Tenis

"Ljubo" teško i slatko

Ivor Krapac, Ante Đorđević • subota, 04.02.2006.

Ivan Ljubičić nastavio je uspješnu sezonu i prošao u finale Zagreb Indoorsa. "Ljubo" je u polufinalu pred gotovo potpuno ispunjenim tribinama Ledene dvorane Doma sportova sa 6:7(6), 6:3 i 6:4 svladao srpsko-crnogorskog 18-godišnjaka Novaka Đokovića, izborivši sutrašnji finalni ogled sa Stefanom Koubekom...

Slika 1 od 1.
Foto: Igor Jurišić

Ljubičiću nikad nije bilo teže pitati trenera za savjet uoči susreta: Ricardo Piatti njegov je, ali i trener njegova današnjeg protivnika Novaka Đokovića. Ako i nismo znali što očekivati od 18-godišnjaka, drugog srpsko-crnogorskog reketa, prvi set mogao nas je samo (ne)ugodno iznenaditi. Koristeći u potpunosti servis za mnogo besplatnih poena i forehand kao automat za efektne winnere, Đoković je meč otvorio odlično, bila je to ravnopravna utakmica na kojoj se nije vidjela značajna razlika između petog i 81. tenisača svijeta.

Jedinu pravu priliku u prvom setu, dvije break-lopte, Ivan je imao kod rezultata 4:4, no obje je Đoković spasio servisom. Bio je to gem u kojem su svi osjetili da se protivnik lomi, čak šest prednosti bilo mu je potrebno da dovede taj gem do kraja. Ivan nije bio u svom pravom ritmu, iako mu servis nije bio u opasnosti. Slabi trenuci za Đokovića nastavili su se i kod 5:5 kada kod 0:15, glavni sudac mijenja odluku linijskog, i umjesto 0:30, rezultat toga je 15:15 slomljeni reket i opomena za Ivana.

Tie-break prvog seta bio je pravi triler, no s nesretnim završetkom. Pet od prvih šest poena bili su protiv servisa, a jedan više pripao je Đokoviću koji dolazi do 6:3 i tri set-lopte. Prve dvije na servisu Ljubo lako rješava, a odličnim napadom i treću, na servis protivnika. Međutim, kod 6:7 opet griješi i gubi prvi set.

Početkom drugog seta, Đoković neočekivano pada, začas je 3:0 za Ljubičića i 0:40, te kasnije prednost, čak četiri šanse za dvostruki break. Ipak, i jedan break ostao je dovoljan za privođenje seta kraju.

Slika 2 od 2.
Foto: Igor Jurišić

Taman kad smo se ponadali lakšem nastavku, muka po Ivanu nastavila se u trećem setu. Kod 1:0 spašava jednu, a kod 3:2 dvije break-lopte, muči se s udarcima, ali najvažniji udarci pogodili su cilj. Sportsko pravilo o neiskorištenim prilikama još jednom je ispunjeno, odmah potom odlazi na 0:40 i treću break-loptu koristi za 4:3 i servis. Infraktnih situacija do kraja nije bilo, Dom sportova će ga i sutra gledati, a vjerujemo i okruniti!

Ivo Karlović i Lovro Zovko danas nisu bili podjednako uspješni kao "Ljubo". Ivo i Lovro zaustavljeni su u polufinalu parova, sa 6:4, 6:7(2) i 10-7 (produženi tie-break) za talijanski dvojac Davide Sanguinetti/Andreas Seppi.

Talijani će se u sutrašnjem finalu u 15 sati susresti s drugopostavljenim češko-slovačkim dvojcem Jaroslav Levinsky/Michal Mertinak. Nakon tog meča, u 18 sati, na redu je finale singla i Ljubičićeva prilika da naslovom zaokruži ovotjedni nastup pred svojim navijačima...

Zagreb Indoors, 4.2.2006., polufinale: Ivan Ljubičić (Hrvatska, 1) - Novak Đoković (SiCG) 6:7(6), 6:3, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!