SP 2006.

Portugal - Nizozemska: Kartonijada i sretni Portugalci

Branimir Korać • nedjelja, 25.06.2006.

Trebala je to biti prava nogometna fešta, jedan od najkvalitetnijih susreta osmine finala, a na kraju su utakmicu obilježili žuti i crveni kartoni, pretjerana nervoza, nesportska igra i neočekivana grubost.

Bilo je sve u redu tamo negdje do poluvremena, igralo se solidno, a krajem prvog dijela naglo se sve zaoštrilo, a u drugom poluvremenu Ivanov je mogao zaraditi težu ozljedu ruke vadeći kartone.

Nizozemci su bolje otvorili utakmicu i s nekoliko udaraca iz daljine zagrijali Ricarda. Portugal je u tom početnom dijelu izgledao dosta nepovezano i sve do vodećeg pogotka Nizozemska je bila dosta bolja.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

A vodeći pogodak došao je u 23. minuti. Deco je dobro ubacio s desne strane, lopta je došla u noge Pauleti koji ju prosljeđuje do natrčalog Manichea, a ovaj dobrim lažnjakom prolazi dvojicu Nizozemaca i neobranjivo šalje loptu iza leđa Van Der Sara.

U 34. minuti Scolari ostaje bez Cristiana Ronalda koji je dobio dosta batina u tom početnom dijelu utakmice. Ozljeda butnog mišića nije mu dozvolila da nastavi utakmicu i zamijenio ga je Simao Sabrosa. Tri minute kasnije odlična solo akcija Van Persieja, ali završnica mladog napadača Nizozemske nije bila najbolja i promjene rezultata nema.

Na ulasku u 45. minutu Pauleta s druge strane ima krasnu priliku, na svega pet metara od gola dobro se okreće, ali udarac mu krasno skida Van Der Sar. I u posljednjim trenucima prvog dijela Costinha bespotrebno igra rukom na centru igrališta, a obzirom da je već imao žuti karton, Ivanov ga isključuje.

Bilo je jasno kako je Portugal sada unatoč vodstvu u velikim problemima i Scolari zatvara utakmicu izvadivši jedinog napadača u zamjenu za defanzivnog veznog, Petita.

Nakon točno sat vremena igre na terenu se potpuno zaoštrilo. Vatru je potpalio Luis Figo udaranjem Van Bommela nakon prekršaja nad Manicheom, a tri minute kasnije Boulahrouz osvetnički udara Figa laktom i zarađuje još jedan crveni karton.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Narednih 15-ak minuta protječe u vrlo gruboj i nesportskoj igri, Ivanov je prisiljen vaditi kartone, a pravog nogometa nema. Nizozemci su zaslužili ogromne zvižduke u 73. minuti kada su odbili vratiti loptu Portugalcima nakon što je sudac prekinuo izglednu akciju Portugalaca. Na to su Portugalci reagirali iznimno oštro, točnije Deco koji uklizuje Van Bommelu i zarađuje žuti karton, a na terenu nastaje nova gužva među igračima.

Niti pet minuta kasnije Deco zarađuje novi žuti karton i Nizozemska ima ponovno igrača više. U 80. minuti velika prilika za Nizozemsku. Dirk Kuijt bježi portugalskoj obrani, izlazi sam ispred Ricarda, ali ovaj mu brani čisti zicer. U samoj završnici Van Bronckhorst zarađuje drugi žuti i ukupno četvrti crveni karton.

Rastrgana utakmica, slabe kvalitete i u takvoj situaciji bolje su se snašli Portugalci. No u četvrtfinalu neće im biti lako jer ih čekaju Englezi, a neće igrati Deco i Costinha, a upitan je nastup i Ronalda.

Osmina finala, 25. lipanj:
Portugal - Nizozemska 1:0 (Maniche 23').

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

SkrolSP 2006.Ostali
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!