SP 2006.

Gana : Crne Zvijezde sjaje kao nikad

Petar Plevnik • ponedjeljak, 08.05.2006.

Od dolaska nekadašnjeg vratara Osijeka, Srbina Ratomira Dujkovića, na klupu Crnih zvijezda, sredinom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, najveća odlika Gane, uz već uobičajenu sjajnu tehniku i fizičku snagu, postala je disciplina i taktička odgovornost u igri, koja je do dolaska Dujkovića bila glavni problem Gane.

Posebno impresivno izgleda rubrika broj primljenih pogodaka. Naime, Gana je u kvalifikacijskoj grupi broj dva, u konkurenciji sa, sve samo ne slabim, reprezentacijama poput Južne Afrike i DR Konga, u 10 susreta primila samo četiri pogotka, najmanje od svih afričkih reprezentacija. Dodatan plus za Dujkovića biti će činjenica da su izglađeni nesporazumi između njega i Sammuela Kuffoura, tako da će ovaj iskusni branič Rome dodatno učvrstiti i ovako čvrstu obranu Crnih zvijezda.

Uz čvrstu obranu, najveću snagu Gane čini vezni red predvođenim glavnim zvijezdama momčadi Michaelom Essienom iz Chelsea i Stephenom Appiahom iz Fenerbahcea, a tu je i sjajni mladac Sulley Ali Muntari iz Udinesea.

Problemi za Dujkovića mogli bi nastati u napadu budući da mu je udarni dvojac iz kvalifikacija Isaac Boakye - Mathew Ammoah u sve samo ne idealnom stanju. Naime, Boakye je u prijateljskom susretu sa Stuttgartom (1:1), odigranom krajem travnja, doživio ozljedu, dok se Amoah od siječanjskog prelaska iz Vitessea u dortmundsku Borussiju baš i nije naigrao. Prijateljski susret sa Stuttgartom donio je kraj nadanja i za napadača Brentforda Llyoda Owusua, koji će zbog ozlijede vrlo propustiti Svjetsko prvenstvo.

Gana je u kvalifikacijama igrala klasičnih 4-4-2, da bi na Afričkom kupu nacija Dujković isprobao varijantu 4-3-2-1, koja se nije pokazala najuspješnijom, tako da se pretpostavlja da će Gana vratiti provjernoj formaciji sa dva klasična napadača. U dosadašnjim pripremnim susretima, porazu od Mexica (1:0) u SAD-u, i remiju sa Stuttgartom, Dujković je isprobavao velik broj igrača, no najavivši kako će prednost imati oni koji su iznijeli teret kvalifikacija.

Iako su prvotno planirali pripreme obaviti u portugalskom Farou, izbor je pao na Austriju, gdje će reprezentacija boraviti dva tjedna. Od prijateljskih susreta, zasad su dogovoreni susreti s Nicom, 9. svibnja, Njemačkom 26. svibnja, tri dana kasnije s Jamajkom, dok će generalka za Svjetsko prvenstvo biti dvoboj s Južnom Korejom, 4. lipnja u Edinburghu.

Jedna od najtežih skupina u Njemačkoj, sa Italijom, Češkom Republikom i SAD-om, biti će pravi izazov za tehnički sjajnu ali i za afričke pojmove neobično čvrstu reprezentaciju Gane, koja će, nema sumnje, biti vrlo neugodan protivnik svima. Iako sve tri reprezentacije uživaju veći ugled od Gane, podcijeniti momčad koja u svojim redovima ima Appiaha, Essiena, Kuffoura moglo bi biti skupo. Vrlo skupo...

Vratari: Sammy Adjei (Ashdod/ISR), George Owu (Ashanti Gold), Philemon McCarthy (Feyenoord/HOL)

Obrana: Yakubu Abubakari (Vitesse/HOL), Issa Ahmed (Randers/DEN), Francis Dickoh (Nordsjaelland/DEN), Daniel Edusei (Egaleao/GRE), Samuel Kuffour (Roma/ITA), John Mensah (Rennes/FRA), Emmanuel Pappoe (Hapoel Kfar Sava/ISR), John Paintsil (Hapoel Tel Aviv/IZR)

Vezni red: Hans Adu Sarpei (Wolfsburg/GER), Stephan Appiah (Fenerbahce/TUR), Michael Essien (Chelsea/ENG), Sulley Ali Muntari (Udinese/ITA), Otto Addo (Mainz/GER), Haminu Dramani (Crvena Zvezda/SCG), Laryea Kingston (Krilja Sovjetov/RUS), Godwin Attram (Al Shabab/SAU)

Napad: Patrick Agyeman (Kaizer Chiefs/SOU), Matthew Amoah (Borussia Dortmund/GER), Asamoah Frimpong (Enyimba/NIG), Prince Tagoe (Hearts of Oak), Asamoah Gyan (Dinamo Moskva/RUS), Isaac Boakye (Arminia Bielefeld/GER), Louis Agyemang (Kaizer Chiefs/RSA)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!