Nogomet

Bilić i Asanović uplašili engleske taktičare

Tomislav Pacak • utorak, 10.10.2006.

Izjavama kako bi bilo "idealno" da se Englezi odluče za sustav 3-5-2, Slaven Bilić i Aljoša Asanović natjerali su stručni stožer engleske reprezentacije da još jednom razmisli o taktičkim varijantama za sutrašnji susret u Maksimiru...

Hrvatski izbornik Slaven Bilić priznao je kako bi mu odgovaralo da Englezi istrče sa sustavom 3-5-2, a Asanović je bio još provokativniji: "McClaren neće isprobavati 3-5-2, ne protiv nas, ne bi se usudio."

Pitanje sustava trenutno je najvažnije u engleskoj reprezentaciji. Proteklog tjedna McClaren je na dva treninga uvježbavao 3-5-2, potom je protiv Makedonije ipak igrao s klasičnih 4-4-2, koji se ponekad pretvarao u 3-5-2, da bi sada opet razmišljao o trojici igrača u obrani.

Sustav 3-5-2 je ofenzivniji od onog s četvoricom u obrani ako su dvojica bočnih igrača ofenzivne orijentacije, no kako McClaren na tim pozicijama vidi Ashleyja Colea i Garyja Nevillea, to je zapravo vrlo defanzivnih 5-3-2. Očito je i engleskom izborniku u Zagrebu najvažnije ne izgubiti, svjestan je McClaren da se u Zagrebu rijetko pobjeđuje. Štoviše, do sada to nije uspjelo nikome u službenim utakmicama.

Njegov pomoćnik, čovjek zadužen prvenstveno za taktičke sheme, Terry Venables, priznao je da očekuje vrlo tešku utakmicu: :Sada idemo u Hrvatsku i moramo biti spremni za izazov. To je velika utakmica i veliki izazov. Znamo da nisu izgubili utakmicu kod kuće i taj učinak govori sam za sebe. Bit će zanimljivo vidjeti kako stojimo nakon utakmice u srijedu."

Bivši izbornik reprezentacije zna da nema puno vremena za ispravljanje pogrešaka: "Ovo će biti naša četvrta utakmica u skupini i posljednja ove godine. Nakon toga moći ćemo sagledati gdje smo i kako nam ide. Mislim da smo već otkrili područja gdje se možemo poboljšati i moramo učiti cijelo vrijeme. Ali moramo učiti brzo."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometSkrolEuro 2008.
  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!