Košarka

Latvija - Hrvatska: Pobjedom osiguran plasman na Eurobasket

Bruno Blumenschein • subota, 09.09.2006.

Nakon četiri odigrana kola u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, hrvatska košarkaška reprezentacije je osigurala nastup na turniru najboljih slijedeće godine u Španjolskoj! Četvrtom pobjedom (78:70), ovog puta na gostujućem parketu u Latviji, igrači Jasmina Repeše su osvojili skupinu D i tako uspješno krenuli prema Eurobasketu 2007...

Može i bez Kasa

Nije dugo trebalo čekati na probleme za hrvatsku reprezentaciju jer već u petoj minuti Mario Kasun dobiva svoju treću osobnu pogrešku. Zbog toga ga nije bilo više u igri tijekom prvog poluvremena, a odlično je ukazano povjerenje izbornika Repeše iskoristio mladi Lukša Andrić. Cibonin centar je u prvom dijelu došao do šest poena i jednog skoka te se na parketu dobro slagao s Markom Banićem i Damirom Markotom.

Za rezultatski dio priče je važan dobar početak latvijskog šutera, Kristapsa Valtersa, koji s dvije trice drži Latviju u početnom egalu, dok je za Hrvatsku utakmicu odlično otvorio Marko Tomas sa sedam poena. Priključio mu se Marko Popović i tako potvrdio odličnu formu za vodstvo nakon prvih deset minuta od 20:14.

Problemi visokih igrača s osobnim pogreškama su natjerale izbornika Repešu da u 15. minuti proba postavu s "četiri mala", ali je Branimir Longin loše reagirao s klupe krenuvši s dalekometnim promašajem za tri poena, da bi odmah nakon toga napravio prekršaj za dva slobodna bacanja domaćina. Uspjeli su tako reprezentativci Latvije doći do 21:25, ali važnu tricu tada pogađa Davor Kus za novo odvajanje Hrvatske u 16. minuti.

Glavno oružje baltičke reprezentacije, vanjski šut, je ponovno zatajilo te pokušaji Valtersa, Skele i Jahovicsa ne prolaze kroz hrvatski obruč. Za to vrijeme napad predvođen raspoloženim Popovićem je igrao puno racionalnije što se potvrdilo i na semaforu nakon što Zoran Planinić pogađa za prvo dvoznamenkasto vodstvo u 18. minuti (33:23).

Imala je naša reprezentaciju priliku za povećanje vodstva, ali novom playmakeru Tau Ceramice su suci, dvije sekunde prije kraja, dosudili prekršaj u napadu čime su okončane prve dvije četvrtine sa 39:30 uz, 12 poena Popovića i devet ubačaja Ciprussa s druge strane.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Uraganski početak i opuštanje

Problem je kada nema Kasuna zbog tri osobne pogreške? Ne kada Marko Popović ima svoj dan, a pridodaju se Banić i Roko Leni Ukić. Taj hrvatski trojac je u prve tri minute drugog dijela sam napravio seriju od 10:0 za veliko odvajanje na 30:49. Nije organizator Žalgirisa stao niti kod ubačene treće trice već svojim 21. poenom donosi Hrvatskoj prvi puta vodstvo od 20 koševa razlike (39:59) u 26. minuti.

Latvija nije imala odgovora na našu vanjsku igru koju je tada odlično organizirao Roko Ukić, ali je domaćin dočekao svojih pet minuta. Preko braće Valters i kapetana Helmanisa iskorištavaju pad u igri Hrvatske te do kraja treće četvrtine smanjuju na samo 52:63, a nakon što je u prvom napadu posljednje dionice Blums pogodio za pad ispod deset poena razlike upalila su se svjetla za uzbunu.

Uspio je Grafs slobodnim bacanjem približiti Latviju na 57:65, ali vječni joker Kus pogađa važnu tricu u 33. minuti za povratak na putove koji odgovaraju Hrvatskoj. Kasun je ulaskom u igru prebacio dio tereta u napadu s bekova i nije dopustio da Latvija dođe ponovno u "opasnu zonu", a nakon njegovog petog prekršaja zamijenio ga je Banić i nastavio u sličnom ritmu.

Posljednji pokušaj baltičkih košarkaša je došao kod 69:74 preko ubačene trice Janicenoksa i polaganje Skele u 38. minuti, ali su Banić i Planinić bili sigurni i osigurali Hrvatskoj važnu pobjedu od 78:70. Pobjedu koja je i službeno potvrdila osvajanje skupine D jer Latvija, kao jedini realan protivnik, može u najboljem slučaju imati isti omjer kao naša reprezentacija, ali su izgubili oba međusobna ogleda.

Odlične igre tijekom prošlih utakmica, Marko Popović je u Latviji okrunio 21 poenom, a jedini dvoznamenkasti u hrvatskim redovima, uz Popa, je bio Marko Banić s deset ubačaja. Međutim, potvrdila se momčadska kvaliteta izabranika Jasmina Repeše jer su se svi, osim Damira Markote, koji su ušli u igru upisali u listu strijelaca. S druge strane, Kristaps Valters je predvodio Latviju sa 17 koševa, dok je Cipruss zabio 16 poena.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!