SP 2006.

"Hrvatska je uvijek dark-horse"

Sportnet • srijeda, 31.05.2006.

Uoči početka Svjetskog prvenstva u Njemačkoj, vrlo zanimljive su ankete među brojnim svjetskim novinarima o favoritima i zvijezdama "mundijala" pred vratima. U anketi koju je proveo argentinski El Grafico novinari i dalje najviše vjeruju Brazilcima, a među mogućim iznenađenjima je navedena i Hrvatska...

U anketi argentinskog dnevnog lista El Grafico sudjelovalo je 120 nogometnih novinara iz 48 svjetskih zemalja, a Hrvatsku je predstavljao glavni urednik Sportneta Bernard Jurišić.

Prema očekivanju, čak 64% novinara kao budućeg svjetskog prvaka vidi Brazil, Italija je dobila 12,5% glasova, Argentina 7%. Ni zvijezdu prvenstva nije bilo teško pogoditi, Ronaldinho je dobio još više, 69% glasova, Thierry Henry 6%, Kaka i Francesco Totti po 3%.

Najbolji strijelac trebao bi biti Ronaldo (25%), a visoko kotiraju i Henry (18%), te Luca Toni (12,5%).

Neugodno iznenađenje moglo bi doći iz Europe, Njemačka je dobila najviše glasova (21%), Engleska 17,5, Španjolska 12,5. Kao najveća mlada zvijezda istaknut je Lionel Messi (66%), potom Cesc Fabregas (11%) i Cristiano Ronaldo (6%).

Iako je u nekim kategorijama (logično) prevaldao "lokalpatritizam", pa je većina novinara sve zemlje stavilo ili na mjesto svjetskog prvaka, ili na mjesto najvećeg iznenađenja, većina se složila da bi najugodnije iznenađenje mogla biti Obala Bjelokosti (22%), a dosta glasova dobili su Meksiko (12%) i Ukrajina (10%).

U ovoj kategoriji, pet glasova dobila je i Hrvatska, uz Sportnetovog glavnog urednika, Hrvatsku kao najugodnije iznenađenje prvenstva vide Urugvajac Raul Tavani iz El Paisa, Brazilac Fabio Grijo iz Jornal do Brasila, Kinez Wang Qinbo iz Titan Sportsa, te Rus Peter Morley iz RIA Novosti.

"Hrvati su uvijek protagonisti na internacionalnoj razini i sad kad nemaju pritisak na svojim leđima, mogli bi postati najugodnije iznenađenje prvenstva", napisao je u komentaru Urugvajac Tavani.

Kinez Qinbo bio je još jasniji. "Hrvatska može biti iznenađenje. Nije u previše jakoj grupi, a kvaliteta hrvatskih igrača daje joj pravo da se nada odlasku sve do samog kraja".

Peter Morley je uz Hrvatsku istaknuo i Ganu, uz objašnjenje: "Po meni je Hrvatska uvijek dark-horse, uz njih i neka afrička momčad. Stoga da budem siguran, tipovat ću na Hrvatsku i Ganu".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!