Tenis

Ivanova velika pobjeda, Nalbandian rutinski

Ivor Krapac • petak, 07.04.2006.

Ivan Ljubičić potvrdio je status prvog hrvatskog reketa i najboljeg hrvatskog sportaša u prošloj godini ubilježivši veliku pobjedu na otvaranju susreta Hrvatske i Argentine u četvrtfinalu Svjetske skupine Davis Cupa, u Zagrebu. Ljubo je nakon izgubljena prva dva seta našao put do preokreta protiv Agustina Callerija, koji je pao sa 6:7(7), 5:7, 7:6(6), 6:1 i 6:2. Za argentinski uzvrat pobrinuo se David Nalbandian...

Slika 2 od 2.
Foto: Darko Kraljević

Više od dva seta Ljubo se mučio sa samim sobom i raspoloženim Callerijem, a kad je napokon ušao u svoj uobičajeni ritam - Argentinac mu više nije mogao ništa. U prva dva seta i dobrom dijelu trećeg prvi hrvatski reket se dosta teško nosio s pritiskom da ne smije izgubiti ovaj meč, što je Calleri vješto koristio.

Sve bi vjerojatno išlo brže i lakše da je Ljubo dobio prvi set, za što je imao niz prilika. Prva je stigla nakon breaka za 5:3 i izborenog servisa za set, a propala je u gemu punom drugih servisa i uz Ivanovu duplu na break-lopti. Nastavak se dogodio u 12. gemu, kad je Calleri izvukao prve dvije Ljubičićeve set-lopte, a zaključak u tie-breaku.

Ljubo je prvo okrenuo rani zaostatak od 2:0 i stekao prednost od 5:3, no u nastavku su ga dosta koštale dvije dvostruke pogreške, kod 5:3 i 6:6. Tie-break je donio još jednu Ivanovu set-loptu, na servisu kod 6:5, ali i ta je ostala neiskorištena. Calleri je izvukao sve što je mogao i na koncu riješio set u svoju korist na svoju drugu set-loptu.

Slika 1 od 1.
Foto: Darko Kraljević

U drugom setu presudio je Argentinčev break u 12. gemu, a iz te dionice valja izdvojiti i detalj koji je zaledio većinu na tribinama. U devetom gemu, na Callerijevom servisu kod 4:4, Ivan je u trku na jednu loptu promijenio smjer kretanja, učinilo se, iskrenuo gležanj i kraće vrijeme ostao ležati na terenu, uz medicinski time-out. Srećom, pokazalo se da nije bilo ništa ozbiljnije, iako je malo kasnije izgubio taj set.

Treći set donio je niz Callerijevih prilika da zaključi meč u svoju korist. Tri uzastopne break-lopte (0:40) u drugom gemu, još jedna u šestom, pa još dvije u osmom gemu, a na koncu i vodstvo od 4:1 u tie-breaku... Ljubo i dalje nije igrao najbolje što može i Argentinac je uglavnom dominirao, no nije znao zaključati vrata. I to ga je, na kraju, i koštalo.

Nakon teško izvučenog trećeg, Ljubo se u posljednja dva seta potpuno oslobodio. Callerija je, pak, sve više izjedala nervoza i nikako nije uspijevao ponoviti vrlo dobro izdanje iz prva tri seta, tako da je sve brzo otišlo na Ljubičićevu stranu. U posljednje dvije dionice meča Ivan je prošao s po dva breaka, uz jedinu Argentinčevu ozbiljniju šansu da zaustavi pad kod 2:1 u posljednjem setu, kad je propustio 15:40.

Slika 4 od 4.
Foto: Darko Kraljević

Ljubo je, tako, tek peti puta u karijeri dobio meč u pet setova, dok je preokret od 0-2 dosad izveo još samo jednom, prije četiri sezone u prvom kolu Australian Opena protiv Bohdana Ulihracha. Davis Cup je uvijek pozornica za posebne predstave.

David Nalbandian je u drugom meču dana obavio ono što se i očekivalo. Prvi argentinski "reket" je sa 6:1, 6:1 i 6:2 pobijedio Marina Čilića, koji je danas uskočio kao zamjena za ozlijeđenog Marija Ančića. Marin je ipak tek na počecima seniorske karijere i nije mogao puno protiv trećeg na svijetu.

Argentinac je projurio s tri breaka u prvom, a po dva u drugom i trećem setu. Marin je na trenutke igrao dobro, ali sveukupno, bilo je to premalo za igrača Nalbandianove klase. Šteta, ipak, što nije imao bolju potporu iz gledališta, gotovo potpuno ispražnjene tribine izgledale su otužno u drugom meču dana...

Slika 3 od 3.
Foto: Darko Kraljević

Nakon prvog dana imamo ono što se i predviđalo, 1-1 uz pobjede Ljubičića i Nalbandiana. Sutrašnji parovi dodatno su dobili na težini i važnosti s obje strane, no još uvijek nije izvjesno tko će ih igrati.

Mario Ančić i dalje ima puno problema s bolnim leđima, a pitanje je hoće li argentinski izbornik Alberto Mancini ostati uz svoj prvotni izbor i uvrstiti danas psihički i tjelesno izmorenog Agustina Callerija. Na čekanju su Jose Acasuso i Juan Ignacio Chela, a sve ćemo doznati sutra prije meča, koji je na rasporedu u 14 sati.

Davis Cup, četvrtfinale, 1. dan:

Ivan Ljubičić - Agustin Calleri 6:7(7), 5:7, 7:6(6), 6:1 i 6:2 (UŽIVO)
David Nalbandian - Marin Čilić 6:1, 6:1, 6:2 (UŽIVO)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisTop temaSkrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!