Svjetsko prvenstvo 2006., 13.06.2006., Berlin, Olimpijski stadion, gledatelja: 72.000
Suci: Benito Archundia (Meksiko)
Hrvatska
Hrvatska
0:1(0:1) Brazil
Kaka 44'
Brazil

Hrvatska - Brazil: Pobjednici u porazu

Marin Vuković • utorak, 13.06.2006.

Brazil
Hrvatska
Brazil
10
(do 41')
17
(do 56')
Pričuvni igrači
Trener
Zlatko Kranjčar
1
Dida
2
Cafu
3
Lucio
4
Juan
5
Emerson
6
Roberto Carlos
7
Adriano
8
Kaka
9
Ronaldo
(do 69')
10
Ronaldinho
11
Ze Roberto
Pričuvni igrači
23
Robinho
69'
 
Trener
Carlos Alberto Parreira

Tako blizu, a tako daleko! Bio bi to najkraći opis zbivanja u večerašnjoj utakmici Hrvatske i Brazila na Olympiastadionu u Berlinu. Odigrali smo utakmicu na visokoj razini, parirajući svjetskim prvacima u svim dijelovima igre, no na kraju je odlučila jedna lopta i jedna sekunda nepažnje.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Hrvatska je reprezentacija vrlo koncentrirano otvorila utakmicu, s vrlo malo grešaka i potpunim angažmanom svih igrača. Bila je to sasvim druga slika od one koju smo vidjeli u posljednjih nekoliko utakmica kockastih, kada smo u ranoj fazi utakmice činili nedopustive pogreške, posebno u obrambenom redu.

Vidljivo je bilo da su i jedna i druga momčad u susret ušle s puno respekta prema protivniku, no igralo se izrazito korektno uz vrlo malo prekršaja. Čak i takvom igrom, bez grubosti i prekršaja, hrvatska je obrana zaustavljala sve napade Brazila, čekajući priliku za brzo otvaranje i guranje u priliku Dade Prše ili Ivana Klasnića.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Prva opasnost po naša vrata stigla je nakon 15 minuta igre. Roberto Carlos je opalio s 30-ak metara, ali je Stipe Pletikosa bio na mjestu izbivši loptu u korner. Odmah nakon udarca iz kuta naša obrana je samo na trenutak zaboravila na Ronaldinha, čiji udarac s ruba šesnaesterca sjajno brani Pletikosa.

Hrvatska ponovno uspostavlja ravnotežu u igri, ponajviše zahvaljujući sjajnim predstavama Marka Babića i Nike Kovača koji su bili najzapaženiji pojedinci u našoj momčadi. Nažalost, u 30. minuti susreta Adriano u jednom duelu grubo povlači Kovača koji nezgodno pada ozlijedivši se.

Slika 4 od 5.
Foto: EPA

Iako je naš kapetan pokušao nastaviti utakmicu, nedugo zatim morao je biti zamijenjen, a umjesto njega ušao je Jerko Leko. Izlazak Kovača značio je i promjenu u dotad vrlo kompaktnoj formaciji Vatrenih i kada se činilo da ćemo ipak izdržati do poluvremena i novih uputa izbornika Zlatka Kranjčara, Brazilci su dočekali tu 44. minutu i iskoristili jedini propust naše momčadi.

Marko Babić se puno trošio na lijevom boku i nakon jednog napada naše momčadi nije se uspio na vrijeme vratiti. Loptu je desnom stranom povukao Cafu, pronašao usamljenog Kaku koji s 20-ak metara neometano briljantnim udarcem svladava Pletikosu. Pogodak u najnezgodnije vrijeme, na samom kraju prvog dijela.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Unatoč šoku u samoj završnici poluvremena, Hrvatska je u drugi dio ušla još angažiranije i krenula po izjednačujući pogodak. U desetak minuta u izgledne prilike izbili su Dado Pršo i Ivan Klasnić, no obojica su umjesto mreže pogodili brazilskog vratara Didu.

U 56. minuti Brazil ponovno ima priliku s distance, ovaj put je Ronaldo pokušao no njegov udarac završava iznad grede. Šest minuta kasnije Ronaldinho je imao najizgledniju prigodu za Brazil. Desnom stranom je ponovno prošao Cafu, zavrnuo u sredinu za brazilskog čarobnjaka, no njegov snažan udarac glavom sjajno brani Pletikosa.

Što je vrijeme više odmicalo, Hrvatska je izgledala bolje i konkretnije. U 70. minuti Marko Babić se našao neometan na rubu šesnaesterca, ali njegov snažan udarac ponovno ide ravno u Didu. Nošeni fantastičnim navijačima naši su igrači u posljednjih 20 minuta utakmice pokazali izuzetnu požrtvovnost i prava je šteta što nisu iskoristili barem jednu od brojnih prilika. Onu posljednju naše reprezentacije propustio je Niko Kranjčar nakon vrlo dobre kombinacije s Dadom Pršom.

Možemo biti ponosni pristupom i igrom naše reprezentacije koja je pružila sjajnu partiju protiv peterostrukih svjetskih prvaka. Brazil je iskoristio svoju priliku, mi svoje nismo i to su nijanse koje odlučuju u ovakvim utakmicama. Međutim, ovakav nastup Vatrenih obećava i možemo s nestrpljenjem očekivati utakmice s Japanom i Australijom. Ponovimo li angažman i igru iz utakmice s Brazilom, neće biti dvojbe o drugom putniku u osminu finala.

SP 2006. - Skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Brazil 11:0+13
2Hrvatska 32:3-12
3Australija 12:201
4Japan 10:001

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

SP 2006.Hrvatska
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!