Tenis

Herojski poraz

Ivor Krapac • nedjelja, 09.04.2006.

Argentinska reprezentacija nije propustila veliku priliku za plasman u polufinale Svjetske skupine Davis Cupa. Argentinci su u odlučujućem petom meču došli do trećeg boda protiv Hrvatske teškom pobjedom Juana Ignacija Chele, s 3:6, 6:4, 7:6(6) i 7:6(5) protiv Saše Tuksara. U prethodnom nedjeljnom meču Ivan Ljubičić osigurao je hrvatsko poravnanje na 2-2 sa 6:3, 6:4 i 6:4 protiv Davida Nalbandiana...

Ljubičićev susret s vodećim argentinskim igračem pokazao nam je ono što smo i navikli vidjeti od hrvatskog "broja jedan". Nalbandian je igrao dobro samo na trenutke, a Ivan konstantno dobro, što je i glavni razlog da je sve završilo u tri seta. Igra je bila prava, a servis sjajan; Ljubo je završio meč s 34 asa (jedan na drugom servisu) i vrlo visokih 71 % ubačenog prvog. Dobar dio popodneva taj je postotak bio još i viši, blizu 80 %.

Slika 5 od 6.
Foto: Davor Sajko

Treći tenisač svijeta nije se uspio kvalitetno oduprijeti takvom Ivanovom izdanju. Sve je krenulo u hrvatskom smjeru od osmog gema prvog seta, kad je Ljubo stigao do prvog današnjeg breaka i odmah potom odservirao za početnu prednost. U tom setu Nalbandian je imao tek jednu break-loptu, u prvom gemu, dok je u ostatku Ivan jednostavno dominirao, s 12 aseva i izvrsnih 79 % ubačenog prvog.

Presudni trenutak drugog seta dogodio se već u prvom gemu, kad Nalbandian ponovno gubi servis i daje Ivanu veliku prednost. Bio je to dug gem, s nekoliko izjednačenja i jednom Argentinčevom loptom za 1:0, no na koncu je ipak otišao na stranu prvog hrvatskog reketa.

Slika 6 od 7.
Foto: Davor Sajko

Ljubo je u nastavku seta propustio sjajnu priliku za dvostruki break, 0:40 i još dvije break-lopte na Nalbandianovom servisu kod 4:2, dok je na svom servisu jedinu prijetnju prošao u šestom gemu, kad je neobranjivom servis-bombom spasio 30:40.

U trećem setu Ivan je ponovno napravio break u prvom gemu, no u nastavku je bilo puno više problema na servisu nego u dotadašnjem dijelu meča. Nalbandian je iskoristio jednu od tih šansi i kod 3:2 došao do breaka za povratak u set, okrenuvši servis-gem u kojem je Ljubo imao 40:15. No, taj povratak je, pokazalo se, bio samo kratkotrajan - Ivan je kod 3:3 stigao do novog breaka i time definitivno usmjerio meč u svoju korist.

Slika 4 od 5.
Foto: Davor Sajko

Preostala dva Ljubičićeva servis-gema donijela su još malo muke. Kod 4:3 držao je nakon tri izjednačenja, a kod 5:4 nakon 30:30 i 40:40, oba puta završavajući gem odličnim servisima. Nakon 5:4 i 40:40, zaključio je ovu priču s dva asa, što je bio baš prikladan kraj današnjeg nastupa.

Sve je ostalo na Saši Tuksaru i Juanu Ignaciju Cheli, meču koji je donio neočekivano jak otpor četvrtog hrvatskog reketa. Chela je 31., a Saša 159. na svijetu, Tuksar je samo jednom u karijeri igrao meč na tri dobivena seta, lani u Roland Garrosu, no ništa od toga nije se vidjelo na terenu. Bilo je potpuno izjednačeno i nije pretjerano reći da je presudilo tek nekoliko poena.

U prvom setu Saša je počeo dosta mlako, a takva je bila i potpora s tribina u toj fazi meča. Najopasnije je bilo u drugom gemu, kad je Chela propustio break-loptu, no sve se okrenulo u drugom smjeru u drugoj polovici seta. Tuksar je sve prelomio u svoju korist s dva breaka, za 4:3 i 6:3.

Slika 3 od 3.
Foto: Davor Sajko

Drugi set donio je dvije solidne Sašine šanse u četvrtom i šestom gemu; pri vodstvu od 2:1 imao je 30:40, a kod 3:2 Chela se izvukao na servisu nakon 15:30 i tri izjednačenja. Odluka je pala u završnici, kod 4:4, Tuksarovim najslabijim dotadašnjim servis-gemom, koji je Argentincu osigurao 5:4 i presudnu prednost u setu.

Vjerojatni ključ Cheline pobjede bio je treći set, koji je mogao otići i na Tuksarovu stranu. U seriji izgubljenih servisa, Saša će najviše pamtiti da je propustio 3:1 i 40:15, u gemu u kojem su ga malo usporile dvominutne ovacije s tribina, dok je u sjećanju ostao i servis za set kod 5:3, u kojem je pomogao Argentincu s nekoliko promašaja. I na koncu svega - tie-break.

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

Saša je tu imao dva rana mini-breaka prednosti i vodstvo od 3:0, propustio je i 4:3 uz dva servisa, pa set-loptu na servisu kod 6:5... Set-lopta je vjerojatno bila i najveća šansa, a propala je malim Tuksarovim promašajem otvorene forhend-paralele.

Nakon svih tih propusta i izgubljenog trećeg seta, i dobar dio publike je ispraznio tribine, pokazujući da više ne vjeruje u Sašu. Srećom, oni koji su otišli su se i prevarili, jer je nastavak meča donio podjednako jaku borbu.

Saša je propustio rani break prednosti i vodstvo od 2:1, a sve umorniji Chela nije iskoristio servis za meč kod 5:3, izboren nakon breaka u osmom gemu. Do kraja meča je Argentinac sve češće hvatao predah zbog pojavljivanja grčeva u nogama, zbog kojih je tražio i medicinski time-out, no i s tim problemima uspio je privesti susret kraju.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Chela je na tom putu propustio četiri meč-lopte, jednu na Sašinom servisu u desetom gemu, dvije vezane dva gema kasnije i još jednu u tie-breaku. Tuksar će, pak, ponajviše pamtiti da mu je Argentinac izmaknuo u teškom gemu kod 5:5, nakon 15:30 i tri izjednačenja. Sve je zaključio drugi uzastopni tie-break, u kojem je Chela prvo propustio 4:1, pa u nastavku iskoristio ukupno petu meč-loptu. Saša mu je pomogao promašajem izglednog forhenda iz blizine mreže...

Unatoč porazu, Tuksar je zaslužio čestitku za dobar otpor znatno renomiranijem igraču, uz žaljenje što nekoliko ključnih poena nije otišlo u njegovu korist. Da je servis bio bolji ili donio nešto više besplatnih poena, da je bio opušteniji kad je imao priliku zaključiti treći set... Možda bi završilo povoljnije po Hrvatsku, no nikad nećemo znati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!