Tenis

Koubek finalom najavio Davis Cup

Ivor Krapac, Ante Đorđević • subota, 04.02.2006.

Bolna leđa zaustavila su Tima Henmana u prvom polufinalu ATP turnira nakon 2004. godine. Austrijanac Stefan Koubek odličnom je igrom, ali i uz mnogo grešaka ozlijeđenog Henmana, sa 6:3, 3:6, 6:2 ušao u finale Zagreb Indoorsa i time nam najavio neizvjestan Davis Cup vikend sljedećeg tjedna u Grazu...

Brza podloga zagrebačkog turnira, sigurno i jedna od najbržih na Touru, idealna je podloga za Henmanov stil igre, danas već staromodni "servis-volej". No problemi s leđima koji ga muče već duže vrijeme nisu mu dopustili da danas igra svoju igru i to je osnovni razlog njegovog poraza.

Slika 2 od 2.
Foto: Igor Jurišić

S druge strane mreže našao se nezgodni ljevoruki Austrijanac Stefan Koubek čija osnovna snaga leži u igri s osnovne linije. Njegov ranking (179. na svijetu) ne govori mnogo - tako nisko gurnula ga je stanka zbog dopinga u Roland Garrosu 2004. godine.

"Kako je meč išao dalje, osjećao sam se sve gore i gore", rekao je Henman: "Nisam bio najbolje ni u prošlom kolu protiv Seppija, no tad je bilo lakše jer sam češće bio na mreži i igrao kraće poene, što protiv Koubeka, obzirom na njegov ljevoruki spin i kvalitetnu igru s osnovne crte, nije lako izvesti. Osim toga, imao sam puno problema na servisu kojeg uopće nisam osjećao, a i inače je servis najproblematičniji ako me smetaju leđa i ne mogu imati uspravan stav."

Prvi set odlučen je u petom i šestom gemu. U petom Koubek spašava dvije break-lopte, a u šestom oduzima servis Henmanu uz jednu, možemo slobodno reći, krivo dosuđenu dvostruku pogrešku Englezu. Drugi set započeo je breakovima s obje strane, u trećem i četvrtom gemu. Henman uspijeva skupiti snage za izlaske na mrežu i osvaja servis Austrijanca za 5:3 te odvodi susret u treći set.

Na samom početku seta Britanac opet oduzima servis, no potom dugim nizom grešaka gubi dva servis-gema zaredom. Kod vodstva Koubeka od 4:1 dobili smo potvrdu onoga što smo od početka vidjeli: Henman traži liječnički predah i dobiva masažu leđa, no nije pomoglo. Do kraja još jednom gubi servis i sa 6:2 u trećem setu Austrijanac prolazi u zagrebačko finale.

Slika 1 od 1.
Foto: Igor Jurišić

"Naravno da sam zadovoljan, iza mene je nekoliko teških mjeseci bez puno pobjeda", komentirao je sretni pobjednik, koji ove sezone još nije nastupao na Touru: "Ovdje me napokon krenulo, isplatilo se naporno trenirati i dugo čekati da se negdje otvori."

U Zagrebu je Koubek imao dvostruki posao - prije glavnog ždrijeba, proteklog vikenda morao je odraditi i tri meča u kvalifikacijama: "U toj poziciji je teško očekivati da ćeš doći do polufinala, nadaš se jedino prolasku dva-tri kola kvalifikacija... No, već jednom sam prošao isti put - prije sedam godina u Atlanti, kad sam uzeo prvi naslov, također sam morao kroz kvalifikacije." Bila mu je to prva od ukupno tri titule u karijeri, a do posljednje je došao u svom, do danas, posljednjem finalu na Touru, početkom 2003. u Dohi.

Koubek je odradio svoj dio posla, a prođe li i Ivan Ljubičić današnje polufinale, sutra ćemo u Zagrebu gledati iste protivnike kao u petak u Grazu. Osim prilike da pobijedi na turniru, za Ivana bi bilo izuzetno korisno da osjeti protivnika nekoliko dana ranije.

Međusobni omjer zasad je na 3-2 u Austrijančevu korist, uz pobjedu u posljednjem susretu, 2004. u Baselu. Koubek se prisjetio tog meča: "Podloga je bila slična ovoj, tako da znam da ga mogu dobiti, iako sam svjestan da mi ne bi bilo lako u novom susretu. Ivan je od našeg zadnjeg ogleda ipak odigrao sezonu karijere."

Zagreb Indoors, 4.2.2006., polufinale: Stefan Koubek (Austrija, Q) - Tim Henman (Velika Britanija) 6:3, 3:6, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!