Nogomet

Varteks - Dinamo: Raspucani prvaci

Marko Kljaić • srijeda, 10.05.2006.

Utakmica u Varaždinu bila je prava prvoligaška nogometna predstava. Oko 4.500 gledatelja, od kojih oko 800 gostujućih navijača, sunčano toplo vrijeme, teren pogodan za igru. Oba trenera najavljivala su napadačku igru i pobjedu svoje momčadi.

Zlatko Dalić izveo je svoj najjači sastav, no ponovno stavio Mancea na gol, po mnogima puno lošijeg golmana od Koprića. Josip Kuže odmario je kapetana Zorana Mamića, umjesto kojeg je igrao Ognjen Vukojević, a umjesto požutjelog Čale igrao je Carlos.

Prvu priliku na utakmici imali su Varaždinci. U trećoj minuti Lučić lijepo šalje dugu loptu na lijevu stranu do Nikole Pokrivača. Pokrivač ulazi u sredinu i lobom preko Dine Drpića upošljava napadača Jolića, koji iz lijepe prilike s deset metara puca preko gola. U petoj minuti prva dvojbena odluka suca Vučemilovića. Varteksov veznjak Dario Jertec s desnog boka šalje oštru loptu u šesnaesterac Dinama. činilo se da je lopta pogodila Drpića u ruku, no sudac ne pokazuje na najstrožu kaznu.

U osmoj minuti Modrić prekrasno kroz noge vara Šafarića i Jerteca no, na njega natrčava Vuk i radi prekršaj. Iz skraćenog kornera Buljat ubacuje na šest metara, Mance je nesiguran ali Varteksova obrana rješava situaciju.

Dinamov golman Turina u 13. minuti s dvije odlične reakcije spašava svoju momčad. S desne strane Varteksovog napada kombiniraju Jolić i Jertec, koji ubacuje loptu na suprotni kraj Dinamovog šesnaesterca. Loptu prima Pokrivač, odlično puca, no Turina još bolje brani. Lopta se odbija do Jolića koji gađa Turinin donji lijevi kut, no Dinamov vratar još jednom odlično brani.

Dvije minute nakon toga gol za Dinamo. Varaždinci su imali napad, Pokrivač dodaje Joliću koji šalje povratnu loptu do Leona Benka, koji je neprecizan. Dinamo odmah kreće u kontranapad. Buljat je ušao u šesnaesterac i dodao loptu do Ivana Bošnjaka, a najbolji strijelac hrvatske lige lijepim pogotkom dovodi Zagrepčane u vodstvo. Dinamo je strpljivo čekao pogrešku domaćih i pametno iskoristio prvu kontru. U 19. minuti Milan Pavličić pronalazi Jolića u kaznenom prostoru Dinama, ali i ovaj put Turina odlično reagira i sprečava opasnost.

Gosti su poveli nakon još jedne kontre, ali i velike pogreške glavnog suca. Bošnjak uz čisti prekršaj na centru oduzima loptu Varaždincima i daje ju Modriću. Modrić je proslijeđuje do Ettoa, Etto je daje Eduardu, a on je petom pokušava poslati do Bošnjaka koji je sam na lijevoj strani kaznenog prostora domaćih. Mance uspijeva blokirati to dodavanje, ali kad su svi već mislili da je situacija riješena, Mance neobjašnjivo i nevjerojatno gubi loptu i Eduardo bez problema postiže svoj prvi gol na utakmici. Varteks gubi 0:2.

Nakon primljenog pogotka Varaždinci i dalje igraju napadački i to im se isplatilo samo četiri minute kasnije. Ćorluka povlači Benka u svom šesanestercu i sudac pokazuje na bijelu točku. Tek drugi najstroži kazneni udarac za Varteks u cijeloj sezoni!? Šafarić gađa desni, a Turina se baca u svoj lijevi kut i Varteks smanjuje na 1:2 u 26. minuti susreta. Tri minute nakon toga Ćorluka na isti način radi prekršaj na Benku, ali imamo osjećaj da se sudac nije usudio ponovno dosuditi kazneni udarac za Varaždince.

Minutu kasnije Dinamo vodi 3:1! Chago ubacuje loptu u prostor za Bošnjaka s lijeve strane Dinamovog napada. Bošnjak je brži od domaće obrane i iskosa, s lijeve strane šesanesterca pogađa suprotni kut domaćeg gola. Domaći se i dalje ne predaju. U 33. Jertec ubacuje na pet metara za Benka, čiji jak i precizan udarac glavom fenomenalno skida golman Turina. Sljedeće dvije prilike imaju Dinamovci. U 34. minuti Eduardo iz slobodnjaka s oko 17 metara puca slabo preko gola. Nakon kornera koji je izveo Buljat u 38. minuti, Ćorluka puca jako, ali malo iznad gola. Do kraja prvog poluvremena igra se smirila i nije bilo nikakvih uzbudljivih događaja.

U drugo poluvrijeme Dalić kreće s tri izmjene. Vadi Jerteca, Jolića i Vuka, a uvodi Posavca, Novinića i Melnjaka. Posavec mu se odužio u već u 48. minuti kada lijepo prolazi po desnoj strani po rubu kaznenog prostora, "biciklom" vara Carlosa i lijepo pogađa suprotni kut Turininog gola. Odmah minutu nakon toga Carlos odlično prolazi po lijevoj strani Dinamovog napada, ulazi u šesnaesterac ali u zadnji čas na pet metara Pavličić ga blokira i izbacuje loptu u aut. Dinamo smiruje igru i polako počinje graditi svoje napade.

Nakon toga, prvi opasniji napad imali su gosti u 62. minuti ponovno iz kontre. Chago prebacuje loptu do Modrića koji odlično ubacuje u prostor za Bošnjaka, ali Mance napokon dobro reagira, istrčava ispred Dinamovog napadača i sprečava opasnost. U sljedećoj minuti Eduardo sam izbija pred Mancea, no previše petlja i na kraju puca slabo pokraj gola. Varteksov obrambeni igrač Kristijan Ipša zamalo postiže pogodak 22 minute prije kraja susreta. Vukao je loptu po desnoj strani i pokušao je ubaciti u Dinamov šesnaesterac. Ubačaj je bio prejak. ali je zamalo iznenadio Turinu koji zadnjim snagama vadi loptu ispod vratnice i šalje je u korner.

Gosti i dalje igraju mirno i čekaju prilike iz kontri. U 71. minuti Turina odlično rukom baca loptu preko polovice igrališta do Eduarda, hrvatski reprezentativac upošljava Ettoa koji ulazi u domaći kazneni prostor, puca jako ali malo pokraj gola. U sljedećih pet minuta Dinamo je razbio Varteks s dvije odlične kontre za rušenje svih nada domaćih.

Prvo je u 73. Buljat na rubu svog šesnaesterca ukrao loptu Posavcu. Dugom loptom uposlio je Eduarda koji u punom trku sa 16 metara prekrasno prebacuje istrčalog Mancea. Dinamo je povečao vodstvo na 4:2. Dvije minute odmah nakon četvrtog Dinamovog pogotka stigao je i peti. Ipša krivo dodaje loptu ravno u noge Carlosu. Carlos brzo predaje loptu do Bošnjaka i dalje prati akciju. Bošnjak dolazi na lijevi bok gostujućeg napada i vraća loptu do Carlosa, koji utrčava u šesnaest metara i puca po golu. Prvi udarac Mance je uspio obraniti, no lopta se od njega i odbila se do usamljenog Carlosa kojem nije bio problem pospremiti loptu u praznu mrežu za 5:2.

Nakon toga, Kuže u 78. minuti vadi Chaga i Modrića i ubacuje u igru Lovrena i Šarića. Minutu kasnije Varteks ima još jednu priliku za pogodak. Posavec izvodi udarac iz kuta, lopta dolazi do Novinića koji odlično puca, no raspoloženi Turina još bolje brani. U 84. minuti izlazi Carlos, a ulazi Tomić.

Do kraja utakmice Varaždinci su uspjeli samo smanjiti rezultat, no ništa više. Posavec izvodi korner s lijeve strane, lopta prelazi sve i hvata je Ipša. Njegov ubačaj prati Novinić, ali njegov udarac završava u vratnici. U nastavku akcije Etto pokušava izbiti loptu izvan igrališta, Benko ga gura rukama, a lopta dolazi do Novinića koji postiže konačan rezultat utakmice, 3:5. Sudac Vučemilović nije dosudio evidentan prekršaj na Benka na Ettou i priznao je neregularan pogodak. Dvije minute prije kraja utakmice Posavec upošljava domaćeg kapetana Šafarića koji gađa sam gornji lijevi kut Turininog gola, ali lopta prolazi malo kraj vratnice. Još jednom je minutu prije kraja utakmice pucao Novinić, na ubačaj Posavca iz kuta, no neprecizno i rezultat se nije mijenjao.

Gledali smo dobru utakmicu bez nekog velikog naboja, ali s dosta lijepih prilika i, najbitnije, s puno pogodaka. Dinamo je zasluženo uzeo bodove, igrajući strpljivo i iz kontra-napada ugrožavajući Varteksova vrata.Varaždinci ne mogu biti zadovoljni porazom, ali na kraju najuspješnije sezone u klupskoj povijesti, u kojoj nije bilo novaca i zvučnih imena, već se sve vrtilo oko domaćih mladih igrača, dostojno i uzdignute glave oprostili su se s domaćom publikom. Vodstvo Dinama, zajedno s igračima i najvjernijom publikom, okreće se najvećem hrvatskom nogometnom derbiju protiv Hajduka, u kojem su apsolutni favoriti.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!