Tenis

Tako blizu, a tako daleko...

Ivor Krapac, Igor Jurišić • četvrtak, 02.02.2006.

Marin Čilić nije uspio proći u četvrtfinale Zagreb Indoorsa. Marina je u posljednjem današnjem singlu s 4:6, 6:4 i 6:4 pobijedio Talijan Andreas Seppi, koji je vrlo dobro iskoristio prednost u iskustvu i prošao u dosta teškom i izjednačenom trećem setu...

Slika 2 od 3.
Foto: Igor Jurišić

Seppi je od samog početka računao na Marinovo neiskustvo i nesigurnost te je taktički našem tenisaču prepustio prvi servis. To se skoro pokazalo dobrom odlukom, jer Seppi odmah dolazi do 0:30, no Marin tada pokazuje zašto je prvi junior svijeta i hladnokrvno sa četiri poena u nizu rješava prvi gem u svoju korist.

Do pred kraj seta, oba igrača su držala svoje servise, s tim da se Marin daleko više "mučio" na svom početnom udarcu te je čak i spašavao nekoliko break-lopti. Ključni trenutak prvog seta dogodio se pri rezultatu 5:4 za Čilića i Seppijevom servisu, kada Marin pogađa tri prekrasna "winnera" i osigurava tri set lopte. Seppijevi živci popustili su već na prvoj, jednu relativno laku loptu šalje debelo u aut i prvi set Marin osvaja rezultatom 6:4.

"Počeo sam dosta nervozno, izvukao nekoliko break-lopti kod 2:2 i to me dignulo", rekao je Čilić o prvom setu: "Kod 5:4 sam jako dobro reternirao, bilo je to dovoljno za break."

Drugi set Marin otvara briljantnim gemom bez izgubljenog poena, no već u sljedećem servis gemu stižu problemi za našeg igrača. Pri rezultatu 30:30, Marin radi dvije neprisiljene greške i Talijan dolazi do velike prednosti. Do kraja seta Seppi nije ponudio našem tenisaču previše šansi na svoj servis i drugi set odlazi na Talijanovu stranu rezultatom 6:4.

Treći set je ponudio najviše uzbuđenja. Prvo je Marin ponovno kapitulirao na svom servisu u trećem gemu, da bi potom odmah u sljedećem okrenuo Seppijevih 40:0 i potpuno se vratio u meč. Sljedeća dva gema serveri dobivaju bez većih problema, a onda pri rezultatu 3:3, Čilić ponovno upada u probleme i s nekoliko neprisiljenih grešaka poklanja Seppiju još jedan break. Tračak nade za Čilićev povratak ukazao se u sljedećem gemu kada Marin sa 40:0 dolazi na 40:30, no ovaj puta Marin radi još jednu neprisiljenu grešku. U posljednjem gemu Talijan pogađa nekoliko jakih prvih servisa i sigurno meč privodi kraju rezultatom 4:6, 6:4, 6:4.

Slika 1 od 2.
Foto: Igor Jurišić

"Ovaj meč je sigurno bio kvalitetniji od onog u prvom kolu protiv Andrejeva. Ne smijem biti nezadovoljan jer sam ipak igrao s puno iskusnijim igračima", nastavio je Čilić: "Servis i igra su mi dosta varirali i tu još ima dosta prostora za napredak, no sigurno je da mi je ovaj turnir pomogao, bez njega ne bih osjetio čar igranja. U završnici sam malo i fizički pao, no, sve u svemu, nisam nezadovoljan - idemo dalje."

Prvo je na rasporedu prvo kolo Davis Cupa u Grazu, potom Futuresi u Zagrebu, pa Challenger u Sarajevu, a ovisno o kasnijem renkingu odlučit će hoće li odigrati još poneki seniorski turnir ili nastupiti na juniorskom Roland Garrosu i Wimbledonu.

Glavni cilj je, kaže, izboriti kvalifikacije seniorskog Australian Opena iduće sezone, za što bi moglo biti dovoljno 200. mjesto Entry liste: "Nakon ovog turnira malo su mi porasli apetiti, iako sam svjestan da ima još dosta prostora za napredak u igri. Udarci su dobri, no ponekad zakažu, puno posla je tek preda mnom."

Unatoč današnjem porazu, Marin zbilja ima razloga biti više nego zadovoljan svojim nastupom na zagrebačkom Indoorsu. Došao je do svoje prve ATP pobjede i to u meču sa 25. igračem svijeta, u meču u kojem mu nitko nije davao ni gram šanse. I u porazu protiv Seppija pokazao je da taj rezultat nije bila slučajnost. U njegovoj igri se još itekako osjeti manjak iskustva igranja ovako jakih mečeva, no sa svakim sljedećim mečom njegova će igra biti sigurnija. A tada...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!