Tenis

"Karlo" voli tie-breakove

Ivor Krapac • četvrtak, 02.02.2006.

Ivo Karlović je prvi hrvatski četvrtfinalist Zagreb Indoorsa. "Karlo" je u osmini finala u dvoboju domaćih aduta proslavio 7:6(7) i 7:6(4) protiv petopostavljenog Marija Ančića, koji se, tako, uklopio u "sječu" favorita na zagrebačkom dvoranskom turniru...

Slika 3 od 3.
Foto: Igor Jurišić

Bio je to klasični obračun jakih servera u odličnom izdanju. Tu se nije moglo puno napraviti na reternu - Ivo je imao čak 71 %, Mario 70 % prvog servisa, a konačni omjer aseva pokazivao je 14-7 u korist kasnijeg pobjednika... U takvom odnosu snaga sve se, kako je Ančić i istaknuo nakon meča, svelo na nekoliko poena, koje je "Karlo" danas odigrao bolje.

"Očekivao sam da neće biti previše izmjena jer oboje imamo servis-volej igru", komentirao je zadovoljni pobjednik: "Naravno da mi je servis pomogao, no mislim da je u oba tie-breaka dosta važna bila i sreća, a ja sam je danas imao."

Početak nije sugerirao da bi ovo moglo završiti sretno za "Karla". Otvorio je dosta nekoncentrirano, s izgubljena prva dva poena na svom servisu, spašavao je i 30:40, no Mario, realno, na tim loptama nije mogao puno. Servis je izvukao stvar i donio Karloviću prvi gem u meču.

U nastavku se išlo glatko uz servis sve do završnice seta. "Karlo" je svoju prvu šansu dočekao kod 5:4, kad je uz Ančićev promašaj forhend-voleja stigao do 15:40, no na tome je i ostalo - Mario je s dva dobra servisa i napada izvukao prve dvije set-lopte.

Slika 2 od 2.
Foto: Igor Jurišić

Nova uzbuđenja dogodila su se u tie-breaku. Ančić je prvi došao do mini-breaka prednosti, Karlović ekspresno uzvratio, pa kod 5:4 napravio mini-break i izborio nove dvije set-lopte, jednu uz servis. No, ni te mu nisu bile dovoljne, kao ni ukupno peta, kod 7:6, da bi na koncu ipak riješio stvar mini-breakom za 8:7, pa servis-winnerom na šestu set-loptu.

U drugom setu nije bilo break-lopti, a vrijedan spomena je tek "Karlov" servis-gem pri zaostatku od 3:2, kad je propustio 40:0 pa ipak držao nakon nekoliko izjednačenja. Novi tie-break bio je brži i za Ivu lakši od prvog, s odlučujućim mini-breakom za 5:3. Slično odlučujućoj fazi prvog seta, još jednom je presudio solidan "Karlov" retern bekhendom, instinktivnom reakcijom na Marijev prvi servis.

"Znao sam da će mi često servirati na bekhend pa sam puno puta ranije krenuo na tu stranu", objasnio je Ivo ideju koja mu je donijela dobitak nekoliko puta, ne samo u drugom tie-breaku: "Ovo mi je u svakom slučaju jedna od dražih pobjeda u karijeri, obzirom da nemam često priliku igrati u Zagrebu pred svojom publikom, prijateljima i obitelji."

Ivo je slavio, a Mario nije djelovao osobito deprimirano nakon meča, iako nikad nije lako izgubiti: "Nemam puno za reći, mislim da je protiv "Karla" obično ovako - sve visi na jednom ili dva poena... Uopće nija važno u kakvoj si formi ili kako se osjećaš, uvijek je teško kad servira kao što je danas servirao. Ukoliko nastavi ovako, definitivno ima šansu otići i do kraja."

Slika 1 od 1.
Foto: Igor Jurišić

Ančić se okreće treningu na zemlji kao pripremi za prvo kolo Davis Cupa u Grazu, a Ivo ide na jednog od naših potencijalnih suparnika u tom dvoboju, Stefana Koubeka. Austrijanac je ovdje već u velikom nizu, obzirom da je došao iz kvalifikacija, a u osmini finala slavio je sa 6:4 i 6:4 protiv Stanislasa Wawrinke.

"Ljevoruk je i, koliko znam, uglavnom igra otraga, tako da će to biti potpuno drugačiji meč od današnjeg", najavio je Karlović: "Moglo bi biti više dužih izmjena, a ja ću tražiti svaku priliku da što ranije izađem na mrežu."

"Karlo" i Koubek igrat će posljednji singl petka u Ledenoj dvorani. Prije njih, na teren će Ivan Ljubičić i Mihail Južnji, ne prije 16,15 sati.

Zagreb Indoors, 2.2.2006., osmina finala: Ivan Ljubičić (Hrvatska, 1) - Kenneth Carlsen (Danska) 7:6(5), 6:4, Mihail Južnji (Rusija) - Jarkko Nieminen (Finska, 6) 2:6, 7:6(3), 7:6(0), Novak Đoković (SiCG) - Radek Stepanek (Češka, 4) 6:3, 6:4, Ilija Bozoljac (SiCG, Q) - Feliciano Lopez (Španjolska, 8) 7:6(5), 6:2, Andreas Seppi (Italija) - Marin Čilić (Hrvatska, WC) 4:6, 6:4, 6:4, Ivo Karlović (Hrvatska) - Mario Ančić (Hrvatska, 5) 7:6(7), 7:6(4).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!