SP 2006.

Poljska - Ekvador: Južnoamerikanci uspavali Poljake

Tomislav Pacak • petak, 09.06.2006.

Reprezentacija Ekvadora napravila je veliki korak prema drugom krugu Svjetskog prvenstva pobijedivši u utakmici 1. kola skupine A Poljsku s 2:0. Ekvadorci su odigrali vrlo pametno, disciplinirano, u potpunosti su zaustavili vrlo nemoćni napad Poljske te su upisali zaista zasluženu pobjedu. S druge strane, Poljaci su u potpunosti razočarali, izbornik Janas neće ugodno živjeti idućih dana, Poljaci će se morati vaditi protiv starih 'prijatelja' Nijemaca.

Počelo je vrlo nezanimljivo, Ekvador je usporio utakmicu, a Poljska unatoč određenoj terenskoj nadmoći nije bila ni blizu neke prilike, kamoli pogotka. Iz uvodnog dijela utakmice može se spomenuti tek dalekometni pokušaj Castilla s 30-ak metara, no Artur Boruc to lako brani.

Međutim, iz prve prave akcije Ekvadorci su u 24. minuti došli do vodstva. De La Cruz je izveo aut, Delgado je prenio loptu Carlosu Tenoriu koji postiže krasan pogodak glavom. Pet minuta nakon pogotka Ekvadorci su na sličan način mogli povećati vodstvo. Opet se nakon ubacivanja sa strane dobro ubacio Tenorio, dao je povratnu loptu na pet metara za Delgada koji je promašio gol iz situacije u kojoj je lakše bilo zabiti.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Do kraja prvog dijela Poljaci nisu učinili baš ništa da bi se vratili u egal, štoviše, dvije poluprilike su još pripale Ekvadorcima. Mendes je iz slobodnjaka s 25 metara gađao u Boruca, a Valencia je lijepo pokušao "iz prve" s 20-ak metara, opet je na mjestu bio poljski vratar.

Ni veći dio drugog dijela nije protekao u drugačijim tonovima. Poljaci su naizgled dominirali više držeći loptu, no Ekvadorci su puno bolje znali što žele i kako to postići. Poljske napade odlično su zaustavljati središnji braniči Ekvadora, Hurtado i Espinoza, a Delgado i Tenorio bili su dosta neugodni u napadu.

Kakvu-takvu priliku Poljska je složila u 59. minuti kada je Szymkowiak ostao nakratko sam na lijevoj strani, no previše je odugovlačio pa ga je odlični Hurtado blokirao. Upravo je Hurtado u 64. minuti zbog ozljede morao napustiti igru, pa se činilo da je to prilika za Poljake, no - ništa od toga.

Mendez je u 73. minuti krasno opalio iz poluvoleja, opet je Boruc dokazao da je među disponiranijim igračima Poljske. Odluka je pala u 80. minuti. Ivan Kaviedes izbjegao je zaleđe, nesebično poslužio Delgada koji sam s pet metara dovršava Poljsku.

Janas je pokušao sa zamjenama promijenit tijek utakmice, no prekasno se toga sjetio. Istina, u samoj završnici Poljaci su dva puta pogodili okvir gola, i to upravo preko rezervnih igrača. Jelen je u 86. minuti pogodio gredu, a Brozek u samoj završnici vratnicu... To jednostavno nije bio dan Poljaka, Ekvador je zasluženo slavio...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

SkrolSP 2006.Ostali

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!