Tenis

Hrvatska u borbi za elitno društvo

Ivor Krapac, Ante Đorđević • nedjelja, 23.04.2006.

Nije bilo lako ni uvjerljivo kako smo očekivali, no hrvatske tenisačice ipak su obavile posao i svladale Argentinu u susretu Svjetske skupine II Fed Cupa, izborivši kvalifikacije za elitnu svjetsku grupu. Nakon 2-2 poslije četiri singla, odluka je pala u parovima, uz pobjedu Karoline Šprem i Mateje Mezak protiv gostujuće kombinacije Diaz-Oliva/Argeri...

Hrvatski par pokazao je previše za Argentinke, koje su se uspješno odupirale tek početkom meča, dok se Šprem i Mezak nisu u potpunosti uigrale. Čim se to dogodilo, završni ishod više nije bio dvojben.

"Nije bilo lako jer sam očekivala da će Ivana dobiti i riješiti sve i prije parova, no Matea i ja smo odlično ušle u meč i nije bilo problema", rekla je Šprem.

Mezak je, pak, ustvrdila da nije bila pod velikim opterećenjem: "Ne, nije bio toliki pritisak na meni, više sam se pribojavala činjenice da Karolina i ja prvi put igramo zajedno." Bez obzira na taj minus, ispalo je odlično...

Slika 2 od 2.
Foto: FaH

U prvom setu Karolina i Matea su sve riješile s dva breaka, za 4:3 i 6:3. Prvi je pao servis Argeri, a potom se isto dogodilo i Diaz-Olivi, dok je u drugom setu bio dovoljan još jedan break, na servisu Argeri u četvrtom gemu. Argentinke, pak, u cijelom meču nisu došle ni do break-lopte, imale su tek nekoliko izjednačenja u servis-gemovima hrvatskog para.

"Servirale su odlično i prejako za nas, a obično počneš gubiti samopouzdanje ako nemaš šansi na servisu protivnika", osvrnula se Mariana Diaz-Oliva, najjača i najiskusnija igračica argentinskog sastava.

Izbornik Ricardo Rivera dodao je da je Argeri uvrstio umjesto prvotno najavljene Natalije Gussoni zato jer je "igrala dobro." Bila je to prilična kocka, obzirom da je Argeri neposredno prije parova odradila i tri seta singla protiv Ivane Lisjak, a taj rizik nije se isplatio. Argeri je u parovima bila najslabija na terenu, no to su već gostujuće brige...

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Dvoboj s Argentinkama je prošlost, a sredinom srpnja slijede nam kvalifikacije za Svjetsku skupinu I, u kojima će se Hrvatska sresti s jednom od postavljenih reprezentacija. Ždrijeb će se održati idućeg tjedna, a kako god taj kvalifikacijski susret završio, izabranice Gorana Prpića su u najmanju ruku osigurale ostanak u Svjetskoj skupini II.

Izbornik Prpić na kraju je potcrtao da je pobjeda došla teže nego se očekivalo: "Puno smo se više namučili nego sam mislio. Drago mi je da je Karolina pokazala da se diže u formi, a mislim da smo vidjeli i da Ivana igra dobar tenis, ali je očito da se još ne može nositi s pritiskom."

Matea Mezak odradila je svoje u posljednjem meču: "Trenirao sam je tri godine i znam koliko je lukava, a to je u parovima najbitnije", dok je Sanja Ančić ovog puta ostala bez nastupa: "Zaslužila je priliku, izvrsno je trenirala i šteta da nije bilo 3-0 za nas da dobije priliku u singlu... Odlučio sam se za Lisjak zbog većeg iskustva na Touru, iako sam ozbiljno razmišljao da u jednom od živih mečeva stavim Sanju."

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

No, za bolja i sigurnija izdanja Ivane Lisjak, kao i za prvu priliku Sanje Ančić ima dovoljno vremena. Čekamo i povratak ovog puta ozlijeđene Jelene Kostanić, hrvatska reprezentacija u kompletnom sastavu ima šansu i za proboj među osam najboljih...

Šprem/Mezak (Hrvatska) - Diaz-Oliva/Argeri 6:3, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!