SP 2006.

Australija: Izbornik najjači igrač reprezentacije

Zoran Zdelar • četvrtak, 25.05.2006.

Australska nogometna reprezentacija dočekala je po drugi puta svoj nastup na Svjetskom prvenstvu, i po drugi put on se održava u Njemačkoj. Australci su uspješno prošli, iako nimalo lako, doigravanje s Urugvajem koji su pobijedili tek nakon jedanaesteraca…

U Australiji je europski nogomet oduvijek bio u drugom planu, dok se kao nacionalni sport broj 1 uvijek predstavljao ragbi, u kojem Australci već dugo briljiraju. Od protekle godine došlo je do smjene na vrhu australskog sporta. Nogomet je nakon studenog 2005. godine ponovno sport broj 1 u Australiji. Milijuni oduševljenih igrača slavilo je na ulicama svih gradova Australije, a koliko je nogomet sada postao popularan, svjedoči i činjenica da se na prijateljskom susretu koji se igra ovog tjedna, očekuje gotovo 100.000 gledatelja, brojka koja ostavlja bez daha.

Australci su oduvijek igrali iznimno čvrst nogomet, što nije ni neobično, s obzirom da veliki broj reprezentativaca svoju karijeru razvija u Engleskoj, a poznato je da se tamo igra prilično brz i čvrst nogomet s oštrim startovima. Australcima je ovo tek drugi nastup na završnici Svjetskog prvenstva. Debitirali su prije točno 30 godina, 1974., i to baš u Njemačkoj. Nakon toga uvijek bi zapeli u posljednjem doigravanju, no ovog su puta bili ipak nešto sretnije ruke, nakon što su Urugvaj, s kojim su imali već loših iskustava, uspjeli pobijediti nakon izvođenja jedanaesteraca.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Australska reprezentacija već duže vrijeme igra s gotovo istom prvom momčadi, te je upravo ta uigranost najveća opasnost za protivnike. Iako domicilna javnost, uostalom kao i svugdje, očekuje i nada se prolazu u drugi dio natjecanja, završetak natjecanja ni nakon prvih desetak dana ne bi bio veliki podbačaj, pošto je i sam plasman za nj velik uspjeh.

Ima Australija odličnu okosnicu ekipe, koju čine vratar Schwarzer, branič Emerton, veznjak Skoko i napadački trio u sastavu Kewell, Bresciano i Viduka. Ovaj potonji je iznimno poznat hrvatskoj javnosti. Praktički prve nogometne korake je napravio upravo u zagrebačkom Dinamu, nakon kojeg je otišao u Europi i napravio prilično dobru karijeru. Viduka je vjerojatno najvažnija karika Socceroosa te je veliki motivator svoje momčadi, a odnedavno i kapetan reprezentacije. Udarni napadač, koji je u stanju zabiti i najsnažnijim obranama svijeta.

Posebna priča je pak australski izbornik, Guus Hiddink, nizozemski stručnjak koji je preporodio ovu oceansku državu - kontinent. 59-godišnji Hiddink zasigurno trenutno spada među najveća svjetska trenerska imena, s PSV Eindhovenom je čuda radio u nizozemskoj ligi i Ligi prvaka. Kažemo radio, jer je na kraju ove sezone odlučio napustiti kormilo tog trenutno najboljeg kluba u Nizozemskoj. Iskustva, kad je u pitanju Svjetsko prvenstvo, neće mu nedostajati. 1998. godine u Francuskoj je došao s Nizozemskom do četvrtog mjesta, a četiri godine kasnije na sljedećem Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji, napravio je čudo upravo s korejskom reprezentacijom.

Australski nogometni savez je nesumnjivo odličnu odluku donio kad su odlučili upravo Hiddinka postaviti kao prvog čovjeka struke. Bez ikakvih dvojbi, Hiddink je najzaslužniji za plasman Australije na Svjetsko prvenstvo. Momčadi, koja je navikla na poraze, ugradio je presudni pobjednički mentalitet. Na veliku žalost Australaca, neće ih nastaviti voditi i nakon lipnja i Svjetskog prvenstva. Već je duže poznato da napušta Australiju i mijenja toplo australsko sunce sibirskim hladnoćama. Odnosno, preuzima reprezentaciju Rusije prije početka kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2008. godine u Švicarskoj i Austriji.

Reprezentacija Australije:

Vratari: Mark Schwarzer (Middlesbrough), Zeljko Kalac (Milan), Ante Covic (Hammarby)

Braniči: Michael Beauchamp (Central Coast), Craig Moore (Newcastle United), Lucas Neill (Blackburn Rovers), Tony Popovic (Crystal Palace), Mark Milligan (Sydney FC),

Vezni: Marco Bresciano (Parma), Tim Cahill (Everton), Scott Chipperfield (Basel), Jason Culina (PSV Eindhoven), Brett Emerton (Blackburn Rovers), Vince Grella (Parma), Stan Lazaridis (bez kluba), Josip Skoko (Stoke City na pousdbi iz Wigan Athletica), Mile Sterjovski (Basel), Luke Wilkshire (Bristol City)

Napadači: John Aloisi (Alaves), Harry Kewell (Liverpool), Archie Thompson (PSV Eindhoven), Mark Viduka (Middlesbrough), Josh Kennedy (Dynamo Dreseden)

Idealna postava u formaciji 4-3-2-1: Schwarzer - Emerton, Neill, Vidmar, Popovic - Chipperfield, Culina, Cahill - Kewell, Bresciano - Viduka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!