Južnji (Rusija) - Tomaš Zib (Češka) 6:4, 3:6, 6:1, Feliciano Lopez (Španjolska, 8) - Robin Söderling (Švedska) 7:6, 4:6, 6:1.

Osmina finala: Stefan Koubek (Austrija, Q) - Stanislas Wawrinka (Švicarska) 6:4, 6:4.

Parovi, prvo kolo: Sanguinetti/Seppi (Italija) - Mektić/Šančić (Hrvatska, WC) 6:2, 7:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!