SP 2006.

Obala Bjelokosti: Slonovi u pohodu na svijet

Petar Plevnik • petak, 19.05.2006.

Nakon što je u afričkoj "skupini smrti" šokirala svijet, ostavivši najbolju afričku selekciju - Kamerun, bez Svjetskog prvenstva, Obala Bjelokosti dolazi u Njemačku potpuno neopterećena ali i s jasnim ciljem - još jednom iznenaditi svijet...

Bez sumnje najpoznatije ime i vođa momčadi je, uz Samuela Ettoa, u ovom trenutku vjerojatno najbolji afrički igrač, napadač Chelsea Dider Drogba, od kojeg će u Njemačkoj strijepiti sve protivničke obrane. Uz Drogbu, koji je u kvalifikacijama postigao devet pogodaka, tu je i ništa lošiji napadač Lensa Aruna Dindane, koji se sjajno nadopunjuje s Drogbom, o čemu svjedoči i njegovih šest postignutih pogodaka u kvalifikacijama.

Iako se napada Obale Bjelokosti ne bi postidile ni puno jače reprezentacije, najjači dio momčadi je obrana, koja je u 10 susreta afričkih kvalifikacija primila sedam pogodaka. Uostalom imena poput mladih zvijezda, Kolo Tourea i Emmanuela Eboua, koji su oslonci obrane ovogodišnjeg finalista Lige prvaka Arsenala, te Marca Zoroa iz Messine i iskusnog Cyrila Domorauda dovoljno govore o tome. Ne treba zanemariti ni vezni red prepun "maratonaca" sjajnih fizičkih mogućnosti, no ništa manje loših na tehničkom planu. Ipak, minus Slonova mogao bi biti nedostatak pravog fantasista, iako se u toj poziciji često nalazi PSG-ov Bonaventure Kalou.

Za razliku od ostalih afričkih izbornika, koji su dosta "kemijale" u izboru igrača, izbornik Slonova, Francuz Henri Michel oslonio se na provjerene snage, tako da je u odnosu na Afrički kup nacija, na kojem je Obala Bjelokosti osvojila srebro, popis igrača doživio tek jednu promjenu. Umjesto veznjaka Saint Etiennea Siaka Tienea, put u Njemačku izborio je još jedan "Francuz", Abdoul Kader Keita iz Lillea.

Još jedna stvar po kojoj se Obala Bjelokosti razlikuje od ostalih afričkih reprezentacija je podatak da niti jedan od 23 igrača ne nastupa u domaćoj ligi, već svi, s izuzetkom prvog vratara Jeana Jacquesa Tiziea, koji brani u Tunisu, nastupaju u europskim klubovima. Najviše je igrača iz Francuske lige, čak njih 13 i to iz klubova poput PSG-a, Auxerrea, Lensa, Lillea.

Zanimljivo da je Obala Bjelokosti za svoj trening kamp odabrala Francusku i to nama dobro poznati Vittel, u kojem su boravili Vatreni za vrijeme Svjetskog prvenstva u Francuskoj, 1998.. U Vittelu će se Slonovi zadržati od 19. svibnja do 4. lipnja, a za to vrijeme odigrati će i tri prijateljska susreta, sa Švicarskom, 27. svibnja u Baselu, dan kasnije sa Čileom u Parizu, dok će posljednja proba pred otvaranje prvensta s Argentinom, biti dvoboj protiv Slovenije, 4. lipnja.

Nakon "grupe smrti" u afričkim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, sa Kamerunom i Egiptom, Slonovi bolje sreće nisu bili ni ti u Njemačkoj te ih je ždrijeb ponovno svrstao u grupu C, po mnogima "grupu smrti", sa Argentinom, Nizozemskom i Srbijom i Crnom Gorom. Iako je u konkurenciji ovakvih momčadi nezahvalno davati prognoze, mnogi se slažu da ukoliko Slonovi prođu grupu, mogu jako daleko, možda i u borbu za medalje.

Vratari: Jean Jacques Tizie (Esperance/TUN), Gerard Ghanhouan (Montpellier/FRA), Boubacar Barry (Beveren/BEL)

Obrana: Arthur Boka (Strasbourg/FRA), Kolo Toure (Arsenal/ENG), Blaise Kouassi (Troyes/FRA), Abdoulaye Meite (Marseille/FRA), Marc Zoro (Messina/ITA), Cyrille Domoraud (Creteil/FRA), Emmanuel Eboue (Arsenal/ENG)

Vezi red: Kanga Akale (Auxerre/FRA), Didier Zokora (Saint Etienne/FRA), Emerse Fae (Nantes/FRA), Gilles Yapi Yapo (Young Boys/SUI), Kader Keita (Lille/FRA), Yaya Toure (Olympiakos/GRE), Guy Demel (HSV/GER)

Napad: Bonaventure Kalou (PSG/FRA), Didier Drogba (Chelsea/ENG), Bakary Kone (Nice/FRA), Aruna Dindane (Lens/FRA)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Top temaSP 2006.Ostali
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!