SP 2006.

Srna, Babić i Pršo pravi, ostali podbacili

Tomislav Pacak • nedjelja, 28.05.2006.

Kada je konačni rezultat nezadovoljavajući, što 2:2 kod kuće protiv Irana jamačno jest, ni pojedinačna ocjena igrača ne može biti suviše pohvalna. Osim bočnih igrača, Babića i Srne te standardno kvalitetnog Prše, ostatak "kockastih" ne može se pohvaliti izvedbom protiv reprezentacije koju vodi Branko Ivanković...

Stipe Pletikosa 5,5 (90 minuta): Za dva primljena pogotka nije kriv, no isto tako, nije ni ništa obranio. Ponovno iskazao određene nesigurnosti kod izlazaka s gol crte, no teško je prema ovoj utakmici ocjenjivati Pletikosu s obzirom da zapravo posla i nije imao, iako je primio dva pogotka.

Robert Kovač 6 (90 minuta): Navikli smo i na uvjerljivije predstave najboljeg hrvatskog obrambenog igrača, nije bio neprikosnoven kao inače. Jednom slabo vratio loptu Pletikosu, no ta pogreška nije ni blizu one Tokićeve. Solidan u duelu, ali sigurno može bolje.

Dario Šimić 6 (90 minuta): Ni on nije briljirao u obrani, okretni Iranci zadavali su dosta problema našoj obrani kad su krenuli prema naprijed. Brz i oštar u dvoboju, ovoga puta neuvjerljiv u igri prema naprijed. Također može bolje...

Stjepan Tomas 5 (do 45. minute): On i Tokić pokazali su da Hrvatska nema pravu zamjenu za Joea Šimunića na poziciji lijevog stopera. Prema naprijed apsolutno beskoristan, a u obrani ne toliko siguran kao što se može očekivati od ponajboljeg stopera turske lige. Pogriješio kod prvog pogotka, na SP-u takvih pogrešaka ne smije biti. Kompromitirao svoje šanse za prvih 11 protiv Brazila jer je Šimić ipak bio uvjerljiviji.

Igor Tudor 6 (do 45. minute): Odigrao gotovo identično kao protiv Austrije. Dobro držao sredinu terena obrambeno gledajući, podijelio nekoliko uporabljivih dugih lopti, no prespor u predaji dok je lopta na zemlji. To je zasigurno dio igre koji Tudor mora popraviti kako bi Hrvatska zaigrala brže.

Slika 2 od 3.
Foto: Dragan Kovač

Darijo Srna 6,5 (do 64. minute): Puno bolji nego u Beču, pogotovo u prvom poluvremenu vrlo probojan, ili bolje rečeno, aktivan na desnoj strani. S nekoliko oštrih ubačaja podsjetio na Srnu iz kvalifikacija, a iranski braniči često su ga morali zaustavljati prekršajima. U svakom slučaju, jedan od najboljih u domaćim redovima.

Marko Babić 6,5 (90 minuta): Još jedna solidna utakmica lijevog bočnog; po njegovoj strani se nije prolazilo, a u napadu je pokazao sklonost kombinatorici, zna brzo i kvalitetno dati loptu prema napadačima. Pokazao smirenost kod izvođenja jedanaesterca, pa je za sveukupni dojam zaslužio epitet igrača utakmice.

Niko Kovač - (do 23. minute): Igrao prekratko da bi dobio objektivniju ocjenu. Srećom, ozljeda nije ozbiljnije naravi, stariji Kovač samo je natukao mišić i trebao bi ubrzo biti u punom pogonu.

Niko Kranjčar 6 (90 minuta): Odigrao poput cijele momčadi - solidno u prvih sat vremena, dosta slabo u završnici. Kod pogotka Prše pokazao sjajan instinkt zbog kojeg i je u ulozi razigravača. U odnosu na dvoboj s Austrijom, manje je bio u kontaktu s loptom, no ovoga puta dijelio je bolje lopte prije nego je potpuno pao u posljednjih pola sata te se utopio u pogrešnim dodavanjima kao i cijeli vezni red.

Slika 1 od 2.
Foto: Dragan Kovač

Dado Pršo 6,5 (do 58. minute): Postigao lijep pogodak, puno radio i bio standardno rastrčan. Pršo se pokazuje kao odlično rješenje kad se izvuče na lijevo krilo odakle dijeli dobre lopte u sredinu. Međutim, i Dado je imao dovoljno pogrešnih dodavanja da bi dobio još bolju ocjenu, no svakako među najboljima u kockastim redovima.

Ivan Klasnić 6 (do 75. minute): Solidan u prvih 45 minuta, iako jasno daleko od izdanja u Beču. Suradnja s Pršom nije bila na jednako dobroj razini, kao ni sama završnica, Ivanove nišanske sprave ovoga puta nisu bile dobro kalibrirane. U drugom dijelu se izgubio, kao i ostatak momčadi, s Olićem ne funkcionira ni približno dobro kao s Pršom.

Mario Tokić 5 (od 46. minute): Tragičar utakmice. Jasno je da će se Tokić pamtiti jedino po katastrofalno lošem dodavanju prema Šimiću koje je presjekao Borhani i postigao pogodak za 2:1. Definitivno se spustio na Kranjčarovoj listi braniča, jer ako mu je iskustvo najveći adut onda mu se takve pogreške ne smiju događati.

Luka Modrić 5,5 (od 46. minute): Krenuo dobro, s dva-tri proboja kroz sredinu i brza odigravanja pokazao zašto ga mnogi žele vidjeti u prvih 11, no posljednjih 20-30 minuta utakmice i on se utopio u sivilo momčadi s nizom krivih dodavanja. Jamačno može bolje, možda bi mu bilo lakše da u jednoj utakmici krene od početka kao protiv Argentine.

Jerko Leko - (od 64. minute): Premalo igrao za ocjenu, iako se i u tom vremenu pokazao da nije najspretnije rješenje za desni bok jer nema adekvatnu brzinu. Puno bi korisniji bio u samoj sredini gdje ima sposobnost oduzimanja lopte, velike trke, dobrog pasa te snažnog udarca.

Jurica Vranješ 6 (od 23. minute): Solidan, ništa više od toga. Dobro ubacio kod prvog gola Hrvatske, presjekao poneki napad gostiju, dao poneku dobru loptu, ali isto tako - imao i dosta pogrešaka.

Ivica Olić 5,5 (od 58. minute): Pokazao jako malo, osim jasno standardne brzine i upornosti. Međutim, te kvalitete Oliću donose rezultat, a u ovom slučaju to je bio izboreni jedanaesterac koji nam je donio izjednačenje. Ipak, Olićeva učinkovitost nije zavidna, brzonogi napadač još nije postigao niti jedan pogodak otkad je izbornik Zlatko Kranjčar.

Boško Balaban - (od 75. minute): Premalo igrao za ocjenu, gotovo nevidljiv u 15 minuta koje je proveo na travnjaku, za što krivnju jamačno snosi i loša igra vezne linije u tim trenucima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!