SP 2006.

Dujković: "Sudac je trebao obući žuto"

Ivor Krapac • utorak, 27.06.2006.

Nakon brazilskih 3:0 u dvoboju s Ganom u osmini finala Svjetskog prvenstva u Njemačkoj, branitelji naslova imali su puno razloga za zadovoljstvo dobro obavljenim poslom. U ganskom su taboru, pak, žalili za propuštenim prilikama i dvojbenom sudačkom odlukom kod drugog brazilskog pogotka, kad se činilo da je strijelac Adriano bio u zaleđu...

Brazilski izbornik Carlos Alberto Parreira istaknuo je da je bilo teže nego govori konačni rezultat: "Mislim da završni ishod vara, bila je to vrlo teška utakmica. Imali smo dosta problema u kombinatornoj igri, igrali smo brzopleto, a ne brzo, bez hitrih i dobro koordiniranih akcija. Ubuduće moramo bolje čuvati loptu; bili smo loši u dodavanju, dok je obrana bila dobra."

Parreira je bacio u drugi plan primjedbe o neatraktivnoj brazilskoj igri: "Zašto je uvijek Brazil jedini od kojeg se traži atraktivan nogomet? Povijesne knjige ne bilježe koja je momčad igrala najatraktivnije, već koja je uzela najviše trofeja, a mi ih imamo pet. Trenutno nam je jedini cilj doći do još jednog."

Među brojnim brazilskim adutima, danas je u prvom planu bio Ronaldo, koji je prvim pogotkom na utakmici srušio rekord Gerda Müllera po ukupnom broju golova na svjetskim prvenstvima. Ronaldu je ovo bio 15. na najvećoj reprezentativnoj pozornici, normalno da mu taj doseg puno znači: "Trebao sam naporno raditi za sve što sam postigao u životu, a ni s ovim nije bilo drugačije. Presretan sam što sam zabio još jedan pogodak i srušio rekord."

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Izbornik ganskih reprezentativaca Ratomir Dujković nije dočekao kraj susreta na klupi. Nakon prvog poluvremena zaslužio je isključenje i drugih 45 minuta morao je otpratiti s tribine. "Rekao sam sucu da bi nam bilo jednostavnije da je obukao žutu majicu", objasnio je Dujković svoj konflikt sa Slovakom Lubošom Michelom, kod kojeg je, naravno, aludirao na brazilski žuti dres.

Dujković je zbog svoje primjedbe udaljen s klupe, no u razgovoru s novinarima nakon utakmice nije se previše bavio suđenjem: "Iznimno sam ponosan na svoju momčad i način na koji su se borili, ne samo danas, nego od početka SP-a. Idući put Gana može postići i više."

Ganski izbornik dodao je i riječ-dvije o današnjem sastavu svoje momčadi, u kojem nije bilo mjesta za napadača Razaka Pimponga, dok je ključni veznjak Michael Essien izostao zbog parnih žutih kartona: "Odabrao sam sastav za kojeg sam držao da će biti najbolji, a ako nije bilo Pimponga, to znači i da sam smatrao da će ići bolje bez njega. Essienov izostanak je nedvojbeno bio presudan, on kontrolira našu igru sve do posljednje, napadačke trećine terena."

"Naše propuštene prilike također su bile ključne u konačnom ishodu, razlika je bila u tome što Brazilci svoje prilike nisu promašili", zaključio je Dujković: "Oni su fantastični, ako im se pruži samo milimetar prostora, odmah te kazne, kao što su danas nama napravili. Mislim da su favoriti za naslov, volio bih da momčad koja je eliminirala Ganu dođe do kraja i uzme krunu."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!