SP 2006.

Japan: ''Kamikaze'' krase borbenost, trka i - samba

Hrvoje Rafaelić • ponedjeljak, 22.05.2006.

Japan će u Njemačku doći sa standardnom dozom borbenosti koja krasi njihove sportaše, no na predstojećem SP mogli bi pokazati i neke odlike koje do sada nisu imali. Proslavljeni Brazilac Zico zasigurno će svojim štićenicima usaditi malo brazilske čarolije, pa se može očekivati nikad bolji Japan...

Za kormilom japanske reprezentacije legendarni je brazilski igrač Zico. Mjesto izbornika preuzeo je 2002. godine. Zico inače nije nepoznanica u Japanu, u razdoblju između 1995. i 2002. bio je tehnički direktor japanskog kluba Kashima Antlers što mu je vjerojatno uvelike pripomoglo da upozna običaje Japanaca. Odmah na dolasku na klupu Japana, 2004. godine osvajaju Azijski kup. Kako sudbina ima uvijek svoje prste u svemu, Japan je u skupini sa Brazilom, te bi se u posljednjoj utakmici moglo desiti da baš protiv svojih sunarodnjaka traži tri boda koja će mu biti potrebna za daljnje natjecanje.

Japanska reprezentacija nema prevelikih zvijezda u svojoj momčadi. Najviše će ovisiti o svojem «europskom» trojcu Hidetoshiju Nakati, Shunsuke Nakamari i Junichiju Inamotu. Doprinos momčadi i prevaga trebali bi još biti Shinji Ono i Naohiro Takahara.

Nakata je vjerojatno jedan od onih igrača za kojeg se može reći «vječiti talent». Jedan od najpoznatijih japanskih nogometaša u svojoj karijeri promijenio je dosta klubova i u svakom je slovio za pojačanje, ali skoro nikada to nije bio. Najzapaženije trenutke vjerojatno je odigrao u Perugiji u kojoj je i izgradio svoje ime. Dok je tada igrao odličan nogomet sa našim Rapajićem i dizao si cijenu, no zapaženiji transfer nije napravio. Kupila ga je Roma i predstavila kao pojačanje i uz Tottija kao nosioca nove Rome. Ali nažalost Nakata nije odigrao onako kako su svi priželjkivali već je nakon sezone i pol prodan u Parmu gdje se zadržao tri sezone da bi zatim bio prodan Bologni pa Fiorentini te na kraju posuđen Boltonu.

Nakamura je Celticov igrač koji u zadnje vrijeme pruža iznimno kvalitetne igre. Kupljen je iz Reggine i odmah se uklopio u šampionsku momčad Celtica. Inamoto je solidan igrač koji se može koristit na više pozicija od zadnjeg veznog do polušpice. Promijenio je dosta klubova, ali najviše se zadržao u Engleskoj. Osim ova tri igrača treba napomenuti da cijela obrana uključujući i vratara dolazi iz japanske lige što bi mogao biti veliki hendikep za njih. HSV-ov napadač Takahara najvjerojatnije će predvoditi napad u Njemačkoj.

Japan gaji igru zasnovanu na brzini i jakoj tjelesnoj pripremljenosti. Ako je vjerovati izdanju sa Konfederacijskog kupa neće biti lagan zalogaj za svoje suparnike. Još ako im Zico u taktiku ubaci malo brazilske čarolije, Japan bi mogao pomrsiti račune onima koji ga unaprijed otkažu kao protivnika koji «nema šanse protiv nas».

Japan za Njemačku:

Vratari: Yoshikatsu Kawaguchi (Jubilo Iwata), Yoichi Doi (FC Tokyo), Seigo Narazaki (Nagoya Grampus Eight).

Braniči: Tsuneyasu Miyamoto (Gamba Osaka), Alex (Urawa Reds), Yuji Nakazawa (Yokohama F-Marinos), Makoto Tanaka (Jubilo Iwata), Akira Kaji (Gamba Osaka), Keisuke Tsuboi (Urawa Reds), Yuichi Komano (Sanfrecce Hiroshima).

Vezni red: Hidetoshi Nakata (Bolton Wanderers), Shunsuke Nakamura (Celtic), Shinji Ono (Urawa Reds), Junichi Inamoto (West Bromwich Albion), Koji Nakata (FC Basel), Takashi Fukunishi (Jubilo Iwata), Mitsuo Ogasawara (Kashima Antlers), Yasuhito Endo (Gamba Osaka).

Napadači: Atsushi Yanagisawa (Kashima Antlers), Naohiro Takahara (Hamburg), Masashi Oguro (Grenoble), Keiji Tamada (Nagoya Grampus Eight) Seiichiro Maki (JEF United Chiba).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!