SP 2006.

Togo : Kopci vrebaju priliku

Petar Plevnik • četvrtak, 11.05.2006.

Jedno od najvećih iznenađenja afričkog dijela kvalifikacija, Togo, pripreme za Svjetsko prvenstvo započinje u Nizozemskoj, 10. svibnja, a četiri dana kasnije planiran je i prijateljski susret protiv Saudijske Arabije u Amsterdamu...

Nakon toga reprezentacija se seli u trening kamp u njemačkom Wangenu, na granici sa Švicarskom, gdje će ostati pet tjedana. U okviru priprema za sada su dogovoreni susreti sa amaterskom momčadi Bayerna, u Frankfurtu 27. svibnja, sa Augsburgom 28. svibnja, te posljednja provjera pred Svjetsko prvenstvo, susret s Lihtenštajnom, 2. lipnja u Vaduzu.

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo Togo je u 10 susreta postigao 20 pogodaka, a primio samo osam, no ovogodišnji Afrički kup nacija otkrio je prve slabosti Toga. Naime, u tri susreta u grupi Togo je doživio sva tri poraza, zabivši samo dva, a primivši sedam pogodaka. Osim toga, došlo je i do svađe između glavne i jedine zvijezde momčadi Emmanuela Adebayora i tvorca togoanskog čuda, izbornika Stephana Keshija, zbog čega je vodstvo Saveza Nigerijca zamjenilo 68-godišnjim Nijemcem Ottom Pfisterom.

Togo je pod vodstvom Keshija uglavnom igrao 4-4-2, koji je češće izgledao kao 4-5-1, sa usamljenim Adebayorom u vrhu napada. Pretpostavlja se da će i Pfister zadržati taj sustav igre, budući da pod njegovim vodstvom Togo do sada nije odigrao još nijedan susret. Vrlo je teško pretpostaviti kojih će 11 igrača izboriti prvu postavu, posebice stoga što Togo nijedan susret kvalifikacija nije odigrao s istom 11-oricom. Sedmorica igrača činila su kostur momčadi : Agassa na golu, Abalo, Nibombe, Atte - Oudeyi i Aziawonuo u obrani, Senaya u veznom redu, te Adebayor u napadu.

Najveći adut i jedina zvijezda Togoa je Emanuel Adebyor, koji je sa 11 postignutih pogodaka bio prvi strijelac afričkih kvalifikacija, što mu je i donijelo prijelaz iz Monaca u Arsenal. Zanimljivo da je Adebayor rođen u Nigeriji, no svoju nogometnu sreću odlučio je potražiti u Togu. 11 postignutih pogodaka u kvalifikacijama, čime je stekao titulu najboljeg afričkog strijelca, svjedoči o njegovim sjajnim mogućnostima, no puno je veće pitanje u kakvom će izdanju biti Adebayorova glava, budući da je ne samo u reprezentativnom već i u dresu Monaca puno puta znao pokazati svoju otrovnu narav.

Osim Adebayora Togo gotovo da nema igrača koji bi predstavljao značajnije ime u nogometnom svijetu. Tek nekolicina igrača svoj kruh zarađuje u poznatijim europskim klubovima dok su ostali razbacani dijelim nižerazrednih europskih klubova, Azije i Afrike. Uz Adebayora u kvalifikacijama se istakao i golman francuskog Metza Kossi Agassa, što je posebno zanimljivo budući da su u afričkim momčadima vrlo često vratari upravo najslabije karike.

Prigodu za još jednu senzaciju Kopci će tražiti u grupi H, preko Francuske, Južne Koreje i Švicarske. Zvuči kao fraza ali najveća prednost Toga je činjenica da je za Kopce i sam plasman na Svjetsko prvenstvo ravan osvajanju naslova prvaka, što će im biti i dodatan motiv da potpuno neopterećeni zaskoče nekog od favorita. Bojimo se da motiv neće biti dovoljan.

Vratari: Kossi Agassa (Metz/FRA), Safiou Salifou (Dyto), Ouro Nimini Tchanirou (Djoliba/MAL)
Obrana: Dosseh Yaovi Abalo (US Dunkerque/FRA), Zanzan Attey-Oudeyi (Lokeren/BEL), Dare Nibombe (Mons/BEL), Eric Akoto (Admira Wacker/AUT), Emmanuel Mathias (Esperance/TUN), Gafarou Mamam (FC 105/GAB), Massamasso Tchangai (Sporting Benevento/ITA), Ludovic Assemoassa (Clermont/FRA)
Vezni red: Kaka Aziawonnou (Youngs Boys/SUI), Junior Yao Senaya (YF Juventus/SUI), Cherif Touré Mamam (Metz/FRA), Moustapha Salifou (Stade de Brest/FRA), Adékanmi Olufade (Al Siliyah/QAT), Alexis Romao (CS Louhans Cuiseaux/FRA), Gouyazou Kassim (AS Douanes/TOG)
Napad: Kader Cougbadja (Sochaux/FRA), Emmanuel Adebayor (Arsenal/ENG), Mikael Dogbe (Bani Yas/UAE), Alirou Ahoudou (AS Douanes), Cougbadja Sherif (Concordia Ihrhove/GER)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!