Nogomet

Momčad kola: Vladavina prvaka

Hrvoje Vuković • četvrtak, 11.05.2006.

Pretposljednje kolo HNL-a je za nama, a samim time i momčad kola došla je do svog 31. izdanja. Novi i stari prvaci, Dinamo i Hajduk, skupa su zauzeli pet pozicija na terenu, gotovo spašeno Međimurje dodalo je dvojicu, a ostali su se zadovoljoli sa solo ulogama...

Slika 5 od 5.

Vratar

Slika 3 od 3.
Foto: Davor Sajko

Tihomir Bulat (Međimurje): Treći put zaredom Tihomir Bulat našao se u izabranoj 11-orki, ostavivši nas praktički bez epiteta kojima bi opisali njegove majstorije između vratnica. Iako su i Ivan Turina, a posebno Dragan Žilić imali svoj show ove srijede, Bulat je ipak dobio malu prednost pošto je svojim obranama doveo Čakovčane nadomak "igranja s velikima" i dogodine. Vratar Međimurja dovodio je do ludila Gondžića i Piškora koji su zapucali mali milijun šansi, a u samoj završnici izvadio je ispod prečke odličan udarac iz daljine i tako gurnuo svoju momčad sa začelja.

Obrana

Valerije Balašković (Međimurje): Još jedan od junaka u derbiju za goli život bio je Valerije Balašković. Iako su njegovi suigrači u obrani dosta griješili i dovodili svog golmana na velike muke, Balašković je većim dijelom uspio korigirati njihove propuste i zajedno s Bulatom očuvati gostujuću mrežu netaknutom. U najgoroj obrani lige, Balašković je zasigurno najsvjetlija točka i jedan od onih koji ne trebaju strahovati za svoje mjesto.

Slika 1 od 1.
Foto: Bruno Karadža

Antun Andričević (Cibalia): Vjerovali ili ne, Cibalia je došla do pobjede u Vinkovcima i tako konačno prebrinula sve brige oko ostanka. Silovita ofenziva na gol Zagreba urodila je plodom zahvaljujući Antunu Andričeviću koji je doveo Vinkovčane u vodstvo, a osim finog pogotka glavom svoj je posao u obrani obavio na razini, čime se prometnuo u jednog od najzaslužnijih ljudi za drugu uzastopnu pobjedu Vinkovčana.

Marijan Buljat (Dinamo): U varaždinskoj golijadi Marijan Buljat odigrao je jednu od svojih najboljih utakmica u modrom dresu ove sezone koju je odradio na vrhunskom nivou i zasigurno je jedno od najugodnijih iznenađenja HNL-a. Dinamov branič odlično se nadopunjavao i izmjenjivao s Ettom na desnoj strani, blokirao domaće napade, nabacivao u 16-erac, a upisao je i asistenciju za vodeći pogodak Dinama kada je dao finu nisku loptu za Bošnjaka koji s par metara ne može promašiti. Osim toga glavni je "krivac" i za četvrti pogodak kada je oduzeo loptu Posavcu i izbacio strijelca Da Silvu samog pred vratara Mancea. Još par odličnih centaršuteva suigrači nisu iskoristili, no i ovakav doprinos je dovoljan za visoku ocjenu.

Vezni red

Siniša Linić (Rijeka): Rasterećena Rijeka došla je u goste Osijeku koji se još uvijek bori za Intertoto kup i uzela sva tri boda unatoč manjku rezultatskog imperativa. Osim što je ogroman posao napravio Dragan Žilić, velik dio zasluga ide i Siniši Liniću koji je ponovno sjajno zamijenio Vugrinca u kreaciji napadačkih akcija i onom najvažnijem - zabijanju golova. Linić je postigao oba pogotka za Rijeku, od kojih je drugi bio pravi ljepotan smješten u gornji desni kut čime je i osigurao nastup u momčadi kola.

Niko Kranjčar (Hajduk): Malokad je ove sezone Niko Kranjčar zabljesnuo kao protiv Kamen Ingrada. Odigrao je baš kao prava "desetka" namještajući konstantno šanse neefikasnim napadačima, no kombinacija s Blatnjakom ipak je urodila plodom, pa se Kranjčar jr. i sam upisao među strijelce. Sudjelovao je u akcijama za sva četiri pogotka, bio pravi mozak ekipe, a da je kojim slučajem u špici imao raspoloženije suigrače sad bi na kontu imao barem četiri, pet asistencija više. Zasigurno jedna od predstava kakvih je nedostajalo na Poljudu ove sezone.

Pero Pejić (Slaven Belupo): Najborbeniji Koprivničanac istrčao je itekako motiviran u utakmicu protiv Pule koja nije odlučivala baš o ničemu. Već u desetoj minuti poništen mu je pogodak zbog dvojbenog zaleđa, potom se izborio za par dobrih šansi, a zbunio je i vratara Ivešu skokom kod pogotka Igora Muse iz slobodnog udarca. Raspoloženi Pejić ipak se na kraju upisao među strijelce 13 minuta prije kraja kada je završio jednu akciju Muse i Dodika, a u samoj završnici mogao je glavom donijeti sva tri boda domaćinu, ali udarac je otišao malo preko grede.

Slika 4 od 4.
Foto: Nikola Movrić

Dragan Blatnjak (Hajduk): Baš kao i Kranjčar, i Blatnjak je odigrao jednu od najboljih utakmica sezone, ako ne i najbolju. Kamenovi braniči nikako nisu mogli izaći na kraj s Hajdukovim veznjakom čije su završne paseve Kranjčar, Hrgović i Bušić pretvorili u pogotke i osigurali pobjedu. I on je poslao još nekoliko "lopti s očima" u sredinu gdje Hrgović i Bušić nisu reagirali najbolje, pa je Dragan utakmicu završio sa "samo" tri asistencije.

Stiven Rivić (Pula Sč): Pulski "dragulj" Stiven Rivić opet je bio prvo ime svoje momčadi. U utakmici protiv Belupa pokazao je da igra u životnoj formi, proigravajući na bokove, u sredinu, gurajući suigrače u izgledne šanse, a nije zaboravio niti na golove. Nakon što je iz kazneno udarca izjednačio na 1:1, Rivić je 15 minuta prije kraja pobjegao svojim čuvarima i gurnuo u sjajnu priliku Halilovića no ovaj to ne koristi. Stiven je potom opet uzeo stvari u svoje ruke i iz slobodnjaka asistirao Starčeviću za 2:2 i podjelu bodova u Koprivnici.

Napad

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

Eduardo da Silva (Dinamo): Iako ga ovog proljeća ne ide gol kao na početku sezone, Eduardo da Silva pokazao je da nije zaboravio zabijati. Kod prvog pogotka dosta mu je pomogao i vratar Mance, no zato je drugog pospremio u maniri rasnog strijelca prebacivši istrčalog golmana Varteksa za potvrdu uvjerljive pobjede. Osim golovima, Eduardo je oduševio i s još par brazilskih poteza i driblinga, pokazao da je "1 na 1" neprikosnoveni majstor HNL-a i šire. Uostalom, 20 golova u HNL-u dokazuje o kakvom se igraču radi.

Ivan Bošnjak (Dinamo): Možda ne tako profinjenog driblinga kao Eduardo, ali velikog srca i požrtvovan do krajnjih granica, Ivan Bošnjak osvojio je srca Dinamovih navijača svojim beskompromisnim pristupom koji mu je u Varaždinu omogućio brojku 22 na kontu golova. "Superman" je pratio svaku akciju, trčao za nedostižnim loptama i na kraju postigao prvi i treći pogodak te asistirao Carlosu za peti i tako ostavio duboki trag u 5:3 pobjedi nad Varteksom. Zabijao je kroz cijelu sezonu i gotovo je sigurno kako bez njega naslov ne bi stanovao već danas u Maksimirskoj 128.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometTop temaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!