Košarka

Fantastični Bader, premijerna pobjeda BiH

Bruno Blumenschein • subota, 09.09.2006.

Unatoč odličnoj predstavi Martona Badera u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, Mađarska na domaćem parketu nije uspjela iznenaditi Rusiju, a Bosna i Hercegovina je upisala svoju prvu pobjedu u ovogodišnjim kvalifikacijama jer je sa 85:63 slabiji je bio Izrael...

Poljska na korak do raja

Hrvatskoj se jedino Poljska uspjela pridružila u društvu neporaženih nakon četiri odigrana kola u kvalifikacijama za Eurobasket 2007. godine. Poljacima je to pošlo za rukom na domaćem parketu protiv neugodne Švedske koju su ispratili s uvjerljivih 88:67, za što najviše mogu zahvaliti Adamu Wojciku. Centar Prokoma je odigrao odličnu all-round utakmicu i završio s 20 poena, 10 skokova i šest asistencija za što gosti nisu imali odgovora. Kod Švedske je tek Oluoma Nnamaka bio na razini zadatka s 18 poena i osam skokova.

U drugoj utakmici te skupine Ukrajina je svladala Bugarsku s 92:61 i tako ostala u teoretskim šansama za osvajanjem skupine A. Potrebna im je pobjeda Bugarske nad Poljskom u slijedećem kolu te zatim uspjeh nad Poljacima u posljednjoj utakmici skupine s minimalno 17 koševa razlike. U današnjoj pobjedi su najviše udjela imali Jevgenij Podorvanji s 19 koševa (5/7 šut za tri poena) te Artur Drozdov sa 14 koševa i 11 skokova. Kod "potopljenih" Bugara vrijedi izdvojiti tek Filipa Videnova sa 16 koševa.

Lamonica u Sarajevu, Makedonija u uzletu

Skupina B je ponudila dvije uvjerljive pobjede domaćina, a uspješnija je bila reprezentacija Bosne i Hercegovine koja je u Sarajevu sa 85:63 slavila nad Izraelom i tako ostavila samo Makedoniju i Portugal u utrci za prvim mjestom. Jedan od sudaca u dvorani "Mirza Delibašić" je bio i Luigi Lamonica, član već naveliko opisane sudačke trojke s prošlog prvenstva Europe na utakmici Španjolske i Hrvatske. Od ljepših stvari s utakmice vrijedi izdvojiti 17 poena Ermina Jazvina te Jamieja Arnolda koji je za Izrael zabio 25 koševa i dodao sedam skokova.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Jako važnu pobjedu nad Portugalom od 20 koševa razlike je na domaćem parketu zabilježila Makedonija i tako osigurala da u slučaju jednakog broja pobjeda budu ispred Portugalaca, koji su u prvom susretu pobijedili s 18 koševa razlike. Nakon što je u prvom poluvremenu trojac Stefanov-Stack-Gečevski zabio 32 od 34 makedonska koša, uz činjenicu da su preostala dva koša došla iz slobodnih bacanja Mirze Kurtovika, drugi dio je obilježen boljom momčadskom igrom domaćina. Portugal se držao sve do 37. minute kada Makedonija odlazi s +10 na konačnih 83:63 i veliko slavlje u Skopju uz 19 koševa Vrbice Stefanova.

Bader is in the house

Kada Marton Bader skupi 17 poena, 20 skokova, pet asistencija, dvije blokade i ukradenu loptu onda rijetko koja momčad u kvalifikacijama može iz Budimpešte odnijeti bodove, ali je peh za Mađarsku bio što je danas s druge strane bila Rusija koja je morala pobijediti. Zasigurno će Cibona dobiti veliko pojačanje ukoliko 211 centimetara visoki centar bude igrao na toj razini i klupskim utakmicama, ali je Rusija imala J.R. Holdena i njegovih 24 poena za važnu pobjedu 76:70.

Ruska sjena u skupini C se zove Češka, a nošena sa po 16 poena Lubosa Bartona i Petra Bende su uspjeli odnijeti bodove iz Belgije s konačnih 74:61. Belgija je držala priključak do početka posljednje četvrtine kada gosti 53:50 pretvaraju u 67:52 i zatvaraju to poglavlje kvalifikacija. Kod Belgije je najraspoloženiji bio Jef Van Der Jonckheyd sa 15 koševa. Prije odlučujućeg susreta s Rusijom, Češka mora na domaćem parketu slaviti protiv Mađarske čime bi došla do četvrte pobjede i osiguranja plasmana na Europsko prvenstvo barem kao najbolja drugoplasirana momčad.

Danska pomoć Hrvatskoj

Uspjeh Hrvatske na gostovanju kod Latvije je za potvrdu plasmana na Europsko prvenstveno već nakon četiri kola trebao pomoć danskih košarkaša koji su to i napravili pobjedom 69:68 nad Estonijom. Heroj danskih navijača je bio Soltau koji pogođenim slobodnim bacanjima donosi 69:68, ali Estonija u tim trenucima ima još 26 sekundi do kraja utakmice i priliku za pobjedom. Odgovornost je preuzeo Kriisa i promašio, a Danska je mogla slaviti prvi uspjeh u skupini D. Najuspješniji strijelac domaćina je bio Andersen sa 15 koševa, dok je Kikerpill predvodio goste sa 16 ubačaja.

Slijedeće kolo kvalifikacija je na rasporedu 13. rujna kada će najzanimljivije susrete odigrati Češka i Mađarska te Izrael i Makedonija, dok Hrvatska u Crikvenici dočekuje Dansku.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!