SP 2006.

Koji Brazil će proći u četvrtfinale?

Bruno Blumenschein • utorak, 27.06.2006.

Da vas je nekim slučajem prije mjesec dana netko pitao tko će pobijediti u susretu Brazila i Gane vjerojatno bi odmah ispalili- Brazil. Međutim, prošle su tri utakmice u skupinama, a "afrički Brazil" je pokazao odličnu igru za razliku od pravog Brazila...

Nakon tri dana tvrdih susreta osmine finala dolazi nam dvoboj aktualnih svjetskih prvaka, najbolje momčadi po imenima na svijetu i afričkog Brazila, momčadi koja se igra nogometa i dokazala se protiv Češke i SAD-a. Brazil protiv Gane bi trebao biti susret u kojem će najviše koristi igrati nogomet, ako je suditi prema dosad viđenome.

Upravo dosad prikazano je poljulalo stav mnogih kako će se "Brazil prošetati" do nove titule jer jedini tko su se šetali su bile brazilske zvijezde na travnjaku. Hrvatske je odmah na početku Svjetskog prvenstva pokazala da se može igrati protiv "hodajućih milijuna", ali je presudila lucidnost Kake. Tko zna što bi bilo protiv Australije da Kewell nije promašio najveću šansu, a "aha doživljaj" imao Adriano. Za kraj je došao Japan i umalo otišao na odmor s povijesnim rezultatom, ali se ukazao Ronaldo.

Jedini problem Gane je što svoj talent, lucidnost, kvalitetu, ukazanje ili kako god to nazvali nisu imali Ronaldinho, Robinho, Ze Roberto, Roberto Carlos, Juninho, Lucio i ostali članovi Selecaa. Ako Gana riješi "samo" taj problem imat će djelić šanse za plasman u četvrtfinale. Istina, Brazil nije pokazao veličanstven nogomet niti puno trke, ali su na kraju 270 minuta prikazali devet bodova i gol razliku 7:1. Tko ne bi volio da je Hrvatska s "tako lošom igrom" došla u osminu finala?

S druge strane stoji momčad Gane koju vodi Ratomir Dujković, a koja je prije Njemačke imala loš nastup na Afričkom kupu nacija i lošu igru u pripremnom razdoblju. Nakon nes(p)retnog poraza od Italije na početku turnira pokazali su svoju kvalitetu. Protiv Češke su pobijedili s 2:0, a mogli su zabiti još barem tri gola da nije bilo vrhunskog Petra Čeha na drugoj strani da bi povijesni plasman osigurali pobjedom nad SAD-om.

Predvođeni su sve poznatijim imenima u veznom redom i vrhu napada iako niti Kuffuor nije slabo ime, ali je zadnja linija ipak najslabiji dio. Zasigurno je najveće ime Essien, član londonskog Chelseaja, koji nažalost mora propustiti ovaj susret zbog drugog žutog kartona na prvenstvu zarađenog u utakmici protiv SAD-a. Njegov nedostatak će morati nadoknaditi Appiah, dok će njegove lopte u vrhu napada pokušati iskoristiti Asamoah Gyan i Amoah.

Odličnu tehniku Gane će najbolje testirati vezni red Brazila u zvijezdanoj postavi Ronaldinha, Kake, Ze Roberta i Emersona, a nažalost neće biti Robinha zbog ozljede desnog bedra. Najveća opasnost Brazilu bi mogao biti napad Gane koji je brz, raznovrstan i neumoljiv. Ako se doda primjećena bahatost Brazilaca u Ronaldinhovim izjavama kako "se oni ne boje Argentine" i Robinhovoj rečenici "da će se oporaviti za susret četvrtfinala", utorak u Dortmundu bi mogao biti sve samo ne lagana šetnja za Brazil, onaj južnoamerički Brazil.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!