SP 2006.

Ševčenko i društvo napadaju Alpe

Vedran Stilin • ponedjeljak, 26.06.2006.

Prvi međusobni dvoboj i odmah u osmini finala Svjetskog prvenstva. Zaista zanimljiv podatak da dvije europske momčad Švicarska i Ukrajina nisu nikada odigrale međusobni susret te će im prvi biti odmah onaj koji donosi četvrtfinale SP, odnosno put kući…

Malo tko je mogao predvidjeti da će Švicarska proći G skupinu, ali stil u kakvom su učinili zaista je zaslužio sve pohvale. Prvo su iznenadili Francusku i odirali "nulu" s njima, da bi zatim bez većih problema svladali Togo i Južnu Koreju te tako izborili četvrtfinale kao najbolja momčad ove grupe.

S druge strane ukrajinski debi i nije bio baš po željama jer su u prvom dvoboju visoko izgubili od Španjolske (4:0). Na njihovu sreću ždrijeb im je u drugoj utakmici za protivnika donio slabašnu Saudijsku Arabiju nad kojom su se doslovno iskalili za neuspjeh u prvom kolu. Švečenkov pogodak iz jedanaesterca jedini je bio na utakmici s Tunisom što je značilo da Ukrajina kao drugoplasirana nastavlja natjecanje na SP.

Momčad izbornika Jakoba Kuhna u dosadašnjih 270 minuta još nije primila pogodak za što najveće zasluge naravno pripadaju odličnoj obrani na čelu s vratarom Pascalom Zuberbühlerom. Ipak, u ovom dvoboju neće moći računati na ozlijeđenog braniča Arsenala Philippea Senderosa koji je u dvoboju s Korejancima nezgodno pao i pritom ozlijedio rame. Čak i u slučaju prolaska mala je vjerojatnost da će Senderos više zaigrati u Njemačkoj. Na njegovo mjesto će uskočiti još jedna mlada nada švicarskog nogometa Johan Djourou.

I u ukrajinskom taboru imaju razloga za brigu jer kartonirani Andrij Rusol i Vjačeslav Sviderski ne mogu pomoći svojim kolegama. I s njima ta obrana nije djelovala jako sigurno, a pitanje je kako će bez njih dvojice funkcionirati prostor ispred Aleksandra Šovkovskog.

Ove dvije reprezentacije još nikada nisu odigrale službeni međusobni dvoboj, ali su prije dvije godine U19 reprezentacije igrale na Europskom prvenstvu. Tada je čak sedam igrača iz današnjih najboljih postava bilo na terenu. Uz sve to treba naglasiti kako je upravo tada postalo jasno da se Švicarska okreće mladim nadama kako bi spremno dočekali EP 2008. u svojoj domovini.

Te nade su danas postali pravi igrači koji mogu svakome pomrsiti račune. Ali pitanje je hoće li to Ševčenko i društvo danas dopustiti i hoćemo li možda u četvrtfinalnom ogledu s pobjednikom dvoboja Italija - Australija gledati debitanta SP-a.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!