SP 2006.

Njemačka nogometna euforija

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 26.06.2006.

Zanimljivo je promatrati njemačku nogometnu transformaciju. Prije nešto više od dva tjedna, Nijemci su dočekali cijeli svijet sa stavom "Dođite, igrajte, neka najbolji od vas ponese titulu". Danas, nakon četiri uzastopne pobjede i plasmana u četvrtfinale, kuće su okićene zastavama, auti trube, ugostiteljski objekti puni su veselih - domaćina. Iz Njemačke za Sportnet.hr Bernard Jurišić...

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Prvi dio prvenstva proveo sam u Berlinu, čekajući naš ogled protiv Brazila. Glavni i najveći njemački grad, kao i svi ostali, sve su svoje goste dočekali raširenih ruku. Bez velikih nada u svoj uspjeh, bez velikog natjecateljskog naboja, domaćini su se već bili pomirili s ulogom "autsajdera koji eventualno može proći laganu skupinu i to je sve".

Prije samo dva tjedna, Jürgen Klinsmann bio je predmet sprdnje njemačkih novina, tražili su mu bilo kakvu privatnu ili javnu manu kako bi ga "ocrnili" (zvuči poznato?). Danas, stadioni u Dortmundu, Berlinu, Münchenu grme "Klinsi, Klinsi", Miroslav Klose (opet) je postao pravo nogometno božanstvo, a mladi Lukas Podolski pravo otkriće.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Poljski tandem u njemačkom dresu najomiljeniji je dio "elfa", iako je jasno da je Klose u tom tandemu otprilike 80% vrijednosti. Pomalo je ružno gledati kako Klose zabija, asistira, dribla, uklizava i sve to i bez pomoći Ivana Klasnića, za kojeg ćemo mi često reći kako je "zaslužan za polovicu Kloseovih gologa u Werderu". A s druge strane, Klasnić bez Klosea na Svjetskom prvenstvu nije napravio ništa.

Nijemci su se odjednom probudili iz "ljetnog sna" i sad žive u još ljepšoj realnosti. Sad se više ne boje nikoga, ne popuštaju ni pred kim i žele samo jedno. Naslov svjetskog prvaka.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Dokaz za to su i navijački sukobi posljednjih dana u Stuttgartu s Englezima. Dosad su i njemački huligani bili prilično mirni i tihi, no serija pobjeda i njih je "razveselila". U centru Stuttgarta nije trebalo puno da se "dohvate" domaći i engleski razbijači, no policija je reagirala vrlo brzo i efikasno i potrpala i jedne i druge u dobro razdvojene ćelije.

Na putu Nijemcima sad stoji veliki izazov i jedna od najvećih priča četvrtfinala. Argentina. Prije samo dva tjedna, možda bi 5% Nijemaca davalo nekakve šanse svojoj reprezentaciji protiv "gaučosa". Danas ne postoji Nijemac koji će ustuknuti, koji neće reći "Bit ćemo svjetski prvaci!".

Eto što su donijele pobjede nad Kostarikom, Poljskom, Ekvadorom i Švedskom. Pravi ispiti tek slijede, no Nijemci više nisu ona ista momčad koja je započela natjecanje. Koliko će dugo još živjeti u (ne)realnim snovima o naslovu svjetskog prvaka, otkrit će berlinski ogled 30. lipnja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!