SP 2006.

Odlazak Kralja u velikom stilu

Petar Plevnik • nedjelja, 09.07.2006.

Netom nakon završetka susreta za treće mjesto, vratar Bayerna i njemačke reprezentacije Oliver Kahn objavio je kako je to bio njegov posljednji nastup za Elf...

Vjerojatno ni Oliver Kahn nije mogao zamisliti ljepši oproštaj od reprezentativnog dresa - Svjetsko prvenstvo pred domaćom publikom, utakmica za treće mjesto, sjajna Kahnova predstava, pobjeda. Oproštaj kakav je King Kahn definitivno zaslužio.

A još prije manje od mjesec dana sve je izgledo potpuno suprotno. Odluka Jürgena Klinsmanna da ulogu prvog golmana na Svjetskom prvenstvu povjeri velikom Kahnovom rivalu Jensu Lehmannu, bila je za Kahna "smrtna presuda". Koliko je povrijeđen Kahnov ego bio, dovoljno govori i podatak da je Olli ozbiljno razmišljao o propuštanju Svjetskog prvenstva.

Ipak, Kahn je dokazao da je, ne samo jedan od najvećih golmana u njemačkoj povijesti, već da je spreman podnijeti i "najveće poniženje" - sjedenje na klupi na Svjetskom prvenstvu pred domaćom publikom, sve u interesu reprezentacije. Posebno je upečatljiv bio detalj uoči izvođenja 11-eraca protiv Argentine, kada se Kahn zagrlio s Lehmannom, pruživši mu podršku kada je to bilo najpotrebnije.

Tim gestom Kahn je osvojio sve, a vjerojatno najveće priznanje stiglo mu je upravo od Lehmanna, koji je uoči susreta za treće mjesto javno "ponudio" Kahnu jedinicu, omogućivši mu naljepši mogući oproštaj od domaće publike.

"Ovo je najemocionalniji trenutak koji sam ikada doživio. Ovo večeras neću nikada zaboraviti. Bila je ovo moja posljednja reprezentativna utakmica, bolju nisam mogao ni zamisliti.", izjavio je po završetku susreta, inače uvijek "hladni" Kahn.

Reprezentativni debi Kahn je imao još 23. lipnja 1995., u susretu protiv Švicarske. U 11 godina nastupanja za Elf prikupio je 86 nastupa, a zanimljivo da je na tri velika natjecanja, svjetskim prvenstvima 1994. i 1998. te Europskom prvenstvu 1996., na kojem je Njemačka osvojila naslov prvaka, Kahn bio zamjena Andreasu Köpkeu. Najveći trenutak u reprezentativnom dresu Kahn je doživio 2002., kada je s Njemačkom došao do naslova viceprvaka svijeta, pri čemu je proglašen najboljim igračem i najboljim golmanom Prvenstva.

King Kahn, Kahn Titan, u pravom smislu riječi...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

SkrolSP 2006.Ostali
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!