SP 2006.

Njemačka - Kostarika: Golijada na otvaranju

Tomislav Pacak • petak, 09.06.2006.

Ako se po jutru dan poznaje... Prva utakmica tako dugo očekivanog Svjetskog prvenstva u nogometu ponudila je zaista puno slatkoga nogometnim zaljubljenicima, palo je čak šest pogodaka što je rekord za otvaranje SP-a. K tome, pogoci su bili zaista krasni, posebno dva njemačka koji već sada kandidiraju za golove turnira. Osim milijarde gledatelja širom svijeta, zadovoljni ipak mogu biti i domaćini koji su upisali pobjedu od 4:2 koja nije bila sigurna do pred kraj utakmice. Usprkos nekim propustima u obrani i općenito igri, Klinsmann mora biti zadovoljan, cilj je ispunjen - tri boda su na kontu.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

S druge strane, Kostarika je odigrala u skladu s očekivanjima onih koji bolje poznaju njihovu reprezentaciju, no većinu nogometnog svijeta ipak su iznenadili dopadljivom igrom. Ipak, Njemačka je bila kvalitetnija, moćnija, taktički bolja te je dominirala u većem dijelu utakmice, pa se pobjedi "Elfa" nema što zamjeriti.

Krenulo je sjajno za Nijemce. U šestoj minuti raspoloženi i napadački orijentirani Philip Lahm lažnjakom je izbacio čuvara na lijevoj strani, potegnuo je s ruba šesnaesterca 'krivom', desnom nogom, a bolje nije mogao pogoditi - lopta se zakoprcala točno 'u 90', ako je bilo 'paučine' u lijevim rašljama gola Porrasa.

Međutim, Kostarikanci nisu uzmaknuli, uspjeli su uzvratiti već u 12. minuti sjajnom akcijom Senteno-Wanchope. Playmaker Kostarike podvalio je krasnu loptu za Wanchopea koji manirom rasnog strijelca postiže gol za 1:1. Obrana Njemačke u potpunosti je zakazala, Friedrich je kasno krenuo u namještanje ofsajd-zamke, pa Wanchopeu nije bilo teško zabiti...

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Šok za prepunu Allianz Arenu, no golijada se ubzo nastavila, trebalo je novih šest minuta Njemačkoj da dođe do novog vodstva. Schneider se probio po desnoj strani, dao je povratnu loptu za Schweinsteigera koji puca relativno neprecizno s desne strane, no loptu u gol skreće Miroslav Klose.

Nakon vatrometa na startu, utakmica se ipak malo primirila, Nijemci su usporili, a Kostarika nije imala rješenja za postavljenu obranu Njemačke. Senteno je u jednoj prigodi opet dobro dao za Wanchopea, no ovoga puta svirano je dvojbeno zaleđe. S druge strane, Nijemci su uzvratili s par nepreciznih udaraca, pa se na odmor otišlo s 2:1.

Kostarika je ofenzivnije krenula u drugi dio, no pravog rješenja za Njemačku nije imala u organiziranom napadu, opasna je bila samo kroz kontre. Činilo se da su Nijemci riješili utakmicu u 61. minuti. Borowski je proigrao Lahma na lijevoj strani, ovaj ubacuje u sredinu gdje Klose puca glavom, a njegov udarac brani Porras. Ipak, Klose je prvi i na odbijenoj lopti, nogom zabija svoj drugi gol i donosi Njemačkoj naoko sigurnih 3:1.

Međutim, kombinacija Senteno-Wanchope nije tako mislila, opet su izigrali njemačku obranu, a Wanchope znalački postiže svoj drugi pogodak za 3:2. Čini se da su ovoga puta suci pogriješili, Wanchope je bio u zaleđu, no tako je vjerojatno i pravedno s obzirom na ono nepostojeće zaleđe u prvom dijelu.

Ipak, nakon smanjenja na 3:2 Kostarika nije mogla složiti pravi pritisak, Nijemci su zaigrali čvršće, a tri minute prije kraja osigurali su pobjedu. Fortuna se pobrinula da Nijemci svoje gledatelje razvesele još jednim fantastičnim pogotkom. Frings je potegnuo sa skoro 30 metara i lansirao loptu 'u 90', onih istih koje je pogodio i Lahm.

Tako su Nijemci došli do pobjede koju su željeli na otvaranju SP-a, dok je milijarda ljudi širom svijeta mogla uživati u sjajnoj utakmici prepunoj odličnih pogodaka. Bolji start nismo mogli poželjeti...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

SkrolSP 2006.Ostali

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!