SP 2006.

Određeni putnici za SP, izvisio Eduardo

Tomislav Pacak, Bruno Blumenschein • petak, 12.05.2006.

Na konferenciji za novinare u hotelu Sheraton, izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Kranjčar objavio je imena igrača koji će zaigrati na Svjetskom prvenstvu Njemačkoj. Cico je ipak priredio malo iznenađenje, u izravnom dvoboju dvojice Dinamovih napadača, Bošnjak je dobio prednost ispred Eduarda koji, po svemu sudeći, neće ići u Njemačku...

O važnosti presice održane u zagrebačkom hotelu Sheraton dovoljno svjedoči do kraja popunjena dvorana za novinare, a događaju su prisustvovale i dvije japanske televizije od kojih je jedna konferenciju emitirala - uživo. Uz polusatno kašnjenje, novinarima se ukazao stručni stožer u punom sastavu (izbornik Kranjčar, trener Novoselac, trener vratara Ivković, kondicijski trener Mihačić) i glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić.

Kranjčar je malo dužim uvodom odgađao najvažniji trenutak presice, objavljivanje popisa igrača. Izbornik je znao da su novinari ovo dugo čekali: "Nestrpljivo ste ovo čekali i imali ste na to pravo - ova objava je meni počast i velika stvar. Svi ste imali svoju viziju, a ja sam čvrsto stao iza onog što sam rekao i odmah nakon kvalifikacija, zapravo, to sam radio i tijekom kvalifikacija, i zbog tog stava smo i dogurali do ovdje. Bit će nezadovoljnih, ali to je profesionalizam, nema emocija."

Izbornik je pozvao novinare da nastave s građenjem pozitivne atmosfere: "Očekujem podršku i od vas, da nastavimo s dobrom suradnjom. Imali smo dobru atmosferu i tako ćemo nadam se nastaviti, i sami znate i ističete koliko je ona bitna. Nogomet je nepredvidljiv. Iako ne želim ni razmišljati o tome, očekujem da nakon SP-a nastavimo surađivati na isti način, brzo nas čekaju novi izazovi."

Potom je krenuo uvod u ono što su svi nestrpljivo iščekivali: "Lista je sastavljena od igrača koji su prošli sva okupljanja i dao sam prednost tim igračima. Vjerujem u njih i da ćemo ostvariti cilj - da u atraktivnoj i nezahvalnoj grupi prođemo u drugi krug."

Cico je tada pročitao imena igrača koji će predstavljati Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu, a to su: Tomislav Butina (Olympiacos, Grč), Stipe Pletikosa (Šahtar, Ukrajina), Joseph Didulica (Austria Beč, Aut), Robert Kovač (Juventus, Ita), Dario Šimić (Milan, Ita), Stjepan Tomas (Galatasaray, Tur), Josip Šimunić (Hertha, Nje), Mario Tokić (Austria Beč, Aut), Darijo Srna (Šahtar, Ukr), Igor Tudor (Siena, Ita), Niko Kovač (Hertha, Nje), Jerko Leko (Dynamo Kijev, Ukr), Ivan Leko (Club Brugge, Bel), Jurica Vranješ (Werder, Nje), Ante Šerić (Panathinaikos, Grč), Marko Babić (Bayer, Nje), Luka Modrić (Dinamo), Niko Kranjčar (Hajduk), Dado Pršo (Glasgow Rangers, Ško), Ivica Olić (CSKA, Rus), Ivan Klasnić (Werder, Nje), Boško Balaban (Club Brugge, Bel), Ivan Bošnjak (Dinamo), Marijan Buljat (Dinamo).

Iako popis formalno treba sadržavati 23 igrača, Kranjčar je iskoristio mogućnost jednog rezervnog igrača kojeg može aktivirati u slučaju ozljede nekog od izabranih. Marijan Buljat je taj 24. igrač, Kranjčar je očito smatrao kako mu treba još jedna dobra opcija uz Srnu na desnom boku.

Znalo se i prije objave da će "izvisiti" netko od relativno standardnih, a tu nesreću imao je brazilski Hrvat Eduardo da Silva (Dinamo) koji je dobio predpoziv, kao i Dario Knežević iz Rijeke te Mladen Petrić iz Basela. Igrači koji su dobili predpoziv će biti uključeni na popis za Njemačku ukoliko u ovog vikenda dođe do ozljeda nekog od glavnih igrača. Konačni popis se mora u Fifu poslati u ponedjeljak prije ponoći, i do tada se mogu aktivirati predpozivi.

Kranjčar je odmah objasnio svoj izbor: "Mene su ovi igrači uvjerili da su oni ti koji zaslužuju moje puno povjerenje." Jedno od rijetkih novinarskih pitanja bilo je ono o najvećem iznenađenju, neuvrštavanju Eduarda: "Drugi napadači, Pršo, Balaban, Klasnić, Olić i Bošnjak daju veću mogućnost rješavanja igre koju želim. On je još mlad i imat će puno prigoda kao i drugi koji nisu na popisu, a nadali su se."

Stiglo je i pitanje od stranog novinara da li su protivnici utjecali na ovaj izbor igrača: "Ne, grupa nije utjecala na izbor igrača. Jasno, prema protivnicima ćemo donekle odlučivati kakvom ćemo taktikom igrati i tko će biti u momčadi, ali sigurno protivnici nisu utjecali na izbor igrača."

Jasno, nije moglo bez pitanja o Davoru Vugrincu, no i novinari i izbornik znali su da on zapravo ni u jednom trenutku nije bio ozbiljna opcija: "Ja sam kroz medije to već najavio. Vugrinec je odlično igrao posljednja dva-tri mjeseca, i ja sam to rekao, ali nije bio u mojim kombinacijama."

Tako je okončan onaj navijačima i novinarima zanimljivi dio prije SP-a. Za razliku od prethodnika, Kranjčar je odavno bio transparentan, pa osim Eduarda nitko od igrača ne može biti negativno iznenađen. Cico je ostvario još jednu pobjedu činjenicom da je uspio tako važan potez, odabir igrača, izvesti bez većih kontroverzi, od starta kvalifikacija bio je dosljedan i zato mu se sada ništa ne može prigovoriti, iako će nezadovoljnih uvijek biti...

Hrvatski reprezentativci okupit će se 18. svibnja u hotelu Sheraton, a istog dana imat će testiranja fizičkih mogućnosti. Idućeg dana kreće se za Čateške Toplice, a u Njemačku se ide 1. lipnja u 15 sati. U međuvremenu će se odigrati dvije prijateljske utakmice, 23. svibnja s Austrijom u Beču (20.30), te 28. svibnja s Iranom u Osijeku (18.00). Još dva prijateljska sraza Hrvatska će imati za vrijeme njemačkoj dijela priprema - u Wolfsburgu će 3. lipnja u 17.30 igrati protiv Poljske, e generalna proba uoči SP-a bit će dvoboj sa Španjolskom u Genevi 7. lipnja u 21 sat.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!