Nogomet

Osijek - Rijeka: Osječka mladež poklonila pobjedu Rijeci

Vedran Stilin • srijeda, 10.05.2006.

31. kolo Lige za prvaka donijelo je Osijeku prvu meč-loptu za plasman u Intertoto kup iduće sezone, ali nevjerojatna neefikasnost domaćih napadača stajala ih je bodova protiv iskusne Rijeke, koja je na kraju trijumfalno napustila Gradski vrt…

Zaista čudna utakmica igrala se danas pred oko 2000 ljudi u Gradskom vrtu. Čudna ponajprije zbog toga što je jedna momčad stvorila prilika više nego što stanu na prste obje ruke i na kraju ostala s brojem 0 u rubrici golova, dok je druga onaj mali broj prigoda odlično iskoristila i tako upisala pobjedu 0:2. Naravno, ova s(p)retnija momčad je novi viceprvak države koja za ovo današnje slavlje može ponajprije zahvaliti osječkim napadačima i sveprisutnom Draganu Žiliću.

Prije nego što krenemo s nevjerojatnim promašajima treba istaknuti kako je nagradu "Danijel Popović" za najboljeg igrača sezone od strane Kohorte dobio čovjek koji ju zasigurno i najviše zaslužuje - Marin Skender. On je svojim bravuroznim obranama doveo Osijek do ovog stadija da u posljednjem kolu sam odlučuje o izlasku u Europu.

Od samog početka utakmice vidjelo se da izabranici Ive Šuška nemaju namjeru prepustiti bodove gostima iz Rijeke koji su u glavama već na zasluženom odmoru. Napadačka strategija osječke momčadi nažalost u konačnici nije došla do izražaja ponajprije zbog neraspoloženih egzekutora. Tako u petoj minuti susreta Josip Barišić šutira nakon dobre solo akcije, ali njegov udarac brani Žilić. Dvije minute kasnije pogrešku Rendulića ne iskorištava Vojnović, čiji udarac s desne strane riječki vratar zaustavlja nogama.

Slika 1 od 2.
Foto: FaH

U 11. minuti vidjeli smo prvu pravu prigodu gostiju kada Novaković prolazi po desnoj strani i odlično ubacuje u sredinu za Ahmeda Sharbinija koji sam s pet metara puca visoko preko vrata Osijeka. Domaći napadi tada ulaze u mirniju fazu sve do 29. minute kada iz gužve Milardović puca pokraj gola. To je bio samo uvod u ono što je uslijedilo u sljedećih 180 sekundi.

Prvo Barišić u mat poziciji izlazi sam pred Žilića, ali ovaj brani, da bi samo nekoliko trenutaka kasnije Nikšić iskoristio posklizavanje Bosnara i ponovno se našao oči u oči sa riječkim vratarom. Međutim, i ovaj puta hobotnica s Kvarnera zadržava "nulu" na semaforu. U spomenuto društvo na Žilićevoj listi čekanja priključio se i Ante Vitaić čiji udarac sa 16 metara ponovno ne nalazi put ka mreži. Pogodite čijom zaslugom.

I naravno, ono staro pravilo "kad ne zabiješ, dobit ćeš" potvrdilo se i danas. Igrala se 37. minuta kada kapetan Šarić s desne strane upućuje odličan centaršut u sredinu gdje se Siniša Linić našao sam na pet metara te mu je ostalo samo glavom pospremiti loptu u mrežu za 0:1.

Početkom drugog dijela Riječani pripremaju još jedno neugodno iznenađenje Osječanima. Anas Sharbini s desne strane dodaje Liniću koji na nekih 20-ak metara znalački puca iz prve, čime prebacuje istrčalog Skendera i pogađa lijevi kut domaćeg gola za 0:2. Taj pogodak je svakako dodatno uzdrmao Šuškovu momčad koja je pokazala vrlo dobar, ali izrazito neprecizan nogomet.

U 60. minuti Milas prima jednu dubinsku loptu i odlično se oslobađa Rendulića, ali kada je ostalo samo pospremiti loptu u mrežu, on traljavo puca čime zapravo poklanja loptu Žiliću. Čovjek koji je ovoga vikenda uz Bošnjaka "odlučio" derbi u Zagrebu danas je ponovio istu stvar, ali još jedno pet puta goru. Riječ je o domaćem kapetanu Milardoviću koji se igrao na nekih 25 metara od svog gola i zaista neshvatljivo prepustio loptu mlađem Sharbiniju kojemu je ostalo samo pogoditi za 0:3. Ipak, ugledao se na protivničke igrače pa je dugo vagao Skendera da bi u konačnici pogodio samo stativu. Iz ove cijele priče treba istaknuti da se još jednom potvrdilo kako Milardoviću uloga zadnjeg igrača zaista nije prirodna te nema smisla i dalje ga forsirati da igra na toj poziciji, na kojoj se očito ne snalazi najbolje.

Desetak minuta nakon toga Dinjar stiže do odlične dvije prigode, ali i ovaj puta njegove udarce odbija fantastični Žilić. Na osječku žalost to nije bilo sve što su uspjeli neiskoristiti jer je još i Vitaić uspio zatresti gostujuću gredu, a nešto kasnije i Turković glavom prebacuje protivnički gol. Točku na "i" kanonade promašaja stavlja ponovno Dinjar čiji udarac nakon dodavanja Žilić izbija u korner.

Što reći na kraju osim da je iskusnija momčad uzela tri boda, da su osječki mladci prokockali sve što su imali i da je uz dvostrukog strijelca Linića, junak utakmice svakako bio čovjek čije ime je najviše puta spomenuto u tekstu. Poraženom Osijeku ostaje dvoboj posljednjeg kola s Kamenom nakon kojega više nema povratka. U njemu će morati pokazati i dokazati ili jesu, ili nisu…

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!