Nogomet

Kamen Ingrad - Hajduk: Totalna dominacija, a jedva do pobjede

Bernard Jurišić • subota, 12.08.2006.

U uzbudljivoj utakmici, u kojoj su prigode frcale na obje strane, Hajduk je s 3:2 pobijedio u Velikoj i srušio neugodnu "tvrđavu" iz koje nije nosio bodove godinama. "Bili" su odligrali vrlo dobru utakmicu u kojoj su potpuno nadigrali domaćine, a zahvaljujući nesigurnosti obrane za bodove su strahovali do posljednjih trenutaka...

Hajduk definitivno nije ista momčad kao prošle sezone. U vrlo dobroj, borbenoj predstavi Splićani su potpuno nadigrali Kamen Ingrad, uputivši prema vratima odličnog domaćeg vratara Avdukića dvadesetak udaraca, od kojih su samo tri odsjela u mreži.

Slika 1 od 2.
Foto: FaH

Splićani su pritisnuli od samog početka, ali izuzev bezopasnog pokušaja Jelavića nakon dvadesetak sekundi, nisu opasnije ugrožavali Avdukića. Prve opasnosti počele su se događati na suprotnoj strani.

Zelenika u 16. minuti ubacuje s desne strane, lopta dolazi do usamljenog Stipkovića, koji promašuje iz idealne prigode s desetak metara. Isti igrač u prigodi je u 19. minuti, no Buljat spašava uklizavanjem u posljednjem trenutku. Zelenika puca oštro s 25 metara minutu kasnije, Balić kroti uz malu nesigurnost.

Kraj desetminutnog perioda, jedinog dijela igre u kojem je Kamen Ingrad bio bolji od Hajduka, u 25. minuti okončava ubačaj Cekinovića za Sivonjića, koji lijevom nogom s ruba šesnaesterca za malo promašuje splitska vrata.

Već u sljedećem napadu Hajduk dolazi do vodstva. Raspoloženi i rastrčani Niko Kranjčar kroz sredinu upošljava usamljenog Bartolovića koji kreće par koraka sam prema Avdukiću i zabija loptu u bliži kut za 0:1 i slavlje brojne navijačke armije na tribinama.

U 30. minuti Bartolović gradi loptu za udarac Muse, no lopta odlazi nekoliko centimetara od vratnice.

U 34. minuti domaćini iznenada dolaze do izjednačenja. Nakon kornera lopta zapinje na prvoj vratnici, Sivonjić puca iz okreta kroz noge Jelaviću i "kroz" Balića za 1:1.

Do poluvremena Hajduk postiže još jedan pogodak, no sudačka trojka ga poništva. Kranjčar je uputio udarac kojeg Avdukić odbija, Jelavić ubacuje loptu u mrežu, no sudac Bebek dosuđuje zaleđe.

Drugi dio otvara oštar udarac Sivonjića s dvadesetak metara, Balić je bio na mjestu. U 50. minuti gosti traže jedanaesterac. Musa pokušava ubaciti loptu na drugu stranu šesnaesterca, lopta pogađa Zeleniku u ruku, no Bebek ostaje nijem. Minutu kasnije Kranjčar ubacuje iz slobodnog udarca, lopta na putu dira nekog i vara Avdukića, no na njegovu sreću odlazi malo pored vratnice.

Iz kornera Musa pronalazi Kranjčara na prvoj vratnici, Hajdukov reprezentativac odlično reagira i glavom sprema loptu u mrežu za novo vodstvo Hajduka, 1:2.

No, samo pet minuta kasnije Hajdukova obrana poklanja još jedno izjednačenje Veličanima. Buljat loše regaira na jednu ispucanu loptu, pogađa Brajkovića koji kreće sam prema Baliću i lako ga matira za 2:2.

Razlika od prošlogodišnjeg Hajduka bila je vidljiva i u narednom periodu, jer je splitska momčad odmah krenula sa žestokim pritiskom prema domaćim vratima, kako bi vratila prednost.

Musa ubacuje korisnu loptu iz kornera u 59. minuti, no neraspoloženi Jelavić glavom loše cilja, iako je bio najviši u skoku. U narednom napadu Bartolović bježi po desnoj strani i ubacuje u sredinu, no ispred uklizalog Balatinca u posljednji trenutak spašava Poleti.

Jedan od ključnih trenutaka događa se u 65. minuti. Jelavić uzima loptu neopreznom Tomiću na dvadesetak metara, ovaj ga ruši i zarađuje drugi žuti i crveni karton. Od tog trenutka kreće totalna Hajdukova "viktorija" prema vratima domaćina, koje je od katastrofe spasio odlični vratar Avdukić.

U pet minuta Avdukić je skinuo tri "bombe" splitskih igrača. Najprije Kranjčaru iz slobodnog udarca 66. minuti, potom dvaput Hrgoviću u 68. i 71. minuti. No, Hajdukova totalna ofanziva ipak je dala ploda.

Kranjčar još jednom "loptom s očima" pronalazi Urugvajca Munhoza, koji se sjajno snalazi sam pred Avdukićem i prsima posprema loptu u mrežu za 2:3, samo dvije minute nakon što je ušao na travnjak.

Uragan Hajduka se nastavlja, a i treći snažan i precizan udarac Hrgovića u kratkom periodu Avdukić vadi ispod grede. U 76. minuti udarac okušava i Damjanović s tridesetak metara, no Avdukić iz pomoć vratnice i tu loptu vadi iz gola.

Ni tu nije kraj. Avdukić dobiva i novi ogled s Musom u 79. minuti, a "škarice" Bušića u 82. minuti završavaju preko gola. Odlični vratar kao da je malo obeshrabio Splićane, koji su se u posljednjih desetak minuta ipak povukli i odlučili čuvati pobjedu.

I umalo su je prosuli. U drugoj minuti sudačke nadoknade obrana Hajduka još jednom gubi koncentraciju, a Sivonjić ostaje sam u šesnaestercu. Mladi adut Veličana puca, no vratar Balić daje svoj pečat pobjedi Hajduka, vrhovima prstiju izvadivši loptu iz donjeg desnog kuta svojih vratiju.

Hajduk je tako ostvario i treću pobjedu u nizu prikazavši vrlo dobru igru, u kojoj je tek obrana "škripala" na momente. U svakom slučaju, atmosfera se u splitskim redovima značajno poboljšala, a veliki derbi protiv Ćirinog Zagreba Poljud će naredne subote zasigurno dočekati vrlo dobro popunjen.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!