SP 2006.

Francuska: Miks mladosti i iskustva

Hrvoje Rafaelić • četvrtak, 18.05.2006.

Teško će ijedna francuska generacija uspjeti ponoviti ono što je uspjelo Francuzima 1998. i 2000. godine. Prvo su na domaćem terenu postali svjetski prvaci da bi zatim dvije godine poslije postali europski. Gledajući u prošlost, momčad u kojoj igraju Zinedine Zidane, Patrick Viera, Lilian Thuram, Robert Pires te David Trezegeut i Thiery Henry je to i zaslužila.

Današnja Francuska i dalje ovisi o istim imenima iako neka nisu pozvana na predstojeće Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj. Tako Njemačku sigurno neće vidjeti Pires i Nicolas Anelka. Nepozivanje Anelke možda i nije za neku osudu, ali javnost je prema izborniku Domenechu vrlo kritična zbog nepozivanja Piresa te posebno Barceloninog krilnog napadača Ludovic Giulyja.

Iako u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo nije briljirala, Francuska u Njemačku dolazi kao jedan od favorita. Imena koje izbornik ima na popisu daju im to pravo zvati se favoritima. Odlično su pokriveni u svim linijama; skup su odličnih pojedinaca kako mladih tako i onih sa dužim stažem u reprezentaciji. Osim što se nadaju što boljem rezultatu, moraju se iskupiti navijačima za katastrofalan nastup u Japanu/Koreji kada nisu niti jednom pobijedili, ali nisu niti postigli gol u tri utakmice.

Obrana

Iako je Gregory Coupet iza sebe imao odličnu sezonu, Domenech se ipak odlučio postaviti Fabiena Bartheza za nacionalnu jedinicu. Uži dio obrane ovisiti će poglavito o hrvatskom krvniku iz 1998., Lilianu Thuramu. Društvo u zaustavljanju suparničkih napadača vjerovatno će mu raditi Gallas i Sagnol dok se za četvrto mjesto bore ostali defanzivci.

Vezni red

Sredinu terena «držat će» jedan od ponajboljih svjetskih igrača svih vremena, Zinedine Zidane. Mnogi navijači diljem svijeta priželjkuju da baš Francuska ode što dalje, a samo je jedan razlog za to: Zizou. Nažalost svih nas, francuskoj zvijezdi ovo su posljednji trenuci uz aktivan nogomet. Nakon Mundiala, Zidane se oprašta od aktivnog igranja nogometa. Vjerujemo da će nas i u Njemačkoj počastiti sa par poteza koje samo on zna podijeliti. Leđa Zidanu vjerojatno će čuvati uvijek borbeniViera i iskusni Makelele. Svoju priliku čekati će Florence Malouda i Vikash Dhorasoo.

Napad

Slatke brige što se tiče napada ima Domenech. Većina igrača su mu u top formi. Henry «kao lud» trese mreže u Premiershipu i Ligi prvaka, a Wiltord se preporodio od kada je došao u Lyon i prava je napast u napadu. Juventusov Trezegeut već zna kako je to zabiti za trofej, a za odbaciti nisu niti Louis Saha i Djibril Cisse. Vjerovatno najmanju minutažu će dobiti Franc Ribery.

Francuska za SP:

Vratari: Fabien Barthez (Marseille), Gregory Coupet (Lyon), Mickael Landreau (Nantes)

Braniči: William Gallas (Eng/Chelsea), Liliam Thuram (Ita/Juventus), Willy Sagnol (Ger/Bayern Munich), Gael Givet (Monaco), Mickael Silvestre (Eng/Manchester United), Pascal Chimbonda (Eng/Wigan), Jean-Alain Boumsong (Eng/Newcastle), Eric Abidal (Lyon)

Vezni red: Zinedine Zidane (Spa/Real Madrid), Patrick Vieira (Ita/Juventus), Claude Makelele (Eng/Chelsea), Florent Malouda (Lyon), Vikash Dhorasoo (Paris Saint Germain), Alou Diarra (Lens)

Napadači: Thierry Henry (Eng/Arsenal), David Trezeguet (Ita/Juventus), Sylvain Wiltord (Lyon), Louis Saha (Eng/Manchester United), Djibril Cisse (Eng/Liverpool), Franck Ribery (Marseille).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!